Linkuri accesibilitate

Contestatele tranzacții majore cu activele statului (Adevărul, Jurnal de Chișinău)


„Mai bine de un milion de lei. Atât ne costă pe an întreținerea unui deputat” (Ziarul Național).



Jurnalistul Ion Preaşca de la „Adevărul” constată că două tranzacţii majore cu active ale statului, realizate în ultimele zile de către autorităţile proeuropene de la Chişinău, au provocat un val de discuţii referitoare la direcţia reală spre care merge Republica Moldova: Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală. Prima a fost decizia de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, pentru un termen de 49 de ani, unei companii din Rusia, care administrează aerogara de la Habarovsk din Orientul îndepărtat. „Şi mai scandalos este cazul de cedare de către Guvern a pachetului majoritar de acţiuni de la Banca de Economii”, conchide autorul. Ion Preaşca a stat de vorbă şi cu analistul Oazu Nantoi, care face o paralelă între situaţia din Moldova şi cea din Serbia, unde cele mai atractive proprietăţi ale statului au ajuns să fie controlate de companii ruseşti.

Editorialistul Nicolae Negru se referă în paginile „Jurnal de Chişinău” la aceleaşi tranzacţii cu Aeroportul Internaţional Chişinău şi Banca de Economii. „În lumina recentei surprinzătoarei cedări a Armeniei în faţa Rusiei, căreia îi cedase mai înainte importante unităţi economice, pasul guvernului de la Chişinău este vădit primejdios”, e de părere autorul. De altfel, crede Nicolae Negru, strânşi cu uşa, unii oligarhi moldoveni ar putea să trădeze cauza integrării europene la fel de uşor precum au îmbrăţişat-o.

Un alt editorialist de la aceeaşi publicaţie, Petru Bogatu scrie, cu ironie, că vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu este meteorolog, după cum s-au grăbit să-l dezmierde unii comentatori, nu-i el nici glaciolog şi nici măcar frigotehnist. „Vicepremierul rus a demonstrat o dată în plus la Chişinău cine este el cu adevărat. E nebunul ţarului. Anume în această calitate a fost angajat dânsul să-l reprezinte pe preşedintele Putin în Transnistria. Ca şi la NATO odinioară, misiunea lui este să şocheze, să stupefieze, să buimăcească lumea cu glume şi gesturi deşănţate”, opinează Petru Bogatu.

„Nu poţi face o revoluţie pe loc gol”, astfel a comentat Vadim Mişin, liderul Partidului „Renaştere-Vozrojdenie” pentru portalul informaţional „tribuna.md” informaţiile despre revoluţia de catifea pe care intenţionează să o facă în această toamnă comuniştii. „Voronin şi anturajul său speculează pe faptul că Moldova urmează să semneze în noiembrie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi că aceasta va complica relaţiile cu Rusia. Tentativa politicienilor de stînga şi de dreapta de a-i face pe cetăţeni să creadă în importanţa Summit-ului de la Vilnius este nimic altceva decît un bluf”, a mai spus deputatul.

„Mai bine de un milion de lei. Atât ne costă pe an întreținerea unui deputat”, titrează „Ziarul Naţional”. În această sumă sunt incluse salariul, indemnizația grasă, întreținerea asistenților, și a șoferilor aleșilor poporului. Pentru deservirea celor 101 deputați, Parlamentul mai are angajate încă vreo 430 de persoane. Din acești bani cheltuiți pentru activitatea unui singur deputat, statul ar putea întreține anual 24 de cetățeni care ridică un salariu mediu lunar pe economie. Deci, 101 deputați „mănâncă” atât cât peste 2 420 de „muritori de rând”, conchide „Ziarul Naţional”.

Ziarul Naţional” scrie că în cadrul reformei derulate de Ministerul Educației pentru eficientizarea sistemului de învățământ, 14 şcoli au fost închise, alte 42 fiind reorganizate în acest an. Una dintre cauzele principale pentru reorganizarea școlilor este scăderea drastică a numărului de elevi. Deși inițial era preconizat ca în anul de studii 2013-2014 să nu-și mai deschidă ușile circa 100 de școli, doar jumătate dintre acestea s-au conformat măsurilor Ministerului. Mai multe instituții de învățământ din țară, unde numărul elevilor abia atinge cifra 22, nu au fost comasate, fiindcă s-au împotrivit părinții.
XS
SM
MD
LG