Linkuri accesibilitate

Viitorii arendași ai aeroportului internațional de la Chișinău ies la rampă


Concesionarea aerogării Chișinău a fost criticată dur de liberalii lui Mihai Ghimpu.




Concesionarea surprinzătoare a aeroportului Chișinău unei firme din Rusia pentru jumătate de secol și privatizarea fără concurs a unui mare pachet de acțiuni ale statului la Banca de Economii, ambele decizii aparținând guvernului Leancă, au provocat discuții publice aprinse și critici de lipsă de transparență. Situația este cu atât mai delicată cu cât nu se știe cine sunt adevărații câștigători ai băncii și aeroportului. Neputința guvernului de a scoate la iveală proprietarii din sistemul bancar moldovean a dus deja de câteva ori anul acesta la eșuarea înțelegerilor cu Fondul Monetar Internațional. Tranzacția de la Banca de Economii a ieșit la suprafață înainte ca la Chișinău să vină o nouă misiune a FMI. În timp ce noii proprietari de la bancă rămân în umbră, au ieșit în fața presei viitorii arendași ai aeroportului. Relatează Liliana Barbăroșie.

Reprezentanţii companiei ruse ce se va ocupa de aeroport în următorii 49 de ani au fost aduşi în faţa presei de Ministerul Economiei.

Ei au povestit cum anume au de gând să transforme aerogara de la Chişinău într-un hub [pivot] regional care să atragă tranzitul de pasageri dinspre Asia spre Europa, şi invers.

În planurile acestora, fluxul de pasageri prin aeroportul de la Chişinău ar urma să crească de la unu la cinci milioane anual, iar pentru aceasta compania ar intenţiona să investească 244 de milioane de lei în construcţie de noi terminale, piste de decolare, parcări şi alte unităţi de infrastructură, fără a majora taxe aeroportuare sau a efectua concedieri.

Totuşi, concesionarea a fost criticată vineri în termeni duri de liberalii lui Mihai Ghimpu.

Dubioasă li se pare liberalilor concesionarea aeroportului în condiţiile în care profitul pe care l-ar putea înregistra în jumătate de secol cât se va afla în gestiunea companiei ruse ar putea depăşi suma investiţiei promise.

La fel de dubioasă este la părerea lor şi cedarea controlului asupra singurei până acum bănci cu pachet majoritar de stat fără o privatizare normală.

Deputatul liberal, Gheorghe Brega:

„Dorim aderare la UE, dar concesionăm tot ce avem Rusiei. Pe ascuns. Motivul îl putem doar presupune. Ori Rusia îi şantajează pe cei de la guvernare care au afaceri acolo, ori guvernanţii îşi caută bani pentru alegeri.”

Liberalii aflaţi acum în opoziţie faţă de guvernare spun că vor cere ca Parlamentul să revină înainte de termen din vacanţă pentru a elucida situaţia, iar procuraturii - să investigheze la rândul său cele două tranzacţii. Ei au mai spus că au găsit în sfârşit explicaţia demisiei inexplicabile a fostului ministru de finanţe, Veaceslav Negruţă - nedorinţa acestuia de a participa la aceste afaceri dubioase cu bunurile statului.

Dintre liderii coaliţiei a reacţionat doar şeful de partid al prim-ministrului, ex-premierul Vlad Filat, pe care presa îl suspectează că ar fi beneficiarul final al cel puţin uneia din tranzacţii, cea de la BEM.

„Ziarul de Gardă” scria ieri că urma companiei ce a intrat în posesia pachetului de blocaj în bancă duce la omul de afaceri din anturajul liderului liberal-democrat, Ilan Shor cu importante afaceri în Rusia.

Vineri, Filat a oferit un interviu pentru Moldpres în care şi-a declinat orice amestec, fără a preciza şi ce crede despre cedarea de către guvern a băncii şi aeroportului.

Nici dinspre guvern nu au existat însă explicaţii. Zilele trecute atât ministrul de la economie, cât şi cel de la finanţe au spus, evaziv, că privaţii ar putea administra cu mai mare folos pentru stat cele două afaceri pe care guvernul s-a dovedit incapabil să le controleze.
Previous Next

XS
SM
MD
LG