Linkuri accesibilitate

Bulgaria: un nou val de proteste antiguvernamentale


S-a renunțat la caracterul civic al protestelor



După 82 de zile de proteste antiguvernamentale, miercuri, cu ocazia reluării sesiunii parlamentului cele două tabere adverse și-au mobilizat susținătorii.

În piața parlamentului au venit cîteva mii de protestatari și contraprotestatari – cea mai mare parte aduși cu autobuze din provincie.

Pentru prima dată partidele de opoziție și-au chemat într-un mod deschis simpatizanții să ceară demisia guvernului Oreșearski.

În acest mod practic s-a renunțat la caracterul civic al protestelor. Parlamentul a fost practic înconjurat dar poliția și jandarmeria au reușit să neutralizeze tentativele simpatizanțilo mai violenți ai lui Borisov de a rupe cordonul de securitate și de a pătrunde în parlament. Au fost operate arestări.

Partea de nord a Pieții parlamentului a fost controlată de simpatizantii guvernului cea ce a garantat ieșirea fără probleme a deputaților proguvernamentali.

Dreapta - împărțită în două tabere – pînă acum ostile, pe de o parte partidul ex-premierului Borisov – pe de alta – Blocul reformator compus din fosta UFD, ecologiștii, centriștii ex-comisarului Kuneva și un grup de disidenti desprins din partidul turc, va încerca să depășească cât mai repede divergențele.

Borisov a cerut demisia „dictatorului Stanișev”. El a declarat că ordinea de zi a parlamentului a trebui să includă un singur punct – demisia guvernului. Tentativa ex-premierului de a dialoga pentru prima dată cu protestatarii în Piața parlamentului a fost întîmpinată cu fluierături.

Protestele capătă o anumită importanță internațională având în vedere că liderul foștilor comuniști bulgari Serghei Stanișev este și președinte al Partidului socialiștilor europeni iar peste 8 luni vor avea loc alegeri europene.
XS
SM
MD
LG