Linkuri accesibilitate

Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.În jur de 35 de mii de copii intra luni în clasa întâi, a informat Ministerul Educaţiei. Prima oră a anului școlar se va desfășura sub genericul „Cultura Republicii Moldova la 22 de ani de independență”. Tot potrivit Ministerului educaţiei, anul şcolar începe cu un deficit de peste o mie de cadre didactice. Mare parte va fi acoperită ulterior cu tineri absolvenţi. În total sunt şcolarizaţi circa 360 de mii de tineri în R. Moldova.

Luni, vicepremierul rus Dmitri Rogozin începe o vizită de două zile în Moldova. Oficialul rus se va întâlni cu ministrul economiei, Valeriu Lazăr, după care va avea o discuţie cu premierul Iurie Leancă, informează Moldpres. În cursul serii, Lazăr şi Rogozin au programată o conferinţă de presă comună. Rogozin va merge şi în stânga Nistrului, unde va inaugural construcţia unui spital, finanţat de Rusia.

Tot luni soseşte la Chişinîu preşedintele Parlamentului suedez, Per Westerberg. El se va întâlni cu omologul său Igor Corman şi cu alţi lideri ai Parlamentului moldovean, va purta discuții separate cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, prim-ministru Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman.

Corman și Westerberg vor participa la o conferinţă comună de presă. Parlamentul suedez a lansat anul trecut un program special de cooperare cu legislativul de la Chișinău în vederea consolidării democraţiei parlamentare. Alături de Polonia, Suedia a fost iniţiatoarea programului de parteneriat estic al Uniunii Europene.

Patriarhul Kiril al Rusie este şi el aşteptat în vizită, la sfârşitul acestei săptămâni. Kiril vine la ceremoniile ce vor marca 200 de ani de la înfiinţarea eparhiei Chişinău. Cu această ocazie se va întâlni cu oficiali de pe ambele maluri ale Nistrului.

Începe noua sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului. Astfel, de luni, comisiile parlamentare vor trebui să se întrunească în şedinţe pentru a examina proiecte de legi. Iar şedinţele Legislativului vor fi organizate la sfârşitul lunii septembrie.

Continuă Salonul Internaţional de Carte cu o conferinţă susţinută de Dan Doboş, scriitor, director al Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” din Iaşi, cu tema: „Literatura comercială românească, între kitsch şi necesitate”. La ora 15.00 va începe atelierul de creaţie „Graficieni ilustratori ai operei lui Spiridon Vangheli”.

În agenda internațională, la Bruxelles are loc conferinţa de presă lunară a secretarului general NATO Anders Fogh Ramussen care, este de aşteptat, va fi dominată de criza din Siria.

La Cairo are loc o reuniune a miniştrilor de externe din Liga Arabă, la care se aşteaptă adoptarea unei rezoluţii care să acuze regimul sirian de ultimul atac cu arme chimice.

Iar în Statele Unite este marcată Ziua Muncii - iniţial gândită să întărească organizaţiile sindicale, astăzi mai degrabă o zi liberă, folosită de mulţi americani pentru o ultimă scurtă vacanţă de vară.
XS
SM
MD
LG