Linkuri accesibilitate

„Utilizarea armelor chimice nu poate rămâne fără o replică pe măsură”


Discursul președintelui Statelor Unite Barack Obama despre iniţiativa Rusiei legată de arsenalul chimic sirian.




Preşedintele american Barack Obama a spus că va da o şansă iniţiativei diplomatice a Rusiei, în criza siriană, dar că nu renunţă la opţiunea militară. Într-un discurs televizat marţi noaptea, Obama a afirmat că este prea devreme să judece dacă propunerea Rusiei, de a puse arsenalul chimic sirian sub control internaţional, va fi încununată de succes. Dar a vorbit despre semne încurajatoare . Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere.


Semnele încurajatoare par să fi fie faptul că acceptând planul rusesc, preşedintele Bașar al-Assad a recunoscut că Siria are un arsenal chimic și chiar s-a declarat dispus să semneze Convenţia privind armele chimice, document care interzice utilizarea acestora.

În opinia lui Obama, iniţiativa ar putea reuşi numai dacă există şi garanţii că regimul sirian respectă înţelegerea. De accea, opţiunea militară este încă de actualitate.

Rusia a propus pe 9 septembrie ca în Siria să fie trimişi observatori internaţionali, care să pună sub control arsenalul chimic al ţării.

Arsenal care ulterior ar urma să fie distrus. Planul a fost acceptat de regimul lui Başar al Assad, motiv pentru care opoziţia siriană a atras imediat atenţia că ar putea fi vorba de o încercare de a amâna o intervenţie militară internaţională.

În discursul său televizat, Barack Obama a mai spus că va continua să negocieze cu omologul său rus Vladimir Putin, și că Statele Unite, alături de Marea Britanie şi Franţa, vor discuta cu Rusia şi China în Consiliul de Securitate ONU adoptarea unei rezoluţii privind criza din Siria.

Secretarul de stat american John Kerry se întâlneşte miercuri la Geneva cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Statele Unite susţin că au dovezi că regimul sirian a folosit arme chimice pe 21 august, într-u atac din apropiere de Damasc, soldat cu 1.400 de victime între care 400 de copii. Atacul ar fi avut ca ţintă poziţii ale rebelilor.

Rusia pe de altă parte pune serios sub semnul întrebării aceste informaţii şi a dat de înţeles că forţele de opoziţie din Siria ar fi putut recurge la arme chimice pentru a grăbi o intervenţie militară internaţională.

Se aştepta ca Obama să folosească acest discurs televizat pentru a convinge opinia publică de necesitatea unui atac cu rachete, ţintit şi limitat în timp.

În schimb, a spus că a cerut Congresului să amâne orice vot autorizând un atac, pentru a da încă o şansă diplomaţiei.

Șeful administrației de la Washington a explicat însă în detaliu și de ce nu se poate renunţa la opţiunea militară.

În primul rând pentru că utilizarea armelor chimice nu poate rămâne fără o replică pe măsură. Mai ales că trebuie descurajate şi organizaţiile teroriste care ar putea fi tentate să folosească astfel de arme.

În al doilea rând, pentru a nu încuraja Iranul. Aliat al Siriei, Iranul este bănuit de ţările occidentale că dezvoltă un program nuclear militar în paralel cu cel civil. Motiv pentru care este deja ţinta unei serii de embargouri internaţionale.

Preşedintele Obama a asigurat însă din nou că orice intervenţie militară va fi limitată şi nu va implica şi trimiterea de trupe în Siria.

Ceea ce l-a făcut pe analistul Mark Jacobson, de la Fondul german Marshall să aprecieze tonul realist al discursului prezidenţial:

„Cred că Rusia va înţelege că este un efort cinstit de a da încă o şansă diplomaţiei. Pe de altă parte, Obama a apreciat corect faptul că trebuie să existe un mecanism de a impune respectarea oricărui acord cu Siria, inclusiv prin forţă militară”, a spus Jacobson într-un interviu cu Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG