Linkuri accesibilitate

Pacea stabilită după formarea noului guvern Iurie Leancă este benefică atât pentru guvernanţi, cât şi pentru societate (Jurnal de Chișinău)


„Rusia refuză fructele moldovenești” (Ziarul Național).Editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” observă că pe 27 august, Vlad Filat şi Marian Lupu au depus, împreună, flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. A fost invitat şi Ion Hadârcă, liderul celei de a treia componente a Coaliţiei Proeuropene. El a lipsit din motive personale. Acţiunea demonstrează că liderii CP, conştienţi de handicapul de imagine cu care îşi continuă guvernarea, îşi propun să se reabiliteze, afişând relaţii de bună înţelegere şi respect reciproc. „Oricare ar fi cauza, pacea care s-a stabilit după formarea noului guvern în frunte cu Iurie Leancă este benefică atât pentru guvernanţi, cât şi pentru societate. Atunci când se vrea, se poate lucra şi la noi în coaliţie de partied”, conchide autorul.

Tot „Jurnal de Chişinău” scrie că mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova, aflaţi la muncă în Italia, se plâng că sunt extorcaţi de bani la Consulatul Republicii Moldova din Bologna. Aceştia spun că atunci când au nevoie de traducerea şi legalizarea unui act, angajaţii Consulatului le direcţionează actele spre serviciile unei agenţii de traduceri din Roma condusă tot de un moldovean. În loc de 10 euro, pentru un act tradus, taxa oficială afişată pe site-ul Consulatului de la Bologna, oamenii sunt nevoiţi să achite câte 30 de euro agenţiei de traduceri pentru o pagină.

În articolul „Rusia refuză fructele moldovenești”, Stela Mihailovici de la „Ziarul Naţional” notează că după ce Federația Rusă a blocat la începutul lunii august curent exportul mărfurilor ucrainene, se pare că a venit și rândul produselor moldovenești. Zeci de tone de fructe din R. Moldova au fost rebutate de Serviciul Federal de control veterinar și fitosanitar „Rosselhoznadzor”, pe motiv că nu ar corespunde normelor de calitate. Experții bănuiesc, însă, că blocajul a fost impus de autoritățile ruse după ce au primit mai multe petiții de la producătorii moldoveni care se plâng că exportul spre piața rusă este monopolizat în R. Moldova.

Reporterii săptămânalului „Ziarul Naţional” observă că deși 1 septembrie bate la ușă, anul de învățământ ar putea începe, în unele școli, fără profesori. Ministerul Educației anunță o insuficiență de o mie de specialiști. În timp ce 2 000 de tineri au absolvit în acest an instituţiile de învăţământ superior cu profil pedagogic, doar 800 dintre aceștia vor merge în fața elevilor să le predea. Dacă locurile vacante nu vor fi suplinite de noi cadre didactice, atunci se va apela la profesorii pensionari sau unii vor preda câte două sau trei discipline, mai scrie publicaţia.

Cotidianul „Adevărul” scrie că din 2018, în Moldova va funcţiona un complex penitenciar nou, construit conform standardelor europene, după modelul unei închisori din Spania. Pentru a-l ridica, autorităţile se împrumută pe 20 de ani. Viitoarea închisoare va fi amplasată la intrarea în satul Bubuieci, la nouă kilometri de Chişinău, pe un teren de 36 de hectare. Penitenciarul va dispune de 12 blocuri de detenţie cu o capacitate de 128 de oameni fiecare, dispuse pe două aripi. Bugetul total este de 44,5 milioane de euro, cea mai mare parte din sumă urmând să fie luată ca împrumut. „Adevărul” mai scrie că 6.195 de deţinuţi sunt acum în toate închisorile din ţară, dintre care 423 de femei, 66 de minori şi 96 de condamnaţi pe viaţă.

Pagina electronică a publicaţiei „Evenimentul Zilei” notează că zăcămintele Moldovei nu sunt chiar atât de reduse precum se predă la lecțiile de geografie în școlile republicii. Astfel, potrivit ultimelor studii, Moldova are rezerve certe de peste 16 miliarde metri cubi de gaze naturale și cel puțin 5,3 milioane tone de petrol. Doar rezervele de hidrocarburi descoperite până astăzi au o valoare de aproape 8 miliarde de dolari, la prețurile medii de pe piețele internaționale.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG