Linkuri accesibilitate

Frédéric BEIGBEDER, Windows on the World


Povestea turnurilor gemene pe două voci...




Frédéric Beigbeder este probabil ultimul dandi al literelor franceze, cu alură de playboy internaţional, iar cariera sa artistică, lansată odată cu 99 de Franci, se desfăşoară dacă nu în crescendo, cel puţin la altitudinea de croazieră.

Recompensat cu premiul Interallié în 2003, romanul său Windows on the World, Pandora M, 2008, spune povestea turnurilor gemene, doar că „din interior”, mai exact – din perspectiva „clienţilor de la Windows on the World (care) vor muri toţi în acelaşi timp şi în acelaşi loc”. Pe două voci: cea a autorului răsfăţat ce-şi redactează romanul în barul Ciel de Paris de la etajul 54 al turnului Montparnasse, şi cea a corului de victime, de la etajul 107 al turnului din N al World Trade Centre, distingându-se vocea unui tată cu doi copii, Cartnew Yorston, ce-şi începe astfel relatarea pe viu: „8h31. Peste două ore o să fiu mort, dar poate că-s mort chiar de pe acum”. În cunoştinţă de cauză, vocea din off vine să precizeze: „Iadul durează o oră şi trei sferturi. Cartea de faţă la fel”, mai exact „majoritatea victimelor (…) au suferit 102 minute – durata medie a unui film hollywoodian”. Brusc, ritmul se accelerează, iar detaliile izbesc nu doar prin concreteţea lor, ci şi prin puterea de sugestie: „Eu formez întruna, cu frenezie, numărul 911, pentru a cere ajutor. Jerry mă întreabă de ce scriu tot timpul data de azi pe calculator: 911, 911, 911 (…) nişte naivi ar putea vedea un mesaj secret în faptul că data de azi este şi numărul de urgenţă de la poliţie”. Şi, doar peste câteva pagini: „Treptat, măştile, ca şi oamenii, cad. (…) Frica se cuibăreşte în noi ca un virus contagios”. Or, până-n ultima clipă eroicul tătic încearcă să-şi încurajeze băieţii, astfel încât, „înainte de a sări, Jerry m-a privit drept în ochi” şi a rostit, cu o candoare de copil iubitor: „Mami o să fie foarte tristă?”

Toate astea pe când „trei torţe ardeau în Noul Amsterdam, flacăra Statuii Libertăţii, cea din turnul din nord şi cea din turnul din sud”…
9 sept. ’11

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG