Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe Benelux încurajează la Chișinău ambițiile europene ale Moldovei


Jean Asselborn, Luxembourg, Didier Reynders, Belgia, Frans Timmermans, Țările de Jos.
Jean Asselborn, Luxembourg, Didier Reynders, Belgia, Frans Timmermans, Țările de Jos.

Iurie Leancă: „Această vizită se desfăşoară într-un moment crucial pentru viitorul şi destinul Republicii Moldova.”




Miniștrii de externe din trei membre fondatoare ale Uniunii Europene: Belgia, Olanda și Luxemburg, au venit împreună la Chișinău cu mesaje de încurajare pentru ambițiile europene ale Republicii Moldova. Detalii, în relatarea Valentinei Ursu.

Şefa diplomaţiei moldave, Natalia Gherman, le-a mulţumit omologilor săi din cele 3 state fondatoare ale Uniunii Europene pentru susţinerea acordată, în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie.

„Am abordat pregătirile pentru parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului privind liberul schimb cuprinzător şi aprofundat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. De asemenea, am evaluat progresele înregistrate de Republica Moldova, în procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.”

Şeful cabinetului de miniştri, Iurie Leancă, a apreciat vizita miniştrilor de externe a ţărilor Benelux drept una foarte importantă:

„O vizită în premieră. Ţările Benelux sunt ţări fondatoare ale Uniunii Europene şi actori extrem de importanţi în ceea ce înseamnă conceptul european astăzi. Şi această vizită se desfăşoară într-un moment crucial pentru viitorul şi destinul Republicii Moldova.”

Vorbind despre liberalizarea regimului de vize, şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, a spus că poziţia este una cât se poate de clară:

„Vrem să sprijinim Republica Moldova în procesul de liberalizare a regimului de vize. Până la jumătatea anului 2014, noi vrem să ajungem la o soluţie pozitivă în rezolvarea acestei probleme.”

Şi Didier Reynders, ministrul Afacerilor Externe din Belgia, a salutat alegerea făcută de către Republica Moldova:

„Republica Moldova şi-a făcut alegerea. Această alegere este parcursul european şi integrarea în Uniunea Europeană. Iar noi sprijinim aceste aspiraţii ale Moldovei. Sigur că încă multe rămân de făcut. Moldova are de lucru la capitolul supremaţia legii, la capitolul combaterii corupţiei. Dar această vizită este o vizită de sprijin pentru Moldova. Noi avem nevoie de un succes pentru parteneriatul de la Vilnius. Şi Republica Moldova este ţara care are şansele cele mai bune să ne ofere acest succes la summit. Are şansele cele mai bune. Chiar şi succesul de la Vilnius va reprezenta un început. Dar un început important, după care vor urma discuţii, negocieri. Şi noi ne propunem şi ne dorim să finalizăm cu succes aceste discuţii şi negocieri, în cel mai scurt timp posibil.”

Ministrul Afacerilor Externe din Ţările de Jos, Frans Timmermans, a declarat că moldovenii ar trebui să trăiască ca şi europenii:

„Toate cele 3 ţări, luate împreună, au o populaţie de 27 de milioane de locuitori şi reprezentăm a 10-a economie mondială. Putem să valorificăm şansele şi oportunităţile pe care le avem, dacă vom înlătura barierele. Dacă nu există bariere, aceasta duce la crearea locurilor de muncă, la prosperare economică, la stabilitate, la un viitor mai bun. Şi, dacă eu nu mă greşesc, cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc exact acelaşi lucru. Îşi doresc locuri de muncă, îşi doresc un viitor mai bun, îşi doresc stabilitate, îşi doresc poliţie în care ar putea să aibă încredere, un sistem judiciar în care ar putea să aibă încredere. Şi, de asemenea, aceleaşi lucruri sunt necesare pentru investitori. Investitorii au nevoie de instanţa de judecată, care să le protejeze proprietatea. Au nevoie de un mediu propice în care să se dezvolte. Ceea ce noi ne propunem şi vrem să facem pentru oamenii, pentru cetăţenii noştri, este să le oferim locuri de muncă, un viitor mai bun, stabilitate, posibilitatea de a fi într-o Europă stabilă şi într-o Europă prosperă.”

Republica Moldova este prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a găzduit astăzi, în premieră, vizita miniştrilor de Externe ai statelor Benelux, în format trilateral. Mâine diplomaţii occidentali se vor afla în vizită în Georgia, o altă ţară care face parte din acest aranjament european.
Previous Next

XS
SM
MD
LG