Linkuri accesibilitate

Biserica Rusă operează cu falsuri, iar Patriarhul Kiril manipulează opinia publică (Adevărul)


„UE şi SUA avertizează Rusia să nu exercite presiuni asupra R. Moldova și Ucrainei” (Ziarul Național).Într-un amplu articol dedicat vizitei Patriarhului rus la Chişinău, „Adevărul” vorbeşte despre nuanţele politice ale vizitei şi manipulările pe care le-ar fi proliferat înaltul prelat în discursurile pe care le-a ţinut. „Evenimentele de acum 200 de ani au însemnat o nouă etapă în organizarea Bisericii Ortodoxe din Moldova după zeci de ani de dezorganizare şi de pierdere a structurii bisericeşti,” le-a spus moldovenilor capul bisericii ruse.

Istoricii citaţi de publicaţie susţin însă că Biserica Rusă operează cu falsuri, iar Patriarhul Chiril manipulează opinia publică, aşa cum fac toţi emisarii Moscovei, afirmând că au salvat Moldova. „Mitropolia Moldovei era foarte bine organizată încă din secolul al XV-lea. Bodoni singur recunoştea că a preluat peste 700 de parohii, majoritatea având şcoli. Mănăstirile erau adevărate centre culturale, unde se editau cărţi. Eparhia Chişinăului, înfiinţată de ruşi, doar a preluat întreaga structură“, a explicat pentru publicaţie istoricul Tudor Ciobanu.

Planuri măreţe pentru porţile aeriene ale Moldovei” este head-line-ul unui alt articol din acelaşi ziar care se referă la promisiunile generoase făcute de conducerea companiei ruseşti care a obţinut dreptul de concesiune asupra Aeroportului din Chişinău. Autorul articolului, Ion Preaşcă, tratează cu multă neîncredere anunţul viceministrului economiei, Tudor Copaci, că oferta rusă s-a dovedit a fi mai bună decât cea de la BERD, care se oferise anterior concesiunii să cheltuiască un credit de 40 de milioane de euro pentru modernizarea aerogării.Cu aceeaşi sumă compania UK Komaks s-a angajat să modernizeze şi să extindă nu doar pista, dar şi terminalul, parcările auto etc. Din punct de vedere economic, propunerile concesionarului sunt cu mult mai bune şi convenabile ţării noastre decât cele oferite de BERD“, a afirmat viceministrul Economiei.

UE şi SUA avertizează Rusia să nu exercite presiuni asupra R. Moldova și Ucrainei”, scrie ziarulnational.md, reluând o ştire de pe agenţiile internaţionale ce se referă la declaraţiile făcute la întâlnirea celor 28 de miniştri de Externe ai Uniunii Europene, sâmbătă, la Vilnius. Secretarul de Stat american John Kerry, care a participat, a caracterizat programul european de parteneriat oriental drept un „plan economic foarte important” destinat ameliorării normelor comerciale şi favorizării locurilor de muncă. „Limba vorbită trebuie să fie cea a argumentelor, nu a presiunii. Fie că este vorba despre ameninţări economice sau presiune politică, nu este acceptabil”, este citat şi ministrului lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG