Linkuri accesibilitate

Unirea eforturilor în vederea „realizării proiectului european" (Adevărul.md)


Vizita premierului Victor Ponta în Moldova (Ziarulnațional.md)



Ponta zădărnicește planurile Moscovei în R. Moldova” – este head-line-ul unui articol din „ziarulnaţional.md” ce se referă la declaraţiile lansate de premierul român după sosirea, ieri, într-o vizită de două zile în Republica Moldova. Victor Ponta a anunțat că Bucureștiul nu intenționează să se oprească la construcția gazoductului Iași-Ungheni, ci își dorește conectarea tuturor rețelelor energetic ale R. Moldova la cele din România, astfel încât statul nostru să poată beneficia de cel puțin două opțiuni. „Atunci când ai o singură opțiune, ești impus să accepți condițiile care îți sunt dictate. Două opțiuni îți oferă posibilitatea de a alege și a negocia”, este citat premierul român după declaraţiile de la briefingului susținut ieri seară împreună cu omologul său moldovean, Iurie Leancă.

Pe site-ul „Adevărul” sunt înregistrate mai ales declaraţiile oficialului român referitoare la perspectivele europene ale Republicii Moldova. „Sunt convins că Moldova are un drum european de la care nu există vreo întoarcere, iar România este principalul avocat," este citatul scos în prim plan.

La unirea eforturilor în vederea „realizării proiectului european" şi a tuturor transformărilor democratice necesare i-a chemat pe cetăţenii Moldovei şi şeful statului, Nicolae Timofti, care a participat ieri seară la un concert festiv consacrat aniversării a 22 de ani de la proclamarea Independenţei . „Vreau să vă rog pe toţi concetăţenii mei să credeţi în forţele proprii şi să fiţi optimişti cu privire la viitorul pe care-l avem în faţă", este citat în „adevărul.md” preşedintele adresându-se inclusiv cetăţenilor din stânga Nistrului.

„kommersant.md” atrage atenţie unei declaraţii a liderului de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk făcută la Ţhinval, Osetia de Sud, unde pretinsul preşedinte transnistrean participă la marcarea de către republica separatistă a cinci ani de la recunoaşterea sa de către Rusia. Şevciuk ar fi rezervat cel mult un an şi jumătate pentru recunoaşterea internaţională a Transnistriei şi ar fi spus în regiunea separatistă georgiană că la o asemenea perspectivă indică evoluţiile din zonă şi ceea ce a numit „dinamica proceselor integraţioniste dintre Chişinău şi Bucureşti”.

Un editorial semnat de istoricul Igor Caşu în „adevărul.md” discută importanţa inaugurării în ajun de sărbătoarea independenţei a primului monument de anvergură în memoria victimelor regimului comunist la Chişinău. „La peste şase decenii de la ultimele deportări în masă şi 22 de ani de independenţă, Republica Moldova are în sfârşit un monument de importanţă naţională, dedicat victimelor regimului comunist.

Reacţiile faţă de acest eveniment însemnat au fost diferite. Unii – mai ales cei din extrema stângă – au spus că suma de bani achitată pentru construirea monumentului şi amenajarea teritoriului adiacent a fost prea mare şi mai bine autorităţile şi-ar bate capul cum să ajute foştii deportaţi care mai sunt în viaţă. În altă ordine de idei, alţii au comentat că nu e bine ca un partid politic - PL - să încerce să scoată dividende politice din asemenea acţiuni.

Observaţiile i se par politizate autorului, care crede că din ele străbat nu atât grija despre cum se cheltuieşte banul public, ci reprezintă o dezaprobare a ridicării monumentelor cu această semnificaţie. Pe de altă parte însă, chestiunea memoriei victimelor comunismului nu poate constitui apanajul unui partid politic şi orice încercare de a monopoliza acest subiect va fi în detrimentul încercării ca asemenea comemorări să devină un fenomen naţional, mai scrie Igor Caşu.
XS
SM
MD
LG