Linkuri accesibilitate

În viziunea administrației americane un atac împotriva regimului sirian se justifică


Alianțele internaționale în conflictul sirian.
Alianțele internaționale în conflictul sirian.

Argumentația administrației se bazează pe menținerea standardelor internaționale cu privire la interzicerea armelor chimice.



Dupa ce Parlamentul britanic a votat pentru moment impotriva unui atac impotriva Siriei, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, răspunde la întrebarea daca oficialitati americane indica posibilitatea ca Statele Unite sa atace singure.

Presedintele Obama este pregatit sa ordone un atac de anvergura limitata, in ciuda faptului ca Marea Britanie nu i se va alatura, in urma votului din Parlament. In plus in Congresul American, opiniile sint impartite si nu exista nici o rezolutie ONU care sa autorizeze un atac. In ciuda faptului ca versiunea oficiala este ca presedintele nu a luat o decizie, cei mai multi cred ca un atac s-ar putea produce de indata ce inspectorii ONU parasesc Siria.

Asta ar urma sa se intimple miine. In discutii cu membrii ai Congresului, reprezentanti ai administratiei au spus ca exista dovezi ca fortele presedintelui Bashar al-Assad au atacat cu arme chimice, in apropiere de Damasc. Dovezile nu stabilesc o legatura directa cu Bashar al-Asad, dar in viziunea administratiei, un atac indreptat impotriva regimului sirian se justifica.

Alianțele internaționale în conflictul sirian
Alianțele internaționale în conflictul sirian

Argumentatia administratiei se bazeaza pe mentinerea standardelor internationale cu privire la interzicerea armelor chimice si pericolul pentru securitatea americana daca folosirea acestora este tolerata.

Dilema cu care este confruntat Obama seamana cu cea a lui George W. Bush, acum zece ani, cind acesta a decis sa atace Irakul, fara a fi autorizat sa o faca de Natiunile Unite. In acel caz, spre deosebire de cel actual, Bush a vrut sa-l inlature de la putere pe Sadam Husein. Acum Obama vrea sa apere legislatia internationala care prevede ca armele chimice sint interzise.

Rusia si China se opun unei interventii. Concluzia pragmatica la care administratia Obama a ajuns este ca Moscova nu isi va schimba pozitia nici daca ar avea dovezi de necontestat ca regimul de la Damasc a folosit arme chimice. Dar daca Barack Obama ordona o actiune militara fara britanici, aceasta este o situatie oarecum diferita de cea a lui Bush, care a alcatuit ceea ce numea „coalitia celor care doresc sa se alature”, condusa de Marea Britanie. Obama a spus ca isi doreste participare internationala, dar ca aceasta nu este o conditie a actiunii.

O dovada importanta pe care Statele Unite o invoca este inregistrarea unei convorbiri telefonice, in care o oficialitate siriana pare sa sugereze ca atacul chimic a fost mai devastator decit fusese intentia initiala. Oficialitati de la Washington mai spun ca in 2003 Bush a trebuit sa dovedeasca ca Sadam are arme de distrugere in masa - ceea ce s-a dovedit in cele din urma fals - pentru ca intentiona schimbare de regim. Barack Obama nu urmareste asta, ci vrea sa trimita un mesaj fara echivoc ca recurgerea la arme chemice se plateste.
XS
SM
MD
LG