Linkuri accesibilitate

„Omenii au devenit, pur şi simplu, mai vigilenţi. Totodată, oamenii au devenit mai decişi”


Memorialul Cerul Gol din fața clădirii One World Trade Center, New York, 11 septembrie 2013
Memorialul Cerul Gol din fața clădirii One World Trade Center, New York, 11 septembrie 2013

Valentina Ursu în dialog cu fostul ambasador al Moldovei în America, Ion Botnaru, despre 11 septembrie 2001.



La 12 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, Valentina Ursu discuta cu Ion Botnaru, şeful Direcţiei Adunarea Generală ONU şi Consiliul Economic şi Social din cadrul Naţiunilor Unite, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU.

Ion Botnaru: „Aceste evenimente tragice le-am urmărit îndeaproape, eram atunci vicepreşedinte al Adunării Generale şi noi lucram zilnic cu autorităţile locale. A fost amânată cu câteva săptămâni ziua deschiderii Adunării Generale. S-a lucrat intens pentru refacerea programului. După acest eveniment, pe agenda securităţii internaţionale, pe agenda internaţională a apărut noţiunea de terorism.”

Europa Liberă: De ce ţinta a fost New York-ul?

Ion Botnaru:
„Probabil pentru că Statele Unite ale Americii erau considerate de aceşti terorişti ca unica supraputere. Iar New York-ul totdeauna atrage tot felul de oameni cu gânduri rele, deoarece este cel mai populat oraş şi, astfel, daunele, în rezultatul oricărui atentat, pot fi mult mai mari. A propos, clădirea Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost printre ţintele atentatelor.”

Europa Liberă: S-au cicatrizat acele răni ale populaţiei New York-ului?

Ion Botnaru:
„S-au schimbat foarte multe în societatea americană. După acest atentat, multe lucruri au devenit mai rigide, atitudinea a devenit diferită. Într-o oarecare măsură, s-a schimbat, eu aş spune, modul de viaţă.”

Europa Liberă: În ce sens s-a schimbat?

Ion Botnaru:
„Modul de viaţă nu numai al societăţii americane, dar eu cred că, în genere, în lume. Dacă comparaţi cum luaţi avionul până la 11 septembrie 2011 şi cum urcaţi în avion astăzi - e cerul şi pământul.”

Europa Liberă: Deci securitatea este asigurată mult mai meticulos?

Ion Botnaru:
„Absolut. Eu cred că se întreprind măsuri nu numai în ceea ce ţine de asigurarea securităţii şi luptei cu terorismul.”

Europa Liberă: Domnule Botnaru, dar cine sunt teroriştii şi ce vor ei, de fapt?

Ion Botnaru:
„Eu cred că într-o oarecare măsură evenimentele în Orientul Mijlociu vorbesc despre faptul că, probabil, puţină atenţie a fost acordată societăţilor în anumite regiuni ale lumii. Există probleme, existau regimuri care aveau starea de asediu pentru 40-45 de ani. Şi aceasta are un impact asupra mentalităţii, asupra comportării. Cred că evenimentele care, în ultimul timp, au loc chiar şi în Orientul Mijlociu, o dată în plus, demonstrează că nu s-a atras atenţia cuvenită, s-a trecut cu ochii peste unele probleme. Erau, într-o oarecare măsură, semnale că enough is enough, că ceva trebuia să se schimbe, se simţea presiunea din partea populaţiei.”

Europa Liberă: Astăzi cum se văd Turnurile Gemene?

Ion Botnaru:
„Deja s-au construit două turnuri. Cel mai înalt este de 1.776 de picioare [541,3 m]. Acesta este anul construirii Statelor Unite, anul naţional. Deja ele luminează. Turnurile au fost finisate. Acum se discută costul biletului pentru intrarea în aceste turnuri. Mai mulţi spun că ar fi trebuit să fie pe gratis, dar, desigur, ele au costat peste cinci miliarde de dolari şi întreţinerea, inclusiv din punct de vedere al securităţii, este foarte înaltă. Acuma, când eu am plecat, se discuta costul tichetului pentru a intra în aceste turnuri. Sperăm ca ele să fie date în exploatare.”

Europa Liberă: Spuneaţi ceva mai devreme că securitatea este mult mai asigurată. A dispărut teama, frica din ochii oamenilor?

Ion Botnaru:
„Eu cred că oamenii au devenit, pur şi simplu, mai vigilenţi. Totodată, oamenii au devenit mai decişi. Ştiţi, câteva atentate în New York au fost prevenite de simplii oameni care mergeau şi au observat un furgon care nimeni nu ştia cu ce e plin, dar au alertat poliţia. Oamenii au devenit mai vigilenţi, eu n-aş spune că este frică sau teamă.

Lecţia este că, oricât am vorbi noi despre rolul statului în societate, până la urmă, evenimentele din 2001 au demonstrat că mai există încă un teren extrem de larg pentru structurile statale de a funcţiona chiar şi în economia de piaţă, de creare a parametrilor pentru activitatea financiară, dar, totodată, în special în domeniul securităţii. Deci toate structurile, care activează în domeniul combaterii terorismului, sunt sub egida statului. Încrederea, de asemenea, a crescut, în eficienţa structurilor de forţă preocupate de combaterea terorismului şi preîntâmpinarea lui.”
XS
SM
MD
LG