Linkuri accesibilitate

Moldova în scenariile summit-ului de la Vilnius


Harta Parteneriatului Estic al Uniunii Europene
Harta Parteneriatului Estic al Uniunii Europene

„Scenariul cel mai optimist este luat în calcul, doar că în politică întotdeauna este loc pentru imprevizibil.”


Din summit-ul de la Vilnius al Parteneriatului Estic ar trebui să câștige toată lumea: Ucraina urmează să semneze acordul de asociere, Moldova, Georgia şi Armenia îl vor parafa. Iar Uniunea Europeană va dovedi că perspectiva integrării poate împinge ţările est-europene spre reforme democratice. Există însă şi pericolul unui eşec, numai că şi acesta va fi asumat de toate părţile. IDIS „Viitorul” şi Asociaţia pentru Politică Externă din Slovacia au analizat posibilele scenarii din noiembrie. Detalii are Diana Răileanu:

După ce au analizat felul în care şi-au onorat angajamentele asumate în faţa Uniunii Europene ţările Parteneriatului Estic, experţii Institutului Viitorul şi cei de la Asociaţia pentru Politică Externă din Slovacia au formulat patru posibile scenarii ale summit-ului din această toamnă, de la Vilnius.

Primul scenariu luat în calcul de experţi - unul de succes, este cel în care Ucraina semnează cu Uniunea Europeană Acordul de Asociere, iar Republica Moldova şi Georgia Armenia parafează acest document, acţiune care reprezintă un prim pas spre apropierea acestor ţări de UE.

Cel de-al doilea scenariu este, de asemenea, unul pozitiv, însă doar pentru Republica Moldova şi Georgia, care vor parafa Acordul de Asociere cu UE. În schimb Ucraina nu va semna la Vilnius acest document, în consecinţă, influenţa Federaţiei Ruse în această ţară devenind tot mai mare.

Un alt scenariu, mai puţin optimist, explică Rebecca Murray, expertă la Asociaţia pentru Politică Externă din Slovacia, este cel în care niciuna din cele şase ţări ale Parteneriatului Estic nu reuşesc să semneze sau să parafeze Acordul de Asociere cu UE, însă comunitatea europeană în continuare va susţine reformele iniţiate de Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus.

„Cel de-al patrulea scenariu, cel mai negativ, despre care nimeni nu vorbeşte dar care, ipotetic, poate avea loc, este cel în care Uniunea Europeană nu semnează şi nici nu parafează Acordul de Asociere cu ţările Parteneriatului Estic. Într-un final, acest parteneriat dispare, fiecare stat fiind nevoit să se descurce pe cont propriu balansând între interesele Uniunii Europene şi cele ale Federaţiei Ruse”, explică Rebecca Murray.

La care din cele patru scenarii să se aştepte Republica Moldova la summit-ul de la Vilnius, l-am întrebat pe analistul politic de la Institutul „Viitorul”, Corneliu Ciurea:

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea
„Cu toţii contăm pe faptul că Ucraina va semna şi Republica Moldova va parafa, pentru că Moldova este apreciată de Uniunea Europeană pentru reforme, iar Ucraina şi-a încheiat practic negocierile, deci scenariul cel mai optimist este luat în calcul. Doar că în politică întotdeauna este loc pentru imprevizibil, pentru accident şi meritul acestui studiu este că readuce în atenţia publicului posibilitatea accidentului, posibilitatea cataclismului geopolitic.”

Corneliu Ciurea observă că ţările Parteneriatului Estic sunt interesate de un succes al summit-ului de la Vilnius de rând cu Uniunea Europeană, or un eventual
eşec al întâlnirii de la toamnă şi-ar lăsa o amprentă negativă asupra imaginii Uniunii Europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG