Linkuri accesibilitate

Ping-pong între instituţiile de la Chișinău cu privire la cine anume ar fi trebuit să aplice decizia de închidere a restarantului Golden Nica.Un bărbat, tată a doi minori, a decedat zilele trecute urmare a unei intoxicatii cauzate de salmonella dupa ce a participat la masa data la o nuntă alături de alte câteva zeci de nuntaşi în Chişinău. Cazul a şocat opinia publica mai ales pentru că restaurantul unde a avut loc petrecerea avea interdicţie să funcţioneze tocmai deoarece cu foarte putin timp inainte in timpul unei alte petreceri de nunta câteva zeci de persoane, inclusiv ministra educaţiei, Maia Sandu, aşa cum scrise presa, ajunseseră în spital cu intoxicatii cauzate de alimentele consumate. Responsabilul cu sănătatea din cadrul Primăriei capitalei, Mihai Moldovanu, ne-a spus marți dimineaţă într-un interviu că, de fapt, Ministerul Sănătăţii ar fi permis reluarea activităţii restaurantului închis de epidemiologi. Liliana Barbăroşie are amănunte.

Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei sănătate a primăriei Chişinău, susţine că ar avea ştiinţă despre existenţa acestei permisiuni a Ministerul Sănătăţii care i-ar fi fost dată restaurantului Golden Nica pentru a-şi onora angajamentele faţă de clienţi, încheiate înainte de a se fi declanşat scandalul.

„Ei au solicitat permisiunea Ministerul Sănătăţii, pentru că aveau contracte a doua săptămână. Din câte cunosc au avut această permisiune cu titlul de excepţie. Dar vedeţi că, dacă s-a făcut această excepţie, trebuiau măcar acei de la sănătate publică să se convingă că a fost înlăturat factorul acestor intoxicaţii. Aici e toată problema. Că dacă s-a permis, trebuia să se convingă autoritatea că totul e în regulă”, ne-a spus astăzi dimineaţă Mihai Moldovanu.

Acuzaţiile şefului de la sănătatea municipiului sunt negate însă cu vehemenţă de responsabilii de la Ministerul Sănătăţii. Vice-ministra Svetlana Cotelea, ea şi medic-şef sanitar de stat, spune că, dimpotrivă, a semnat o interdicţie clară asupra reluării activităţii restaurantului cu pricina, astfel că întreaga responsabilitate a celor întâmplate aparţine proprietarului ce a sfidat-o:

„Eu infirm acest lucru. Este o hotărâre a medicului sanitar de stat care a fost emisă în 2 septembrie privind sistarea activităţii restaurantului. Pe urmă, la solicitarea administraţiei localului, am răspuns din nou cu refuz. Nu ne-am asumat responsabilitatea pentru deschiderea localului şi lucrul acesta este documentat.

Europa Liberă: Dar eu pot vedea aceste documente.

Svetlana Cotelea:
„Nu ştiu. Trebuie să mă consult cu juriştii.”

Un ping-pong similar între instituţii există şi în ceea ce priveşte responsabilul de executarea prescripţiei epidemiologice.

În timp ce Mihai Moldovanu spune că Centrul de Sănătate Publică aflat în subordinea Ministerului Sănătății ar fi trebuit să asigure închiderea de facto a restaurantului, asistaţi de poliţie şi autorităţi, ministerul îşi declină orice responsabilitate:

„Eu intuiesc că aici a fost o înţelegere că mai mult n-o să se întâmple, dacă aveţi contract, deja lucraţi data asta, iar mai apoi ne vom clarifica…. Vedeţi că s-a întâmplat, s-a repetat această intoxicaţie şi a doua oară şi, cu părere de rău, au avut de suferit mult mai mulţi oameni decât prima dată. Avem instituţii de drept care trebuie să intervină. Nu s-a făcut nimic. Şi au murit oameni“, spune Mihai Moldovanu.

„Medicul şef sanitar de stat a fost responsabil de emiterea hotărârii. Copiile au fost trimise Preturii, Direcţiei de comerţ, Poliţiei, înmânate sub semnătură agentului economic. Direct responsabil este agentul economic şi administraţia localului, pentru că nu au avut nici un drept să organizeze alte evenimente,” spune la rândul său Svetlana Cotelea.

Lucrurile s-ar putea limpezi după ce o comisie municipală va examina toate circumstanţele în care s-a produs tragedia.

Deschiderea unei anchete a fost anunţată şi de Procuratură, care a început marți să audieze personalul instituţiei.

Între timp, presa a scris că societatea comerciala care administrează restaurantul ar avea o reputatie pătată, pe care patronii au reusit sa o tina departe de ochii potentialilor clienti.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG