Linkuri accesibilitate

„Nu voi permite niciodata să se facă experimente cu ţara mea!”


Premierul Georgiei, Bidzina Ivanishvili (dr.) intervievat la Riga, la 7 septembrie de ziaristul Europei Libere, Koba Liklikadze.

Un interviu acordat de Bidzina Ivanișvili, premierul de la Tbilisi, Serviciului georgian al Europei Libere.Premierul Georgiei, Bidzina Ivanişvili, a declarat recent că nu exclude o eventuala aderare a ţării sale la uniunea Euroasiatică daca, spunea premierul de la Tbilisi, „acest lucru va fi in avantajul Georgiei”. Într-un interviu în exclusivitate cu colegul nostru de la serviciul georgian Koba Liklikadze, Bidzina Ivanişvili a vorbit si despre proiectul Uniunii euro-asiatice, dar si despre dorinta tarii sale de a avea relatii bune cu Rusia si de a continua drumul reformelor pentru a se apropia de valorile Uniunii Europene.

Corespondentul nostru l-a intrebat mai intii dacă crede că Uniunea euro asiatică ar putea sa fie „avantajoasa strategic pentru Georgia?

„In acest moment, cind aceasta Uniune se creaza, in calitatea mea de sef de guvern, pot sa spun că studiez cu atentia aceasta problema şi că urmaresc cu atentie ce se intimpla. Daca va fi in avantajul ţării, daca ne va aduce profituri în plus şi dacă nu va contraveni orientării noastre strategice, care este spre Uniunea Europeana si Alianţa Nord-Atlantica, atunci, de ce nu ?! Nu voi permite însă niciodata sa se faca experimente cu ţara mea! De aceea studiem cu atentie ce se întimplă cu aceasta Uniune Euroasiatica. Pe termen lung, Rusia va deveni membra a Uniunii Europene. Sunt vecini si au nevoie unii de alţii. Rusia va deveni şi un membru al Aliantei Nord-Atlantice şi un prieten apropiat al Statelor Unite.”

Jurnalistul postului nostru de radio i-a reamintit premierului georgian că spre deosebire de Uniunea Europeana, care nu e dominata de vreun membru, Uniunea Euroasiatica este dominata de Rusia, care încearcă să îşi impună regulile ei de joc, celorlalţi membri:

„Noi nu vom intra in vreo astfel de Uniune! Ne-am saturat, odata pentru totdeauna să avem stăpîni. Noi vrem libertate, respectul drepturilor omului, egalitate, democratie şi formarea de institutii democratice. De aceea, urmarim cu atentie care vor fi principiile Uniunii Euroasiatice. Daca va fi asa cum spuneti, atunci bineînteles că nu vom adera !”

Premierul Bidzina Ivanişvili a fost întrebat dacă înţelege în intregime care sunt regulile si dificultăţile pe care le-ar putea avea Georgia înainte de a adera la Uniunea Europeana:

„Ceea ce noi apreciem la Uniunea Europeana sunt mai ales valorile europene. Europenii sunt oamenii cei mai interesanţi şi de succes. Drepturile omului, o piaţa competitivă, absenţa corupţiei, despre asta este Uniunea Europeana. Oamenii vor mereu o viaţa mai buna. Actuala criza economică a umbrit Uniunea Europeana, dar criza va trece. Civilizatia moderna nu a creat nimic mai bun decit Uniunea Europeana.”

Jurnalistul Serviciului georgian al postului nostru de radio l-a intrebat pe premierul Bidzina Ivanişvili despre relaţia ţării sale cu Rusia şi cum o vede in continuare ?

„Am facut paşi pozitivi de ambele părţi. Vreau sa subliniez asta. Fără Rusia, exporturile noastre nu ar putea sa intre pe piaţa rusă asa de usor. Cea mai mare rezolvare a fost reluarea relaţiilor nostre economice şi comerciale. La recenta intilnire a ambasadorilor am spus că aceasta atitudine vine in contradicţie cu faptul ca soldatii ruşi pun sirmă ghimpată în Osetia de Sud. Este derutant. Bineinţeles că o să încercăm să dezvoltăm relaţiile noastre cu Rusia, dar Rusia e o tara imensă si nu o sa incercam noi să o educam. Trebuie sa fim toleranţi, sa avem principii şi în acelaşi timp să fim şi constructivi şi diplomatici. Nu trebuie să tipăm isteric şi nici să nu ne zanganim săbiile aşa cum s-a făcut în trecut”.
XS
SM
MD
LG