Linkuri accesibilitate

La o horă sau prin gospodărie: de Ziua Independenţei în provincie


„Sărbătoare, ca sărbătoare, dar pentru mine în fiecare zi e grija bucătăriei.”


Pompă, flori , discursuri, întreaga conducere a ţării –acestea sunt ingredientele Zilei Independenţei la Chişinău. Dar cum a fost marcat 27 august în provincie? Mărturii din raioanele Soroca, Ungheni şi Cahul, strânse de Alla Ceapai:

Timpul posomorât de afară, dar şi grijile casnice i-au ţinut pe locuitorii Ungheniului departe de evenimentele festive dedicate Zilei Independenţei, mi-a spus directoarea săptămânalului „Expresul” de Ungheni, Lucia Bacalu:

„E o atmosferă şi de sărbătoare, dar foarte multă lume munceşte, îşi caută de treabă acasă. Probabil spre seară vor ieşi mai mulţi în oraş, căci unghenenii aşa au fost obişnuiţi în ultimii ani ca cele mai importante evenimente, concerte, spectacole să aibă loc seara. Mai ales că, tradiţional, mai bine de 10 ani, pe 27 august la Ungheni se dă startul zilelor oraşului Ungheni, care continuă până la 31 august.”

La Troiţa Martirii Neamului Românesc unde dimineaţă a fost organizat un miting şi depunere de flori au participat în mare parte funcţionari şi oameni vârstnici. Iar tinerii din oraşul Ungheni au avut alte preocupări, spune Lucia Bacalu:

„Este o zi practic dedicată competiţiilor sportive: la şah, la jocul de dame, la baschet, la mini-fotbal.”

Şi sorocenii nu s-au grăbit să vină în Piaţa Libertăţii, unde, la orele amiezii, au avut loc două premiere, festivalul de muzică Melodiile Cetăţii şi Parada Mireselor. Cel puţin asta a remarcat publicista Nina Neculce, chiar de la faţa locului:

„Dacă dimineaţa a plouat, acum este bine. Tocmai e un timp pentru sărbătoare, dar puţină lume a fost. La concert era o mână de oameni. Altădată, însă, Piaţa Libertăţii era plină.”

Dacă în Piaţa Libertăţii răsună muzică şi voie bună, atunci pe străzile adiacente din oraşul Soroca atmosfera nu este una de sărbătoare, spune Nina Neculce:

„Parcă este o zi obişnuită de lucru şi nicidecum sărbătoare. Lumea nu este îmbrăcata aşa ca de sărbătoare, fiecare cu grijile lor. Am întâlnit o doamnă educatoare de la o grădiniţă care se ducea să-şi cumpere nişte produse. Se gândeşte ce mâncare să facă. Ea îmi spune: „sărbătoare, ca sărbătoare, dar pentru mine în fiecare zi e grija bucătăriei”.”

Şi în capitala de sud a Moldovei, aşa cum i se mai spune oraşului Cahul, atmosfera de sărbătoare se face simţită mai spre seară, spune jurnalistul Vitalie Hotnogu. La mitingul de celebrare a celor 22 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, care a avut loc dimineaţa în Piaţa Horelor, au participat în special autorităţile locale şi raionale, spune Vitalie Hotnogu:

„Este o zi obişnuită de lucru şi nu se observă sărbătoarea. Spre seară cred că va fi mult mai multă lume în piaţă şi vor sărbători cu adevărat. Eu toate că e vremea posomorâtă, e frig, sărbătoarea e sărbătoare.”

Suita de evenimente culturale dedicate Zilei Independenţei se va încheia la Cahul cu o horă tradiţională în piaţa Horelor.
XS
SM
MD
LG