Linkuri accesibilitate

John Kerry: Statele Unite cred că e nevoie de o înţelegere politică pentru a pune capăt conflictului din Siria


Refugiați sirieni în tabăra Majdal Anjar din estul Libanului.
Refugiați sirieni în tabăra Majdal Anjar din estul Libanului.

Bașar al-Assad: un război în Siria ar fi împotriva interesului american



Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat din nou Statele Unite că o eventuala intervenţie militară în Siria va duce la izbucnirea unor noi acte de terorism în regiune.

Lavrov a făcut declaraţia la o conferinţă de presă comună de la Moscova cu şeful diplomaţiei siriene:

„Din ce în ce mai multe state şi figuri politice împărtăşesc opinia noastră că folosirea forţei va duce la o explozie a terorismului in Siria şi in ţările vecine şi la creşterea masivă a numărului de refugiaţi, ceea ce deja se întîmplă.”

După ce Statele Unite şi-au anunţat intenţia de a ataca Siria, Lavrov a spus că Rusia e gata să îi invite pe toti participanții la criză la Moscova, la masa dialogului.

La reuniunea G 20 de săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ţara sa ajuta Siria, daca va avea loc un atac american, declaraţie care a fost salutată luni de ministrul sirian de externe Walid al Muallem.

Într-un interviu pentru o televiziune americană preşedintele sirian Bașar al-Assad a ameninţat Statele Unite cu represalii dacă America va ataca Siria, şi afirmat că un război în Siria ar fi împotriva interesului american.

Administraţia Obama susţine că o acţiune militară împotriva autorităţilor siriene este necesară, preşedintele american și ministrul său de externe spunînd că sînt convinşi, din datele pe care le au, că guvernul de la Damasc a folosit arme chimice în atacul din luna august.

Moscova spune însă că nu este convinsă de acest fapt.

Aflat în vizită la Londra, secretarul de stat american John Kerry a spus că țara sa înțelege poziţia autorităţilor britanice, după ce Camera Comunelor a respins prin vot o intervenţie militară în Siria.

Kerry a repetat însă că cei care au folosit arme chimice trebuie traşi la răspundere şi că alianţa dintre Washington si Londra continuă să fie la fel de puternică ca întotdeauna:

„Să fim bine înţeleşi, Statele Unite, preşedintele Obama, eu şi altii sîntem de acord că e nevoie de o înţelegere politică pentru a pune capăt conflictului din Siria. Nu există o soluţie militară şi nu ne facem iluzii despre asta.”

În opinia şefului diplomaţiei americane, riscul de a nu acţiona este mai mare decît riscul de a acţiona.

Înaltul comisar pentru refugiaţi al Naţiunilor Unite Navi Pillay a avertizat şi ea asupra pericolului unei acţiuni militare în Siria, spunînd că ar putea duca la un conflict regional de proporţii.

Pillay a adăugat însă că trebuie identificaţi cei care se fac vinovați de atacul cu arme chimice care a avut loc la 21 august în apropiere de Damasc, în urma cărui peste 1400 de persoaen ai fost ucise, între care mai mult de 300 erau copii.
XS
SM
MD
LG