Linkuri accesibilitate

„Pentru mai multe cunoştinţe, pentru a avea un viitor, trebuie să înveţi de mic, pentru a ajunge un om, pentru a avea o profesie”


Început de an școlar la Bălănești, un reportaj de Valentina Ursu.



Pe străzile din apropierea gimnaziului din comuna Bălăneşti, deja de la ora 8, se vedeau copii cu părinţi, frumos îmbrăcaţi şi se auzeau în aceste grupuri discuţiile legate de începerea şcolii. Atmosfera începutului de an şcolar a fost animată mai mult de părinţii copiilor, care au început clasa întâi, dar şi de ei, aceşti puşti care au trecut pragul şcolii pentru prima oară.

Aici, la Bălăneşti, începutul de an şcolar a fost unul lipsit de extravaganţă, lux sau oficialitate, bunul simţ şi modestia fiind elementele de bază ale celor aproape şaizeci de minute petrecute înainte sunetului de clopoţel.

Europa Liberă: Domnule Grigore Pîrţac, sunteţi primarul comunei Bălăneşti. Îmi spuneau mai mulţi părinţi, dar şi dascăli, că aţi fi un bun prieten al şcolii de aici, din sat. Câtă atenţie acordaţi acestui gimnaziu?

Grigore Pîrţac:
„Gimnaziul pentru localitate înseamnă toate. Acesta este izvorul de cunoştinţe, izvorul de carte. A investi în copii înseamnă a investi în viitor. Nu poţi să ai viitor, dacă nu ai o bază bună de pregătire a copiilor, o alimentaţie bună pentru creşterea generaţiei.”

Europa Liberă: Câţi copii de şcoală aveţi în sat?

Grigore Pîrţac: „În jurul la 200. Grădiniţa Bălăneşti est frecventată de 90 de copii.”

Europa Liberă: Deci situaţia demografică arată că?

Grigore Pîrţac:
„Că este normală. Perspective satul are şi gimnaziul are să existe.”

Europa Liberă: Optimizările acestea, care se fac acum în educaţie, sunt binevenite?

Grigore Pîrţac:
„Pentru satul Bălăneşti nu sunt un pericol deoarece avem elevi. Dar pentru satul Găureni prezintă un pericol, deoarece copii sunt mai puţini. La Găureni în prezent sunt 82-8 de copii în gimnaziu.”

Europa Liberă: Satul Găureni face parte din primăria Bălăneşti?

Grigore Pîrţac:
„Din comuna Bălăneşti.”

Europa Liberă: Şi pe viitor ce vă gândiţi să faceţi? Să comasaţi cele două instituţii?

Grigore Pîrţac:
„În viitorii doi ani, şcoala nu se prevede să fie închisă, după care vom vedea care va fi situaţia cu numărul de copii.”

Europa Liberă: Dar cheltuielile sunt mari pentru şcoala de la Găureni? Se irosesc banii?

Grigore Pîrţac:
„Bani trebuie. Sunt cheltuieli pentru întreţinerea gimnaziului.”

Europa Liberă: Şi pentru salariile profesorilor şi pentru clădiri, să fie încălzite.

Grigore Pîrţac: „Corect. Se cheltuie surse financiare. Am avut posibilitate de a avea condiţii optime de asigurare a gimnaziului cu de foc, să fie iarna cald, pentru hrana copiilor, dar pentru toate acestea au fost subvenţii şi de la guvern. Bugetul primăriei, alcătuieşte undeva la 20-23% , însă restul, 78-80%, în funcţie de ani, sunt subvenţii de la guvern.”

Europa Liberă: Cu subvenţii acopereaţi şi necesităţile şcolii de la Bălăneşti şi de la Găureni?

Grigore Pîrţac:
„Da, cu aceste subvenţii acopeream şi cheltuielile. Ne-am străduit şi noi să creăm baza materială a gimnaziului, înţelegând că acesta este viitorul satului.”

***

Europa Liberă: Doamnă Maria Ciobanu, dumneavoastră, ca legiuitor, ce părere aveţi despre începutul unui nou an de studii? Se face pasul cu dreptul?

Maria Ciobanu:
„Şcoala trebuie să fie model la toate capitolele. În alt caz, noi nu avem viitor. Profesorii au înţeles foarte bine că trebuie să muncească, copilul să-l obişnuim din familie să muncească, iar roadele muncii sale să fie preţuite. Eu cred că, în acest an şcolar, pedagogii, elevii au păşit cu dreptul. Foarte mulţi dintre ei sunt deranjaţi la modul serios de faptul că nu se va mai putea să ai note mari, fără muncă. Şi acest lucru contează. Educaţia de calitate presupune o atitudine responsabilă din partea părinţilor, elevilor şi profesorilor. Ei vor fi şi subiecţii şi obiecţii educaţiei de calitate.”

***

Europa Liberă: De ce este important să faci carte în şcoală?

- „Pentru mai multe cunoştinţe, pentru a avea un viitor, trebuie să înveţi de mic, pentru a ajunge un om, pentru a avea o profesie. Câteodată nu ne plac toate disciplinele. Fizica, chimia, pentru mine par mai grele. La celelalte obiecte învăţ mai bine, dar la acestea... Mă strădui foarte bine să învăţ.”

Europa Liberă: Pentru voi nota contează?

- „Da, desigur.”


Europa Liberă: Nota sau cunoştinţele?

- „Cunoştinţele mai mult, aş spune.”

- „Cunoştinţele, dar şi note trebuie. Dacă te duci undeva să înveţi, notele contează. Pe urmă se vede ce cunoştinţe ai.”

Europa Liberă: Vacanţele vor fi mai scurte. E bine, e rău?

- „E rău, elevii se bucură când au vacanţe. Cred că ar fi de dorit să fie vacanţele ca până acuma.”

Europa Liberă: E bine sau nu că vacanţele vor fi mai scurte?

- „Pe de o parte, e bine că vom învăţa mai mult, dar, pe de altă parte, ne vom odihni mai puţin.”

Europa Liberă: Vreţi mai mult în vacanţă sau vreţi mai mult la carte?

- „La carte.”

- „La şcoală.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG