Linkuri accesibilitate

Şoimul, patriarhul şi sanitarul (Ziarul Național)„Moldova a fost luată de gât”, titrează publicaţia de limba rusă „Kommersant” într-un articol despre decizia de ieri seară a Federaţiei Ruse de a opri importul de vinuri moldoveneşti. Rospotrebnadzor a anunţat că testele de laborator au demonstrat că în loturile de vinuri importate în ultimele zile s-ar fi găsit un conţinut sporit de dibutilftalat, substanţă nocivă care afectează în special rinichii şi ficatul. Reporterii scriu că hotărârea a luat prin surprindere autorităţile de la Chişinău. „E o decizie neaşteptată, mai ales că în ultima perioadă de la Moscova au venit doar mesaje pozitive”, este citat de publicaţie ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Demnitarul a spus că va efectua o vizită în Federaţia Rusă la 19 septembrie şi speră să poarte discuţii cu şeful Rospotrebnadzor-ului Ghenadii Onişcenko. „O astfel de întâlnire poate avea loc, însă lucrurile urmează a fi clarificate, mai întâi de toate, aici, acasă. Încă nu îmi este limpede situaţia. Trebuie să vedem dacă motivaţia este una tehnică sau politică”, a mai spus dl Lazăr.

Un oenolog, Mihai Măciucă, cu care a stat de vorbă Ion Preaşca de la „Adevărul” se declară absolut sigur că toate măsurile întreprinse de Rospotrebnadzor au caracter eminamente politic. „E păcat că vinurile moldoveneşti sunt denigrate în aşa hal. Vinul nostru este de o calitate bună şi nu merită un astfel de tratament. Dacă era ceva grav, trebuiau să prezinte probe, dar în ultima perioadă nu au arătat nimic. Este o acţiune politică!”, se revoltă Mihai Măciucă. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că băuturile alcoolice nu sunt principalele produse exportate în Federaţia Rusă. O cotă mai mare în comerţul cu această ţară deţin fructele şi legumele.

„Şoimul, patriarhul şi sanitarul”, este titlul editorialului semnat de Victor Ciobanu pe pagina electronică a „Ziarului Naţional”. Autorul se referă la embargoul impus de Federaţia Rusă în 2006 care a mobilizat vinificatorii moldoveni şi i-a impus să-şi diversifice piaţa de desfacere. „Este exact ceea ce trebuie să facem și acum. Guvernul trebuie să fie pregătit și să aibă câteva scenarii de depășire a eventualei crize. Vinificatorii vor trebui susținuți de stat, în primul rând, financiar, ținând cont de experiența negativă din 2006 când mulți producători au falimentat. Dar și să contribuie la promovarea pe piețe noi”, e de părere dl Ciobanu.

După liberalul Mihai Ghimpu, un alt demnitar moldovean se declară hotărât să facă tot ce-i stă în puteri ca în Codul Penal al Republicii Moldova să fie instituită pedeapsa penală pentru calomnie înlăturată de acolo în 2005, urmând standardele europene. Este vorba despre fostul judecător la CEDO, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi. Într-un interviu publicat de platforma on-line Moldovacurată.md, Poalelungi s-a arătat indignat că unele instituţii media au scris că domnia sa a luat un credit de cinci milioane de lei de la o bancă, deși în declarația de avere Poalelungi a indicat faptul că acești bani îi aparțineau, fiind câștigați în calitate de judecător la CEDO.

„Republica Moldova este, teoretic, ţara cu cei mai buni medici din lume” este o constatare din „Evenimentul Zilei”. Niciun doctor nu a fost sancţionat pentru malpraxis în istoria statului, însă nu atât talentul, cât legislaţia găunoasă şi deficitară din acest domeniu este motivul pentru care medicii nu poartă nicio responsabilitate în munca lor cu pacienţii, conchide publicaţia.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG