Linkuri accesibilitate

După ce a închis şcoli, Ministerul educaţiei reduce numărul de clase (Adevărul)


Rusia a rebutat 20 de tone de mere şi prune din Moldova (ziarulonational.md)


După ce a închis 93 de şcoli mici ca fiind ineficiente, autoritatea din învăţământ ia şi alte măsuri pentru optimizarea cheltuielilor. „Adevărul” discută astăzi o decizie a ministerului de a micşora numărul de clase în şcoli şi a majora numărul de elevi în cele rămase. „În timp ce elevii se plâng că sunt ignoraţi, unii profesori susţin că se descurcă şi cu 40 de discipoli”, scrie publicaţia.

Tot „Adevărul” reţine o declaraţie sonorizată ieri într-un discurs ţinut la Bucureşti, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, de vicepremierul Natalia Gherman. Şefa diplomaţiei moldoveneşti ar fi comparat inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni cu „o declaraţie de independenţă energetică a Republicii Moldova”. Ministrul de Externe a menţionat că şi celelalte proiecte de interconectare a infrastructurii Republicii Moldova cu cea a României - liniile electrice de înaltă tensiune, construcţia a două noi poduri peste râul Prut, sunt „vitale” şi vor conecta Republica Moldova nu doar din punct de vedere al infrastructurii, dar şi politic şi geopolitic de Uniunea Europeană.

Mai multe media, printre ele „kommersant.md”, semnalează secretomania care planează în jurul deciziei autorităţilor de a concesiona Aeroportul internaţional din Chişinău unor privaţi. „Şeful de la economie, Valeriu Lazăr, nu este gata să anunţe cine va administra în continuare aeroportul”, scrie publicaţia, apoi aminteşte un articol din „Ekonomiceskoe obozrenie” de săptămâna trecută din care rezultă că există un învingător al concursului şi acesta ar fi o companie din Daghestan.

O ştire din „ziarulonational.md” anunţă că fostul premier, acum prosperul om de afaceri Ion Sturza, ar fi refuzat să conducă Consiliul Economic de pe lângă prim-ministrul Leancă care ar trebui să faciliteze interacţiunea guvernului cu mediul de afaceri. După ce anterior s-a anunțat că anume el va conduce Consiliul Economic, businessmanul lasă să se înțeleagă că a respins invitația. Referindu-se la actuala guvernare, fostul premier afirmă că temerea lui e că „cei care conduc Guvernul sau Parlamentul nu au experienţă politică şi ei sunt nişte tehnicieni şi iarăşi cineva, sforarii din spate, îi vor folosi cât va fi o perioadă bună şi pe urmă îi vor trimite şi pe ei să se plimbe.”

O altă ştire de pe acelaşi site dă noi detalii despre decizia Agenţiei fitosanitare din Rusia „Rosselhoznadzor” de a rebuta în jur de 20 de tone de mere şi prune moldoveneşti, pe motiv că ar conține prea mulți nitrați și pesticide. Toxine ar fi fost depistate și în fructele importate din alte țări: 60 de tone de struguri din Turcia, 83 de tone de nectarine și piersici din Spania și Grecia și peste 21 de tone de prune din Serbia. Ministerul moldovean al agriculturii a dispus o anchetă în legătură cu acest caz, ca să vadă dacă faptele invocate de instituţia rusă se confirm, mai anunţă publicaţia.

A doua parte a anului 2014 ar fi un termen realist ca moldovenii să beneficieze de regim de călătorie fără vize în UE, scrie „tribuna.md”, citând un interviu cu Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev. La Vilnius, cel mai probabil Comisia Europeană va recomanda Consiliului UE liberalizarea regimului de vize cu UE, mai crede Litra. ,,Să nu uităm că Chişinăul mai trebuie să rezolve anumite probleme. În special, este vorba de instituirea unui control migraţional pe perimetrul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene,” a punctat însă cercetătorul în interviul citat.
XS
SM
MD
LG