Linkuri accesibilitate

Guvernul aprobă proiectul sancţiunilor penale pentru abandonul de familie


Liliana Palihovici: „sunt studii care demonstrează că penalizarea, pedeapsa părinţilor ajută la corectarea situaţiei.”



În urma unor dezbateri neobișnuit de îndelungate pentru o ședință de guvern, cabinetul Leancă a dat aviz pozitiv astăzi unei inițiative legislative de luptă cu abandonul. Inițiativa pregătită de vice-spicherița Liliana Palihovici cere pedepse penale pentru părinții sau tutorii găsiți vinovați de abandonarea copiilor. Inițiativa a fost criticată de organizațiile societății civile din Consiliul Național de Participare pe motiv că ar fi prea aspră. Guvernul și-a dat totuși încuviințarea pentru proiect, chiar dacă la început nu toate membrele guvernului erau de acord.

Avizând negativ proiectul de lege Ministra Muncii, Valentina Buliga, a menţionat că sancţiuni pentru neglijenţa părinţilor
Ministrul Valentina Buliga
Ministrul Valentina Buliga
faţă de minori şi pentru abandonul copiilor sunt prevăzute în mai multe legi. Prin urmare, crede Buliga, ar fi inoportun să se regăsească şi în Codul Penal, chiar dacă ministra recunoaşte că actualele sancţiuni sub formă de amenzi sau privare de drepturi părinteşti nu se aplică:

„Aceste instrumente legislative nu sunt aplicabile. Nu că ar fi nefuncţionale şi ineficiente, dar nu se aplică până la capăt. Pentru a utiliza aceste instrumente pe care le avem, asta a şi fost necesitatea elaborării unei noi Legi cu privire la protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţii de dificultate, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, unde sunt foarte clar specificate toate atribuţiile şi responsabilităţile atât a autorităţilor cât şi a părinţilor.”

O opinie separată a avut-o vice-prim-ministra Tatiana Potâng, care a pledat ]n favoarea acestui proiect de lege: „În momentul în care noi recunoaştem că sancţiunile care sunt prevăzute nu sunt funcţionale şi legea nu se respectă, atunci este judicioasă această propunere de a pedepsi cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe cei care nu-şi îndeplinesc intenţionat obligaţia de întreţinere sau îşi părăsesc, alungă şi lasă fără ajutor copiii mi se pare judicioasă. În condiţiile în care noi venim cu sancţiuni de genul atâtea unităţi contravenţionale pentru asemenea cazuri care iau amploare.”

După lungi dezbateri Cabinetul de Miniştri a decis totuşi să avizeze pozitiv acest proiect de lege. Ceea ce ar însemna că Guvernul susţine includerea în Codul penal a sancţiunilor, de la munca neremunerată în folosul comunităţii până la închisoare pentru cel mult doi ani, pentru părinţii sau tutorii care părăsesc sau îi lipsesc de îngrijire pe minori.

Vice-spicheriţa Liliana Palihovici, autoarea acestui proiect de lege, argumentează necesitatea acestor sancţiuni prin creşterea cazurilor în care adulţii nu-şi respectă obligațiile de părinţi: „Sunt cazuri multe în raioane când copiii sunt găsiţi în timpul iernii în condiţii dure, în case neîncălzite, flămânzi, neîngrijiți, neîmbrăcaţi. Sunt cazuri când copiii sunt obligaţi să meargă să muncească în detrimentul studiilor. Şi sunt studii care demonstrează că penalizarea, pedeapsa părinţilor ajută la corectarea situaţiei.”

Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Participare (CNP), instituţia care reprezintă societatea civilă şi are dreptul de a
Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf
emite expertize pe orice proiect de decizie a Executivului, consideră prea aspre sancţiunile penale. Președintelui CNP, Sergiu Ostaf:

„Această practică de sancţionare, de penalizare este o măsură complementară, care poate fi utilizată doar atunci când există politici sociale puternice în sprijinul familiei.

Dacă există prestaţiile sociale adecvate, dacă există sistemul de servicii dezvoltate pentru a sprijini familia atunci poate surveni această sancţiune penală. Or, în Moldova, suntem deocamdată la etapa de creare a acestor politici sociale puternice. Prin urmare, în lipsa acestor politici adecvate, puternice în sprijinul familiei aceste măsurile ar fi foarte vicioase, pentru că cauzele lipsei de grijă sunt de ordin social: sărăcia, lipsa de venituri adecvate.”

Proiectul de lege care prevede sancţiuni penale pentru abandonul de familie urmează a fi dezbătut în comisia parlamentară de profil, iar ulterior propus spre adoptare în plenul Parlamentului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG