Linkuri accesibilitate

Problema prescrierilor în justiția bulgară


În primul semestru al anului au fost prescrise, în urmă expirării termenelor limită, peste 36 000 de infracțiuni.


Problema cronică a prescrierilor în sistemul bulgar de justiție continuă să se agraveze. Cu un an în urmă procurorul-șef adjunct Boikio Naidenov a anunțat că există 900 000 de astfel de dosare – cu 200 000 mai mult în comparație cu 2005.

Procuratura generală a anunțat că numai în primul semestru al anului au fost prescrise, în urmă expirării termenelor limită, peste 36 000 de infracțiuni. Numai 298 din numărul total sunt cu autor cunoscut. Cei din procuratura aruncă vină pentru aceasta situație asupra anchetei penale și poliției care nu au asigurat probele necesare pentru a fi formulate acte viabile de acuzare.

La preluarea funcției, în anul 2006, procurorul-șef de atunci, Boris Velcev, a anunțat că a moștenit 700 000 de dosare ce urmează a fi prescrise. Cu un an în urmă procurorul-șef adjunct Boiko Naidenov a vorbit despre 900 000 de astfel de dosare. Naidenov a declarat că cei 1200 de subalterni ai săi trebuie să controleze în mediu un număr de 100 de dosare pe an. Pentru reducerea numărului de dosare prescrise, el a recomandat decriminalizarea infracțiunilor mai ușoare și redirecționarea lor către organele administrative.

Problema are un caracter cronic. Bulgaria este cu regularitate criticată în rapoartele Comisiei europene pentru neajunsurile și corupția în justiție. Una din metodele de a fi mușamalizat un caz de corupție sau de crima organizată este ca el să fie anchetat în așa fel încât să fie imposibilă formularea unui act de acuzare. Nu întămplător, cea mai mare parte din cazurile de corupție la nivel înalt sau de fraudare de fonduri europene nu ajung la tribunal.

Criminalii profită de posibilitatea de a accepta o înțelegere cu procuratura, obținând sentințe mai mici. O treime din dosare s-au încheiat pe aceasta cale. Este foarte mare - 44%, numărul dosarelor soldate cu probație sau amendă.

Dosarele de corupție împotrivă unor înalți funcționari au un caracter de campanie, anchetele demarează de regulă după demiterea ministrului respectiv sau - căderea guvernului. Dar și în aceste cazuri totul se încheie fără prea mare zgomot în căteva luni, în pofidă perchizițiilor și arestărilor spectaculoase cu care începe ancheta.

Din datele Procuraturii generale devine clar că dosarele de corupție reprezintă numai 3,9%, iar cele pentru fraudarea de fonduri europene - 2,3% din numărul total. Ministerul de interne însă constată în ultimul său raport anual că infracțiunile din aceste categorii au crescut cu 40% fața de 2011.
Previous Next

XS
SM
MD
LG