Linkuri accesibilitate

UE trage alarma în fața protecționismului partenerilor săi


UE e prinsă în capcana neoliberalismului impus în toate țările membre, dar ale cărui reguli nu sînt respectate de către partenerii săi.



Pentru Uniunea Europeană, Rusia e una din țările cele mai protecționiste din lume, imediat după Argentina și urmată de majoritatea partenerilor comerciali ai UE.

Comisia Europeana tocmai și-a publicat raportul despre cum protectionismul progresează pe întreaga planetă. Criza economică a dus la un conflict permanent între bastionul neoliberal care a devenit UE și majoritatea celorlalte țări de pe planetă, inclusiv Statele Unite ale Americii.

Raportul Comisiei va fi prezentat la summitul G20 (grupul principalelor economii ale planetei), care se tine joi si vineri la Sankt-Petersburg, unde e unul din principalele puncte pe agendă.

Din Brazilia și Argentina, pînă în Rusia și India, toate țările au introdus recent, sau au menținut, măsuri protecționiste.

Astfel, s-au multiplicat peste tot măsurile aplicate direct la frontiere, în special feluritele taxe de import. Cele mai importante sporiri de taxe vamale s-au inregistrat în Brazilia, Argentina, Rusia și Ucraina.

Măsurile care impun folosirea bunurilor naționale și delocalizarea intreprinderilor au continuat să progreseze. Din nou Brazilia, Argentina și de astă dată India.

În sfîrșit, multe țări își feresc în mod direct unele sectoare ale economiei de orice concurență străină, cele mai flagrante exemple fiind Brazilia și Indonezia.

Cînd se face calculul final, în vîrful listei negre se află Argentina și Rusia. Statele Unite, care se află pe lista neagră a Comisiei, sînt printre cele mai puțin protecționiste, însă, potrivit Comisiei, mai mult decât țările UE.

Indonezia, a treia țară de pe listă, imediat după Rusia, are o legislație ostilă oricărei forme de piață liberă.

Rusia își protejează industria auto și a impus o taxă prohibitivă pe automobilele importate la o săptămînă numai după ce a fost primită în Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

„Acest protecționism“, spune raportul Comisiei UE, „este o mare amenințare pentru creșterea economică mondială și pentru bunăstarea națiunilor“.

Comisia Europeană este astfel prinsă din ce în ce mai mult în capcana neoliberalismului, pe care l-a impus în toate țările membre, dar ale cărui reguli ale strictei competiții nu sînt întotdeauna respectate de către partenerii externi.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG