Linkuri accesibilitate

Siria și o eventuală ripostă asemenea intervenției occidentale din Kosovo in 1999


Rachete de tip „Joulan 1” și „Joulan 2”, lansate de sirieni la manevre militare în 2012
Rachete de tip „Joulan 1” și „Joulan 2”, lansate de sirieni la manevre militare în 2012

Washingtonul vrea să evite izbucnirea unui război regional în Orientul Mijlociu.



În ultimele zile, s-au înmulțit îndemnurile occidentale la o intervenție militară împotriva regimului din Siria ca răspuns la uciderea civililor într-un presupus atac cu arme chimice, o intervenție care ar fi condusă de Statele Unite. În timp ce președintele Barack Obama încă nu a anunțat vreo decizie, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela analizează cum ar fi privită în lume intervenție americană.

Raiduri aeriene americane in Siria par iminente si multi se intreaba daca exista primejdia unui razboi regional. In Consiliul de Securitate, Marea Britanie initiaza o noua rezolutie care ar autoriza masurile necesare pentru protejarea civililor sirieni. Damascul si aliatii sai Rusia si Iran avertizeaza ca un atac ar antrena repercursiuni catastrofale. Rusia a evacuat zeci de cetateni din Siria. Israelienii stocheaza masti anti-gaz, pentru cazul in care Assad trece la represalii. In Liban, populatia urmareaste daca miscarea islamista Hezbollah, aliata a regimului sirian, va târî tara in razboi.

„O interventie americana ar fi un dezastru pentru regiune” - a spus aiatolahul Ali Khamenei, liderul suprem Iranian. Dar, chiar daca America doreste sa-l pedepseasca pe Assad pentru ca folosit arme chimice impotriva civililor in apropiere de Damasc, Washingtonul vrea sa evite izbucnirea unui razboi regional.

Pe de alta parte, daca atacul este limitat, ca anvergura si durata ar putea trimite un semnal gresit liderilor sirieni. Frederic Hof de la Fundatia Atlantic Council crede ca un atac limitat e mai rau decit inactiunea pentru ca i-ar transmite lui Assad ca poate sa-l sfideze pe presedintele Statelor Unite si sa scape de consecinte.

Paul Salem de la Carnegie sustine ca strategia regimului Assad ar fi sa lase atacul sa aiba loc si apoi americanii vor pleca si conducerea de la Damasc isi poate continua operatiunile anti-opozitie. Administratia Obama este gata aparent pentru un atac rapid, ca represalii, dar nu doreste sa fie tirita in haosul din Siria sau sa lase impresia ca urmareste o schimbare de regim.

Analistii cred ca un posibil atac cu rachete militare in Siria ar putea viza instalatii unde s-ar putea afla arme chimice si anumite instalatii militare conventionale. Jefrrey White spune ca va fi similar cu interventia din Kosovo in 1999. Experti cred ca Assad e dispus sa tolereze atacuri impotriva unor instalatii militare, cit timp nu este afectata capacitatea armatei sale de a infrunta rebelii. Regimul Assad risca la fel ca si America sa stirneasca un razboi regional daca riposteaza.
XS
SM
MD
LG