Linkuri accesibilitate

Biserica, guvernul și ghiozdanul orfanilor înaintea noului an școlar


De fapt, ministerul a plătit doar ghiozdanele. Iar rechizitele şcolare şi celelalte lucruri din ghiozdane au fost donate de o asociaţie de binefacere.


Cu câteva zile înaintea începerii noului an școlar, Mitropolia Moldovei și Ministerul Muncii au anunțat împreună un gest simbolic: anume că oferă ajutoare unui număr de 44 de orfani care merg în clasa I. Relatează Alla Ceapai.

Fiecare dintre cei 44 de orfani din mai multe localităţi ale Moldovei a primit o pungă cu rechizite, o icoană şi o sută de lei oferite de Mitropolia Moldovei și câte un ghiozdan cu cele necesare pentru şcoală, acordat de Ministerul Muncii. Ministra Muncii Valentina Buliga:

Valentina Buliga, preotul Octavian Mosin şi Mitropolitul Vladimir
Valentina Buliga, preotul Octavian Mosin şi Mitropolitul Vladimir
„Ghiozdanele ne-au costat 7 mii de lei. În rest, rechizite, dicţionar de sinonime, adidaşi, încălţăminte de sport nu ne-am pus ca scop valoare, important este ca ceea ce le-am oferit să le fie de ajutor. Speram să ne mai reîntâlnim cu voi. Sunt sigură cu acest lucru se va întâmpla pentru că Ministerul Muncii nu uită niciodată de voi.”

De fapt, am aflat că Ministerul a plătit doar ghiozdanele, în valoare de 200 de lei fiecare. Rechizitele şcolare şi toate celelalte lucruri din ghiozdane au fost donate de o asociaţie de binefacere, la solicitarea Ministerului. Ministra Muncii, Valentina Buliga, ne-a confirmat acest lucru.

Europa Liberă: Ministerul a procurat doar ghiozdanele este adevărat?

Valentina Buliga: „De unde ştiţi asta?”

Europa Liberă: Am aflat că rechizitele şi toate celelalte au fost donate de o organizaţie de caritate.

Valentina Buliga: „Da, noi mai mulţi parteneri am avut. Noi ghiozdanele şi dicţionarele le-am cumpărat. Ne-au mai ajutat cu rechizite şi produse igienice câţiva prieteni de-ai noştri. Important e evenimentul şi faptul că am adus copii în Chişinău şi au văzut Chişinăul. Dar voi deja şi acolo vă băgaţi, în ghiozdane.”

Unul din ghiozdane a ajuns la Ana Mija de 7 ani, originară din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. La eveniment a venit alături de bunica Tamara, în grija căreia a rămas de la 2 ani:

„Am doi copii cu tutelă luaţi şi eu sunt singură. I-am luat şi-i cresc. Ce să fac. Mi-a fost milă ca s nu-i ducă la orfelinat. Sunt copii unuia dintre feciorii mei. Mama i-a lepădat în casă să moară. Patru zile au stat singure acasă la numai doi ani. Mi-a fost milă şi am zis că dacă tot sunt nepoţelele mele le-am luat şi le cresc.”

Europa Liberă: Vă este util ajutorul pe care l-aţi primit astăzi?

„Cum să vă spun. Acum vine iarna şi la ţară avem nevoie de lemne, de una, de alta. Zicem bogdaproste de ceea ce ne-au dat. dar de multe avem nevoie. Eu cu salariu nu pot acoperi toate cheltuielile. Primesc şi pe tutelă câte 600 de lei, dar nici un ajutor adăugător nu mi s-a acordat niciodată.”

Ana şi Tamara Mija
Ana şi Tamara Mija
Europa Liberă: Ana, ce ai găsit în ghiozdan?

„Pot să mă uit. Găsesc în ghiozdan o pereche de adidaşi. În sacoşă un şampon, un săpun, o periuţă de spălat dinţii şi pastă. Mai văd caiete, îmbrăcăminte, mânuşi, fes, ce mai am nu ştiu.”

Dar iată ce mi-a spus Valentina Budeanu din oraşul Nisporeni care l-a însoţit la eveniment pe nepotul său de care îngrijește de la 8 luni:

„Feciorul meu e la puşcărie, iar mama s-a dezis de copil de la opt luni.”

Europa Liberă: Vă este greu să-l întreţineţi?

„Nu că am avea de toate, dar ne descurcăm. Primesc bani pentru tutela, salariu de la serviciu şi ne mulţumim de atâta cât este.”

Europa Liberă: Vă este util ajutorul pe care l-aţi primit astăzi?

„Foarte mult şi le mulţumim la toţi care ne ajută.”

Cei 44 de copii care au beneficiat de aceste donaţii au fost selectaţi de asistenţii sociali. Prioritate au avut orfanii ai căror tutori se descurcă mai greu din cauza condiției financiare precare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG