Linkuri accesibilitate

Gara de Nord: acelaşi mişmaş


O problemă mai micuţă parcă, dar le fel de eternă.



Eu unul sînt foarte sceptic în ceea ce priveşte primenirea patriei. Nu că nu aş admite aşa ceva, dar îmi dau seama că transformările sînt foarte anevoioase, ba chiar inexistente. S-a strigat mult, s-a făcut mai nimic.

Despre cîinii vagabonzi şi despre salariile în plic, două probleme veşnice, am vorbit deunăzi. Azi revin la o problemă mai micuţă parcă, dar le fel de eternă. E vorba de mişmaşul practicat ani de zile de casieriţele Gării de Nord din Chişinău.

Despre ce e vorba? Păi, am tot vorbit despre asta şi acum doi ani, şi acum cinci ani. E o poveste pe care o urmăresc din anul 2000 încoace. Casieriţele nu vor să dea restul de 30-40-50 de bani. Bunăoară, eu am cerut deunăzi un bilet pînă la Tătărăuca Veche. Casieriţa îmi zice să-i dau 71 de lei. Îi dau, mi se oferă biletul fără nici un rest, deşi preţul biletului e de 70 de lei şi 70 bani. Iese că acea casieriţă şi-a lăsat 30 de bani. Cineva poate şi se întoarce la casă să ceară preţul, dar cei mai mulţi nu se mai obosesc să facă asta.

Repet, aşa ceva mi se întîmplă la Gara de Nord vreo 13 ani. Ori de cîte ori mă duc să cer un bilet, casieriţele se fac a nu observa că trebuie să-mi dea restul de 30-40 de bani. E un soi de jecmăneală dizgraţioasă. Le-am ameninţat de multe ori, am vorbit o dată cu un şef al Gării de Nord. Zadarnic efort! Cîinii latră, caravana mişmaşului se mişcă. Şi ce ar trebui să fac acum? Să mă duc la Centrul Anticorupţie?

Cineva ar putea să spună că nu merită să fac gălăgie pentru nişte bănuţi. Eu cred că merită. Mişmaşul acesta, fie şi micuţ, e ca o cangrenă care distruge societatea. Şi-apoi s-ar putea să fie vorba de o sumă mai mare. Iei 40 de bani de la un pasager, de la 10 pasageri iei 4 lei, de la 100 – 40 de lei. Şi cîţi oameni trec zilnic prin Gara de Nord? Dar într-un an de zile?

În final, aş avea o rugăminte la Ministerul Transporturilor. Faceţi, vă rog, aşa ca preţul biletelor să nu mai conţină în el bănuţi. Să fie 71 de lei, dar nu 70 şi 70 de bani. Mă gîndesc că absenţa bănuţilor din preţ le-ar pune niţel în dificultate pe casieriţele şmechere...
XS
SM
MD
LG