Linkuri accesibilitate

Gazoductul Iaşi-Ungheni are şi o semnificaţie care nu-i place Moscovei (Adevărul)


Interviul ministrului Economiei, Valeriu Lazăr (Ziarul Național).



Maria Varga, consultant român în domeniul absorbţiei de fonduri europene nerambursabile, acordă un interviu ziarului „Adevărul” în care împărtăşeşte ce trebuie să facă Republica Moldova pentru a beneficia de ENPARD - fonduri europene nerambursabile pentru susţinerea agriculturii acordate în cadrul Programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

ENPARD este un program similar SAPARD-ului, de care au beneficiat mai mulţi ani România şi alte state în etapa de preaderare, iar Republica Moldova îl va putea accesa din 2014, în calitate de stat membru al Parteneriatului Estic. Pentru o absorbţie mai bună, spune Maria Varga, cea care fusese o vreme director de plăţi la Agenţia SAPARD din cadrul Ministerului Agriculturii de la Bucureşti, Republica Moldova ar trebui să-şi elaboreze o strategie naţională de dezvoltare rurală pe care să se bazeze negocierile cu UE şi să-şi contureze clar linia de finanţare necesare dezvoltării mediului rural.

De asemenea, trebuie făcut un plan de monitorizare a indicatorilor ce vor fi realizaţi cu ajutorul fondurilor alocate. Aici trebuie indicat de câte pensiuni turistice va avea nevoie Moldova, câte fabrici de prelucrare a laptelui etc. Un alt pas destul de important ar fi, în opinia fostei funcţionare române, elaborarea unui mecanism financiar care să respecte principiile UE de finanţare şi să asigure fluxul rapid al fondurilor, ca banii să vină când beneficiarii au nevoie de ei şi să fie în strânsă legătură între ce s-a realizat.

„Cu toate beneficiile economice ale conectării reţelelor energetice dintre Republica Moldova şi România, gazoductul Iaşi-Ungheni are şi o semnificaţie care nu-i place Moscovei: acest proiect va acorda Chişinăului marjă de manevră în negocierile energetice cu Rusia”, scrie acelaşi ziar cu referire la gazoductul început ieri la Ungheni. „Şantajul energetic al Rusiei era previzibil de anul trecut. Care e mesajul implicit al Rusiei? Dacă nu abandonaţi planurile de integrare energetică cu Europa, vă tăiem gazul şi vă cerem şi banii pe gazele consumate de Transnistria. Problema Rusiei e însă că îşi supralicitează poziţia, notează publicaţia, brutalitatea sporeşte motivaţia Republicii Moldova de a scăpa de dependenţa energetică de Moscova şi creşte ajutorul primit din partea europenilor”, se mai arată în articol.

Interviul ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, oferit unei agenții de presă și retipărit în mai multe mass-media a servit prilej de ironizări pentru comentatorul de la „Ziarul Naţional”, Victor Ciobanu. Acestuia i se par lipsite de sens mai multe declaraţii ale ministrului economiei. „Noi am hotărât să schimbăm paradigma dezvoltării economiei”, spune ministrul Lazăr. „Cam târzior”, îi reproşează comentatorul. După ce de vreo zece ani experții tot repetă că modelul economic bazat pe remitențe, import și consum este unul falimentar. De ce durează atât de mult acest proces? „Pentru că este vorba despre schimbări de sistem și structurale și ele nu pot avea loc într-un an de zile, doi sau trei, ci în vreo zece”, spune ministrul. Funcționarii noștri au nevoie de 10-20 de ani ca să înțeleagă ce trebuie de făcut. Nu e prea mult?”, se întreabă comentatorul. La urma urmei, nu-i școală pentru retardați cu profil matematic, conchide el.
XS
SM
MD
LG