Linkuri accesibilitate

În școală e nevoie de o instruire de calitate la informatică şi la limba engleză


Un proiect USAID și profesorii moldoveni primind diplomele de încheiere a instruirii.
Un proiect USAID și profesorii moldoveni primind diplomele de încheiere a instruirii.

Profesori angajați într-un efort avînd drept țel integrarea eficientă a tehnologiilor informaţionale în educaţie.



În timpul vacanței de vară când elevii s-au odihnit, câteva zeci de învățători de informatică au făcut studii. Într-un proiect finanțat de Statele Unite, înfățătorii au fost instruiți de o companie IT americană cum să îmbunătățească predarea informaticii, iar astăzi și-au luat diplomele.

Deşi piaţa muncii este capabilă să înghită de cel puţin două ori mai mulţi specialişti în tehnologii informaţionale decât există în acest moment în Moldova, învăţământul moldovenesc nu este deocamdată capabil să livreze pieţei aceşti specialişti. Ministerul Educaţiei pare hotărât să schimbe situaţia. A început cu profesorii şcolari de informatică. I-a instruit pe cei mai mulţi dintre ei, după care o să le treacă elevilor ore suplimentare, la început opţionale, în programă.

Liliana Nicolaescu-Onofrei, adjuncta ministrului educaţiei, spune că este doar un prim pas, iar lucrurile cele mai complicate şi mai costisitoare abia urmează. Ţinta urmărită ar fi integrarea eficientă a tehnologiilor informaţionale în educaţie: „Să revedem curricula, pentru că avem informatica din clasa a VII-a, iar în 2015 când vor evalua curricula, să vedem poate e nevoie să facem ceva mai devreme de clasa a VII-a, să vedem ce putem face mai devreme ca să abilităm copii în utilizarea computerelor. Avem nevoie de implementarea propriu-zisă a TIC şi în domeniul educaţional. Adică TIC aplicat la predarea celorlalte discipline.”

Vitalie Zavaţchi, directorul Colegiului de informatică din Chişinău, spune că succesele discipolilor instituţiei pe care o conduce sunt impresionante. Numai că atunci când îi înscrie, colegiul este nevoit să o ia cu informatica de la zero:
„În localităţi fie lipsesc profesorii de informatică, fie aceştia sunt înlocuiţi de nespecialişti. Uneori orele de informatică se reduc la culegere de texte. E clar că se întâmplă în puţine şcoli, dar nu e normal lucrul acesta.”

Un alt semn că lucrurile stau prost în şcoală cu această materie de studiu l-a livrat bacalaureatul din acest an. Mai puţin de un procent din absolvenţi au ales informatica ca examen de final de liceu. O proaspătă
absolvenţă a cursului pentru profesori, Svetlana Schiţco, învăţătoare de informatică la un liceu din capitală, are următoarea explicaţie:
„Prin alte licee a devenit o tradiţie ca elevii să urască Pascalul, să urască informatica. Pentru că n-o înţeleg. Şi procesul de instruire lasă mult de dorit. Cred că dacă fiecare din noi ar instrui copii temeinic, aşa cum constructorii construiesc o casă, cărămidă cu cărămidă, lucrurile ar fi diferite.”

De fapt, Svetlana Schiţco ţine şi un curs mai avansat de informatică la Liceul „Spiru Haret” din Chişinău pe care l-au absolvit în jur de 70 de elevi. Este vorba despre cei ce-şi aleg domeniul pentru viitorul profesional.

Este capabil învăţământul moldovenesc să ia măsuri urgente ca aceşti
elevi să se înmulţească de la an la an? Veaceslav Cunev, preşedintele unei asociaţii a companiilor IT din Moldova, spune că ar fi necesare mai multe măsuri: „În primul rând e nevoie de o instruire calitativă în şcoală - în informatică şi limba engleză. În universităţi, la fel, trebuie îmbunătăţite studiile. Să fie aduşi profesori din alte state. Şi, trei, să fie constituit un centru de excelenţă, unde oricine vrea să înveţe limbajul unui nou program, să o poată face. Dacă aceste trei elemente vor fi respectate, avem perspective foarte bune.

În Moldova nu ştiu de ce se crede că cele mai bune perspective le au avocaţii, judecătorii sau economiştii. Este total greşit. Dacă eşti bun la informatică, toate uşile îţi sunt deschise. ”

Potrivit statisticilor, specialiştii în tehnologii informaţionale sunt printre cei mai plătiţi angajaţi de pe piaţa muncii moldovenească.
Previous Next

XS
SM
MD
LG