Linkuri accesibilitate

Miza politică a protestelor împotriva exploatării miniere la Roșia Montana (Romania liberă)




Protestele impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana si a gazelor de sist in Romania sunt analizate de comentatori, cu concluzia este miza nu este nicidecum de domeniul ecologiei, ci politica. Si nu doar pentru atitudinea considerata duplicitara a premierului Victor Ponta, remarcata in toata presa, ci pentru ca dedesubtul sloganelor se disting, de pe o parte nemultumirea profunda fata de clasa politica, iar pe de alta parte o nelinistitoare spaima de capitalism. Sintagma ca atare este folosita doar de Ion Cristoiu, in Evenimentul zilei, care spune ca in spaima de capitalism se aduna, de fapt, numeroase temeri: distrugerea fara scrupule a mediului, acapararea bogatiilor tarii de catre straini, banul care a ajuns sa cumpere tot.

Compromiterea ideii de capitalism este analizata pe larg si de Dragos Paul Aligica, pe site-ul contributors. Cu alte cuvinte, capitalismul nu este, in mod direct, miza protestelor, ci este chiar obiectul lor. Iar vinovati nu sunt manifestantii, ci capitalistii si managerii care fac afaceri in Romania si care nu au vrut niciodata sa ia act de faptul ca afacerile lor nu pot prospera decat intr-un mediu care intelege corect ideea de capital, competitie si economie de piata. Nici macar Gold Corporation, compania care ar urma sa primeasca prin lege concesiunea Rosia Montana, nu a cheltuit un leu in aceasta directie. De aceea, este concluzia lui Dragos Paul Aligica, „(in Romania) Capitalismul nu va fi distrus de stanga. Va fi distrus de capitalisti si managerii lipsiti de repere si intelegere a ceea ce reprezinta, si de ce reprezinta ce reprezinta, in ordinea pietei libere.”

Miză politica vede si Alina Mungiu-Pippidi pentru protestele impotriva proiectelor de la Rosia Montana. In articolul sau din Romania libera, ea tinteste spre Parlamentul Romaniei, spre credibilitatea lui si, oarecum, spre responsabilitatea romanilor de a nu lasa la vedere chiar tot adevarul despre aceasta institutie. Mungiu sugereaza ca premierul Victor Ponta ar fi facut bine sa ia decizia in guvern, nu sa trimita o lege cu subiectul Rosia Montata-Gold Corporation la Parlament. Se stie ca premierul a aprobat legea in Guvern, dar a declarat ca va vota impotruva ei, ca deputat. Procedand asa, spune Alina Mungiu,„riscă să arate adunarea noastră reprezentativă ca pe o adunătură de cumpăraţi cu ziua, incapabilă să apere interesele ţării”. „E o enormă greşeală, e un fel de a spune public că ţara e de jefuit şi democraţia noastră are în frunte nişte paznici înţeleşi cu hoţii. Cumpărînd la bucată preşedinţi, miniştri şi parlamentari cu cîteva grame de aur, capeţi ţara gratis. Asta aţi vrut să ne transmiteţi nouă şi lumii întregi? Atunci s-a făcut. Nu vă mai obosiţi să îi luaţi decoraţia lui Tokes, că ţara o daţi voi, nu el. El măcar o vrea pentru el însuşi şi ai săi, nu în beneficiul unei a treia părţi”.

Victoriu Stoiciu, care scrie pentru contributors.ro, se apleaca mai atent asupra legii si semnaleaza cateva din multele prevederi abuzive pe care guvernul le vrea aprobate de Parlament in favoarea investitorului. Gold Corporation va capata, de pilda, unul din drepturile rezervate intotdeauna numai statului: sa exproprieze orice proprietar din zona Rosia Montana, daca acesta nu vrea sa-si cedeze terenul. De asemenea, Gold Corporation va putea deveni in cel mult 45 de zile proprietarul oricarui imobil necesar exploatarii miniere, dintre cele apartinand statului roman si administratiei locale. Legea Roșia Montana este, spune Victoria Stoiciu, un „amalgam de abuzuri sfidatoare”.
XS
SM
MD
LG