Linkuri accesibilitate

Statutul Transnistriei nu s-a schimbat: nu este recunoscută de nimeni (M.Lazurcă, citat de Agerpres)


Romania - press newsstand, Mar2009

România este pur si simplu guvernata „la mișto” (România liberă)Tudorel Urian scrie pe platforma Vocile Dreptei, reluat in „Evenimentul zilei”, despre prezenta premierului român Victor Ponta in Republica Moldova.

Observa ca si in aceasta deplasare Ponta a folosit prilejul pentru a face „declaraţii defăimătoare la adresa şefului statului”. La inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni, s-a recomandat, de pilda, drept „faţa europeană, civilizată a României, nu cea care rezultă din ultimele critici ale preşedintelui Băsescu", dupa ce, nu demult, aflat in Spania, declarat in fata jurnalistilor ca, fata de presedinte, simte „repulsie, dispreţ, lehamite".

Nu este singurul motiv pentru care comentatorul de la „Evenimentul zilei” crede ca Victor Ponta nu trebuia sa mearga in Republica Moldova pe 27 august, pentru ca nu era cazul ca momentul ales pentru inaugurarea gazoductului sa coincida cu cel in care acolo se vorbea mai ales despre unire si despre integrare europeana.

Site-ul Pesurse preia de pe Agerpres o precizare a ambasadorului român la Chisinau, Marius Lazurca, referitoare la afirmatii ale liderului regiunii separatiste Evgheni Șevciuk.

Acesta a lansat ideea ca regiunea ar putea fi recunocuta ca stat de unele tari, ceea ce Lazurca dezminte din pozitia de diplomat. Statutul Transnistriei nu s-a schimbat: nu este recunoscuta de nimeni. In plus, rezolvarea situatiei este in discutie, intr-un format diplomatic bine stabilit - 5+2. Precizarile diplomatului roman au fost facute intr-un interviu consemnat de Agerpres.

Guvernarea uselista este criticata si in „România liberă”, unde Cristian Câmpeanu afirma ca România este pur si simplu guvernata „la mișto”.

Se scuza de a fi imprumutat, fara rele intentii, un cuvant din limba tiganeasca, caci nu despre minoritatea cu pricina este vorba, ci despre nesocotirea in serie a opiniei publice de catre guvernanti.

Nu sunt bani? Crestem taxele si impozitele. Am spus ca ne opunem exploaarii gazelor de sist si celei pe baza de cianuri de la Rosia Montana? Nu ne mai opunem, ba chiar exact asta facem.

Lista cu care isi argumenteaza comentatorul nemultumirea este mult mai lunga. Concluzia suna insa astfel: „Până în primăvara trecută, am avut guverne slabe, dar care s-au străduit, de bine, de rău, să guverneze serios. Odată cu venirea USL la putere (...) România a intrat in era miștocratiei”.

Editorialul ziarului „Evenimentul zilei” este semnat de Teodor Baconsky, care se refera la aproapiata ceremonie de beatificare a Monseniorului Ghyka.

Biografia celebrului urmas al domnilor Ghiculesti, prelat catolic si intelectual român format in Franta, ocupa mare parte din articolul lui Baconsky, care insista asupra impresionantei alegeri a Monseniorului: aceea de a ramâna in România, unde s-a intors tocmai in 1939, pentru a impartasi soarta conationalilor sai, oricare va fi fost ea.

Pentru Vladimir Ghyka, alegerea a insemnat detentia de la Jilava, unde a murit in 1954, încarcerat politic.
XS
SM
MD
LG