Linkuri accesibilitate

Creșterea sau descreșterea economiei moldovenești, între Vest și Est


Moldova, Expert Grup Logo

O cercetare de la Expert Grup din Chișinău.


Centrul de analiză economică de la Chişinău Expert Grup susține că economia moldovenească ar putea crește cu peste 6 la sută în cazul intrării în zona de comerţ liber cu Unkiunea Europeană sau, dimpotrivă, s-ar contracta cu 4 procente, dacă Republica Moldova ar accepta oferta Rusiei de a adera la Uniunea Vamală Rusia-Belarus Kazahstan. Experţii centrului recunosc însă că nu au inclus în calcule şi impactul unor eventuale embargouri la vin sau alte produse moldoveneşti în Rusia. Amănunte despre cercetarea Expert Grup are Liliana Barbăroşie.

Dacă vor exista embargo-uri, creşterea economică scontată s-ar putea uşor transforma în descreştere, cel puţin la început, a precizat pentru Europa Liberă unul dintre autorii studiului, Alexandru Fala.

Experţii îşi bazează totuşi estimările optimiste pe o precondiție, şi ea oarecum favorabilă: astfel de măsuri din partea Rusiei nu au cum să fie de lungă durată. Pe urmă, impactul lor, chiar şi cuprinzând ramuri întregi economice, nu va fi atât de mare încât să dea peste cap întreaga economie. În cazul vinului, bunăoară, vorbim despre o cifră de afacere de 80 de milioane de dolari în comerţul cu Rusia, ceea ce constituie sub 4 procente din PIB, explică Alexandru Fala.

Mai complicate ar fi lucrurile dacă Rusia ar închide robinetul gazelor naturale, avertizează experţii. Dar din nou, factorul încurajator e că asta nu se poate face fără Ucraina, zona de tranzit pentru gazele ce ajung în Moldova, prin urmare la fel nu poate fi o măsură de lungă durată.

Alegerea pe care o ridică în faţa moldovenilor cele două oferte este, potrivit aceloraşi experţi, între gazul mai ieftin, în cazul intrării în uniunea vamală, şi modernizarea economică, soldată într-un final şi cu o competitivitate mai bună, pe care o poate aduce Moldovei integrarea economică cu UE. Mai ales că, aşa cum au calculat experţii, reducerea promisă de Rusia în cazul acceptării ofertei ei, cu 30 la sută faţă de actualul preţ al gazelor, este prea mică ca să acopere majorarea de preţuri la toate produsele importate din alte ţări decât cele ale uniunii vamale, pe care o va aduce inevitabil aderarea la ea. În urma aplicării tarifelor vamale valabile în această uniune, de câteva ori mai înalte decât cele aplicate acum de Moldova. Iată cum explică expertul Alexandru Fala inevitabilitatea acestei majorări:

„Vorbind franc, uniunea vamală va crea bariere pentru comerţul cu statele care nu sunt membre, iar acum importurile noastre din astfel de ţări se ridică la 80 la sută. Ceea ce înseamnă scumpirea a 80 la sută din produsele importate. Bonusul energetic care ni se promite nu va acoperi nici pe de parte aceste scumpiri. ”

Lansarea studiului mar'i a fost însă precedată de un anunţ mai hotărât ca niciodată al autorităţii sanitare ruseşti că va opri importurile de vinuri moldoveneşti în Rusia. Embargoul a şi fot instituit marţi seara, iar motivul invocat e o concentraţie enormă de dibutilftalat care ar fi fost descoperită în vinurile a trei companii de renume din Republica Moldova. Cu toate resorturile politice ale anunţului, experţii recunosc că Republica Moldova are probleme mari în ceea ce priveşte calitatea. Din nou Alexandru Fala:

„Noi avem produse necalitative. Trebuie să recunoaştem asta. dar dacă noi vrem să rezolvăm această problemă, cine ne poate ajuta. Numai UE. Şi semnarea acordului de liber schimb va fi în mod sigur însoţită de un suport mai mare pe această dimensiune – crearea infrastructurii de calitate. Ca rezultat, vom fi şi prin calitate mai competitivi, inclusiv pe alte pieţe. Şi atunci şi argumentele Rusiei ar decădea.”

Anul trecut, Republica Moldova a aplicat la import un tarif vamal mediu de 3,7 la sută. Tariful din Federaţia Rusă în aceiaşi perioadă a fost de 9,7. Aşa cum au calculat experţii, în preţul produselor importate în Moldova din alte ţări decât cele ale Uniunii vamale această diferenţă s-ar reflecta prin o creştere de 5 la sută, dacă Chişinăul ar fi fost deja în uniunea controlată de Rusia.
XS
SM
MD
LG