Linkuri accesibilitate

„Băieții deștepți” din România și ajutoarele lor sus-puse


Doi demnitari români acuzați de subminare a economiei.



Sintagma „băieții deștepți” a fost lansată de Traian Băsescu în 2006 pentru a-i arăta cu degetul pe oamenii de afaceri care prosperau pe seama contractelor cu energie ieftină cumpărată de la stat.

Era vorba la început despre cei care cumpărau energie ieftină de la întreprinderile de stat și pe care o vindeau mai departe, mai scump, către alte societăți tot de stat.

Mai apoi în această categorie au intrat și proprietarii de afaceri energofage care cumpărau curent sau gaz la preț preferențial de la producătorii autohtoni.

Cei doi miniștri români acuzați de Parchetul General de subminarea economiei naționale i-au ajutat pe „băieții deștepți” să-și continue profiturile pe spezele statului.

Este vorba despre actualul ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian, care a mai deținut această funcție din 2006 pînă în 2008 și despre Adrian Videanu, de la PDL, care a ocupat același fotoliu între 2008-2010.

Acuzațiile procurorilor se referă la aceste perioade în care cei doi conduceau economia româneasca și se bazează pe o serie de interceptari telefonice. Sînt deja publice părți semnificative din stenogramele conversațiilor pe care aceeștia le-au avut pentru a face trafic de influență sau pentru a se lăsa convinși să favorizeze un anumit om de afaceri.

Potrivit procurorilor, Vosganian și Videanu, între 2006 și 2008, cînd au fost succesiv miniștri ai Economiei au aprobat, semnat și sustinut în guvern un număr șase ordine de ministru și trei memorandumuri pentru a sprijini „interesele financiare ale grupului infractional constituit de Ioan Niculae” patronul InterAgro.

Prin aceste documente oficiale cei doi au oferit reduceri „substantiale” la livrarea de gaze naturale acestei intreprinderi private, care avea chiar și așa restanțe la plata gazelor.

Prejudiciul calculat de procurori este de 130 de milioane de dolari, în acest dosar de favorizare a societatii InterAgro, care potrivit unor estimări publice are afaceri anuale de peste un milliard de euro. InterAgro detine capacitați de stocare a cerealelor de peste un million de tone si are ca obiect cultura plantelor tehnice și comerțul exterior cu îngrășăminte chimice.

Gazele au fost cumpărate mult sub prețul pieții de la Romgaz, companie de interes strategic pentru România, în favoarea fostului ofiter de securitate, care detine InterAgro.

Cei doi, actualul si fostul ministru al Economiei din Romania sînt acuzați de complot și subminarea economiei naționale, fiindcă, după cum explică procurorii, „a fost creată o stare de fapt de natură să amenințe bunul mers al economiei naționale în domeniul gazelor”, dar și prin repercursiuni negative asupra întregii economii.

Există, însă, o listă lungă cu „băieți deștepți” care au profitat de relațiile lor politice pentru a-și consolida averea.

În cazul de față, Ioan Niculae a fost unul dintre cei trei români care a intrat în clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, dar majoritatea afacerilor sale au fost construite pe spezele statului.

Mai devreme sau mai tîrziu poate că vor deconta și ceilalți „băieți deștepți” profiturile pe care le-au făcut în detrimentul statului român.
XS
SM
MD
LG