Linkuri accesibilitate

Halucinanta decizie a Armeniei (Armand Goșu, România liberă)


„Puterea celor fara de putere a renăscut la București (Vladimir Tismăneanu, Contributors)



Cristian Câmpeanu scrie astazi in „România liberă” despre presiunile Rusiei asupra statelor care urmeaza sa semneze acordurile de asociere cu Uniunea Europeana, in noiembrie, la Vilnius.

Prima victima a Moscovei a fost deja inregistrata, Armenia, care a declarat ca nu va semna si prefera sa adere la Uninea Vamala Euroasiatica.

Analistul politic Armand Goșu, citat in „România liberă”, consideră „halucinanta” decizia Armeniei, care a fost probabil luata din ratiuni de securitate.

Potrivit lui Goșu, Rusia si-a intetit masiv presiunile dupa ce s-ar fi lamurit ca Uniunea Europeana chiar va semna acordurile.

Nici liderii occidentali nu mai sunt la fel de relaxati fata de atitudinea Rusiei. Mai multi dintre ei au luat pozitie public in ultimele zile, acuzand presiuni inacceptabile.

Articolul lui Cristian Câmpeanu rezuma ce s-a intamplat in ultima saptamana in Republica Moldova, legat de Vilnius: vizita emisarului special al Kremlinului, Dmitri Rogozin, care a facut „aluzii jignitoare la pierderea statalităţii dacă Moldova semnează la Vilnius”.

Iar acum vizita patriarhului Kiril, care a vorbit despre apartenenta Bisericii Moldovei la Biserica Rusa. Incorect - taxează comentatorul. Mai exista si Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Romane.


Protestele impotriva deschiderii unei exploatari aurifere la Rosia Montana au primit astazi un sprijin consistent prin vocea presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, care reia o pozitie mai veche. Intr-un interviu acordat site-ului Ziare.com, academicianul-chimist aduce argumente din mai multe perspective.

Spune, de pilda, ca sistemul de exploatare cu cianuri nu era nicidecum singura optiune. Apoi ca redeventa de 6% prevazuta in contract este ridicol de mica.

S-ar fi putut opta, de pildă, pentru un contract in sistemul de „împărțire a producției”, uzual în întreaga lume, și care, atunci când este vorba de resurse ale statului, poate lăsa statului chiar și 80% din profit.

Un calcul matematic simplu il duce pe academicianu Ionel Haiduc la cifra de 18 grame de aur pe cap de locuitor - atat ar reveni fiecărui român din aurul de la Rosia Montana. ”Sunt oare cetatenii României dispusi sa renunte la aceasta avere si sa-i ramana fiecaruia doar 2-3 grame?” - este întrebarea domniei sale.

Șeful Academiei Romane discuta de asemenea neseriozitatea prevederilor privind locurile de munca, din contractul cu compania canadiana Gold Corporation: nu se stie cate dintre cele 2500 de locuri de munca promise vor ramane si dupa ce se incheie lucrarile de constructie a minei, sau după incheierea intregului proiect, adica in 20 de ani.

Nu se stie cate dintre ele pot absorbi fortă de munca locala (principalul argument al sustinatorilor proiectului), avand in vedere ca e vorba de o tehnologie periculoasa, care necesita specializare. În opinia invitatului de la Ziare.com, contractul cu Gold Corporation este inacceptabul.

El spune insa ca nu cunoaste prevederile in caz de reziliere. Ele au inceput insa sa iasa la iveala. In cursul zilei de azi, premierul a vorbit despre posibile despagubiri pe care guvernul le-ar putea avea de platit, in caz de neaprobare de catre Parlament a contractului.

„Puterea celor fara de putere, despre care a scris Vaclav Havel in anii prigoanei, a renascut la București. (...) Strada a dat puterii o lectie de moralitate. Starea de greata a fost inlocuita, in aceste ultime zile, de starea de grație”, scrie Vladimir Tismăneanu pe siteul Contributors.

Boicotate sistematic de televiziunea nationala (si nu numai), protestele masive impotriva proiectului Rosia Montana au condus la declaratiile de utima ora ale premierului Ponta si ale liderilor principalelor partide parlamentare: proiectul trebuie abandonat. „O victorie a societatii civile”, spune Tismaneanu.
XS
SM
MD
LG