Linkuri accesibilitate

„Nu ne putem baza toată viaţa numai pe remitenţe, nu putem să rămânem o ţară de consum...”


Alexandru Oleinic: „În ţară vor veni, în măsură egală, investiţii din toate ţările, dacă vom avea o stabilitate politică, un mediu de afaceri care să fie garantat şi o justiţie independentă”.



Invitatul emisiunii din aceasta dimineata este Alexandru Oleinic, directorul Agentiei Nationale pentru Atragerea Investitiilor, cu care Valentina Ursu a discutat despre investitiile europene si cele ruseşti din Moldova si despre recente declaratii venite dinspre Rusia si care au fost interpretate de experti si politicieni drept „ameninţări” la adresa economiei moldovenesti.

Alexandru Oleinic: „Noi, în 23 de ani de independenţă, nu am putut crea un mediu de afaceri competitiv, atractiv, o bază economică, un model nou.”

Europa Liberă: Nu s-a putut sau nu s-a dorit?

Alexandru Oleinic: „Multiplele guverne, care s-au perindat, nu au avut o continuitate. Noi nu avem astăzi un produs competitiv pe piaţă. Nu are însemnătate că e piaţa rusă sau piaţa internaţională.”

Europa Liberă: Este industria vinului.

Alexandru Oleinic: „Este industria vinului cu care noi avem probleme orişiunde astăzi. Desigur, în ultimii 2-3 ani de zile, au apărut tehnologii noi, o concurenţă între întreprinderile mici care produc vinuri destul de bune, sunt nişte mişcări aici.

Dar eu vreau să dau un exemplu: tehnologiile informaţionale şi comunicaţiile. Au fost investiţii concrete în domeniu, performante, un mediu concurenţial destul de sănătos şi la ce a dus concurenţa dintre Orange şi Moldcell, desigur, şi Moltelecom? Noi astăzi avem cele mai bune tehnologii din Europa, implementate în ţară. Noi avem cea mai mare viteză de internet care e apreciată de toate ţările, de toţi experţii internaţionali. Avem cele mai bune preţuri. Şi avem cele mai bune servicii.”

Europa Liberă: Domnule Oleinic, s-ar putea, într-o bună zi, o Moldovă europenizată să fie acaparată de capitalul rusesc?

Alexandru Oleinic: „Nu cred că capitalul investiţional poate fi divizat în capital rusesc sau capital european, capital american. Totul depinde de atractivitate. În ţară vor veni, în măsură egală, investiţii din toate ţările, dacă noi vom avea o stabilitate politică, un mediu de afaceri care să fie garantat şi o justiţie independentă în care oamenii ar putea să scape de corupţie, să îşi poată apăra business-ul, să îşi poată dezvolta afacerea printr-o concurenţă transparentă şi să aibă egalitate în drepturi în dezvoltarea afacerilor.”

Europa Liberă: Şi atunci de ce atât de timid reprezentanţii mediului de afaceri din UE ajung în Moldova şi cu atât de mare insistenţă ajung oamenii de afaceri din Est, preponderent din Federaţia Rusă?

Alexandru Oleinic: „Eu nu chiar tare multe întreprinderi am văzut în care să se dezvolte investiţiile ruseşti.”

Europa Liberă: Sistemul energetic cui aparţine?

Alexandru Oleinic: „Sistemul energetic aparţine companiei spaniole Union Fenosa.”

Europa Liberă: Gazele?

Alexandru Oleinic: „Gazele? Este compania rusă Moldovagaz. Ideea ne-a aparţinut nouă de a capitaliza datoriile prin formarea întreprinderii Moldovagaz. Şi nu a fost intenţia ruşilor. Noi, la acel moment, nu am avut bani ca să plătim datoriile.”

Europa Liberă: Şi atunci avertismentul vicepremierului rus: „Aveţi grijă să nu îngheţaţi la iarnă?” cum îl înţelegem?

Alexandru Oleinic: „Eu nu cred că aceasta e părerea guvernului rus.”

Europa Liberă: Cum, dacă Rogozin este vicepremier? Şi este mâna dreaptă a domnului Putin.

Alexandru Oleinic: „El a venit şi a spus o glumă. Cât de dură a fost expunerea lui, a trebuit, la momentul acela, să găsim şi noi să facem o corectare că, până la urmă, domnul Rogozin era la noi în Moldova, nu era domnul Lazăr în Moscova. Dar aici eu cred că a fost o glumă nu prea reuşită a lui Rogozin. Şi sunt departe de gândul că aceasta a fost o viziune a guvernului rus. Moldova nu va îngheţa niciodată, indiferent dacă gazul rusesc va fi sau nu va fi. Dar el va fi, fiindcă mai scump decât noi deja nu mai plăteşte nimeni.”

Europa Liberă: Dar aceste ameninţări că producţia din Moldova ar putea să fie blocată până a ajunge pe piaţa din Federaţia Rusă şi lecţia acestui embargou din 2006 pentru producţia vinicolă?

Alexandru Oleinic: „Sigur că lupta geopolitică influenţează foarte mult evenimentele care au loc acuma în Moldova. Dar eu sunt convins că ele nu sunt de lungă durată. Se fac nişte încercări poate de a opri direcţia de dezvoltare a Republicii Moldova. Eu nu cred că sunt şanse. Uitaţi-vă ce se face în Ucraina, în Belarus, Georgia, tot cu aceleaşi metode. Până la urmă, nu au nicio perspectivă metodele acestea, fiindcă produsele moldoveneşti sunt bine cunoscute în piaţa rusă.

Fără doar şi poate, noi trebuie să avem capacităţi ca să discutăm cu guvernul rus pentru a menţine piaţa şi a avea o posibilitate ca şi muncitorii noştri, concetăţenii noştri care lucrează în Rusia să se poată simţi comod la muncă acolo.”

Europa Liberă: Şi la marea privatizare anunţată ar putea să vină cât mai mulţi oameni de afaceri din Rusia să participe şi să câştige?

Alexandru Oleinic: „În declaraţiile care sunt în presă se spune că proprietarii noi de la Banca de Economicii şi concesionarea aeroportului sunt tot cetăţeni ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Pe viitor, cum vedeţi atragerea investiţiilor şi felul cum va reuşi guvernarea să facă prietenos climatul investiţional pentru potenţiali parteneri economici din exterior?

Alexandru Oleinic: „Republica Moldova nu are nicio şansă, dacă nu
Nu ne putem baza toată viaţa numai pe remitenţe şi nu putem să rămânem o ţară de consum ...
va crea condiţii ca să atragem investiţiile în toate domeniile. Noi nu ne putem baza toată viaţa numai pe remitenţe şi nu putem să rămânem o ţară de consum. Trebuie să găsim modelul de dezvoltare economică şi domeniile care sunt prioritare pentru ţară. Şi atunci când guvernul şi clasa politică vor da dovadă de stabilitate în ţară, atunci şi vor apare investitorii, indiferent din ce ţară vor fi: chinezi, ruşi, europeni, nu are însemnătate. Important e că ei vor veni în ţară şi vor investi bani, vor crea locuri de muncă, vor plăti impozite la buget. Şi aceasta contează. Reforme reale şi nu mimate – aceasta aşteaptă cetăţenii Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG