Linkuri accesibilitate

Un scriitor american militant pentru drepturile minorităților sexuale în Rusia


Dan Savage
Dan Savage

Dan Savage: „Cei care conduc prin teroare și intimidare nu ajung de obicei părinți respectați ai națiunii”.



Dan Savage este un scriitor, jurnalist și activist pro-gay din Statele Unite, cunoscut mai ales pentru lansarea campaniei „O să fie mai bine” în sprijinul adolescenților americani șicanați în școli pentru orientarea lor sexuală. Recent Savage a reintrat în atenție propunând boicotarea vodcii rusești ca răspuns la legislația rusească anti-gay. Într-un interviu telefonic, sintetizat de Mircea Țicudean, jurnalista Europei Libere, Daisy Sindelar, l-a întrebat pe activistul american dacă crede că boicotul are efecte.

Dan Savage spune că propunând boicotarea unui produs rusesc simbolic, cum este vodca, speră doar să atragă atenția asupra persecuțiilor la care sunt supuse minoritățile sexuale în baza legii anti-gay aprobată de Duma de Stat și semnată de președintele Vladimir Putin: „Nimeni nu-și face iluzii că boicotul vodcii va îngenunchea Rusia, că va distruge economia rusă” - spune Savage, adăugând că este bine ca lumea democratică să vorbească cât mai mult și cât mai des despre persecuțiile din Rusia.

În privința chemărilor la boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, de anul viitor, Savage spune că el personal este în favoarea boicotului, dar nu crede că olimpiada va fi mutată într-un alt oraș.

Dan Savage a spus Europei Libere că din contactele pe care le are cu activiștii pro-gay din Rusia, dar și cu membrii exilului rusesc gay din New York, de exemplu, își dă seama că situația din Rusia este mai rea pe zi ce trece și că este personal întristat, mai ales că în 1990, când a vizitat Rusia prima dată, gay-ii întâlniți acolo aveau mari speranțe că odată cu trecerea la democrație și așteptata intrare a țării lor în rândul statelor civilizate vor fi și ei mai acceptați de societate.

Activistul american crede că sprijinul arătat de unii ruși heterosexuali în ultima vreme compatrioților lor homosexuali este de o importanță crucială. El își amintește că în Statele Unite schimbarea impresionantă a atitudinii majorității față de gay a fost posibilă inclusiv grație eforturilor rudelor și prietenilor acestora.

„Îți vine mai greu să crezi că gay-ii sunt monștri dacă cunoști personal un homosexual și îți dai seama că nu este monstru”, a spus Savage. El a adăugat că legea rusească împotriva propagandei homosexuale tocmai asta vrea să împiedice: declararea publică de către gay a orientării lor sexuale și sprijinul public al prietenilor și familiilor lor pentru ei.

Dan Savage și-a atras unele critici în presă comparând recent campania anti-gay a Kremlinului cu evenimente din Germania anilor 1930, când naziștii au ajuns la putere. „Teroarea nazistă și Holocaustul nu s-au întâmplat într-o zi”, spune Savage. „A fost o creștere treptată a practicii căutării de țapi ispășitori, a anti-semitismului și violenței politice. Nimeni nu compară ceea ce se petrece acum în Rusia cu uciderea evreilor europeni în anii războiului mondial. Dar atmosfera de astăzi din Rusia amintește foarte bine anii '30 în Germania, când apăreau primele semnale ale persecuției, când se creau legile anti-semite și alte forme de intoleranță. Această paralelă este valabilă.”

Europa Liberă l-a întrebat pe Dan Savage ce i-ar spune președintelui rus Vladimir Putin, dacă ar avea ocazia să-l întâlnească: „Cei care conduc prin teroare și intimidare nu ajung de obicei părinți respectați ai națiunii, așa cum speră ei. Uciderea jurnaliștilor, persecutarea minorităților etnice, persecutarea minorităților sexuale, a adversarilor politici... Asta nu este calea pe care trebuie s-o apuce un lider care vrea să lase țara într-o stare mai bună decât a găsit-o.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG