Linkuri accesibilitate

Noutăți în cazul cazul de spălare de bani din Rusia descoperit de avocatul Serghei Magniţki


Justiţia americană încearcă să pună sechestru pe bunuri imobiliare din New York, în legătură cu cazul de spălare de bani din Rusia, descoperit şi făcut public de avocatul Serghei Magniţki. Procuratura din New York precizează că este vorba de imobile de lux cumpărate de firma Prevezon Holdings, din Cipru, în tentativa de a „spăla” 230 de milioane de dolari, bani obţinuţi din Rusia printr-o schemă frauduloasă de evaziune fiscală.

Serghei Magniţki dezvăluise sistemul prin care fuseseră deturnaţi banii din Rusia în 2008. Un an mai târziu, în 2009, a murit în condiţii suspecte, într-o închisoare din Moscova unde se afla în detenţie preventivă.

Potrivit documentelor înaintate marţi de procuratura americană, o parte din banii care au ajuns la Prevezon Holdings, 53 de milioane de dolari, veneau de la două firme fantomă create în Republica Moldova, Elenast şi Bunicom-Impex. Firmele făceau tranzacţii prin Banca de Economii. Firma Hermitage, pentru care lucra Magniţki şi care se consideră victimă a acestei scheme frauduloase, a trimis încă din 2012 o plângere şi documentaţi aferentă autorităţilor de la Chişinău, declara Europei Libere în martie, preşedintele firmei, William Browder.

Autorităţile moldoveneşti explicau la acea vreme că ancheta nu poate demara pentru că Rusia nu a reacţionat la nici una din cererile de a furniza informaţiile necesare.
XS
SM
MD
LG