Linkuri accesibilitate

Mişcarea Populară – primul partid din România care-şi deschide uşile la Chişinău


… condusa de un lider politic provenit din Republica Moldova şi în acelaşi timp singurul partid care mizează pe unirea României cu Republica Moldova.


Fundația şi partidul Mişcarea Populară din România şi-au lansat astăzi, la Chişinău, filiala din Republica Moldova. La o conferinţă de presă organizată în biroul parlamentar al deputatului Eugen Tomac, fost parlamentar PDL, care şi-a câştigat anul trecut direct mandatul în circumscripţia pentru românii din diasporă. Jurnalistul Doru Dendiu va fi coordonatorul partidului Mișcarea Populară, iar Constantin Codreanu a fost numit coordonatorul Fundației Mișcarea Populară la Chișinău. Mişcarea Populară este un partid nou în România, creat însă de figuri vechi ale politicii, majoritatea foşti sprijinitori ai preşedintelui Traian Băsescu. Mai multe, de la Bucureşti, de la Sabina Fati:

Partidul Miscarea Populara – PMP - este primul partid din Romania care-si deschide usile si la Chisinau, prima formatiune autohtona condusa de un lider politic provenit din Republica Moldova si in acelasi timp singurul partid care mizeaza pe unirea Romaniei cu Republica Moldova. Aceste atuuri gindite de Traian Basescu ar urma nu doar sa singularizeze Partidul Miscarea Populara, ci si sa selecteze votantii din zonele cele mai profunde ale Romaniei si Republicii Moldova. In vreme ce formatiunile traditionale romanesti se bat pentru electoratul din Transilvania, Traian Basescu pare sa aiba alte planuri cu noul sau partid pe care urmeaza sa-l testeze in prima instanta la alegerile europarlamentare care vor avea loc in iunie anul viitor.

PMP este un partid de centru dreapta cu o doctrina conservatoare si este asumat aproape direct de Traian Basescu, la initiativa caruia s-a si constituit de altfel. Inventarea PMP a avut loc dupa alegerile din martie din interiorul PDL, Partidul Democrat Liberal, in care s-au confruntat europarlamentara Monica Macovei, deputata Elena Udrea, favorita presedintelui, si fostul ministru de interne Vasile Blaga. Traian Basescu s-ar fi asteptat ca in fruntea fostului sau partid sa ajunga frumoasa blonda, Elena Udrea, care are 40 de ani si care este discipolul preferat al presedintelui roman. Imediat ce Vasile Blaga a fost declarat cistigatorul alegerilor din PDL, Traian Basescu a declarat ca nu mai are ce discuta cu acest partid si a pus la cale formarea unuia nou. Fundatia Miscarea Populara a aparut imediat dupa Congresul PDL si a fost inregistrata la tribunal de consilierii presedintelui, ca solutie pentru stringerea simpatizantilor prezidentiali si convertirea lor spre noul partid care urma sa se nasca abia in iulie.

Chiar inainte de lansarea Partidului Miscarea Populara, Traian Basescu a inceput o serioasa campanie de revigorare a propriei imagini, campanie care are loc mai ales in localitati rurale in care este bine primit. Acolo nationalismul este mai usor de stirnit, iar Basarabia ramine pentru multi dintre taranii romani un loc care-i apartine Romaniei. Ideea de baza a Partiului Miscarea Populara este reunificarea celor doua tari. Pare sa fie, insa, doar o idee de campanie, o idee in jurul careia sa fie adunati simpatizantii mai vechi sau mai noi ai presedintelui Traian Basescu, fiindca posibilitatea practica nu a fost inca detaliata nici de Eugen Tomac si nici de seful statului roman. “Cereti unirea si o veti avea, dar cereti-o” spunea Traian Basescu in urma cu doua saptamini, aproape exasperat de tacerea modlovenilor.

Sondajele arata ca doar 15 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova ar fi favorabili unirii cu Romania (CBS-AXA , octombrie 2012), fata de 3 la suta cit era scorul inregistrat de la inceputul anilor 1990 pina in 2010. Deci numarul unionistilor ar fi in crestere daca ar fi sa ne luam dupa ultimele investigatii sociologice pe aceasta tema, dar chiar si asa ei reprezinta o minoritate dincolo de Prut unde aproape 80 la suta dintre moldoveni isi doresc o tara independenta. In schimb aproape 60 la suta dintre romani considera necesara unirea dintre cele doua tari (sondaj publicat de Fundatia Soros Romania in 2011). Pe acesti circa 60 la suta se bazeaza Traian Basescu, fiindca dintre ei ar putea aduna noi votanti pentru Partidul Miscarea Populara. 45 la suta dintre romanii care vor unirea cu Basarabia, locuiesc in mediu rural, au o medie de virsta de 51 de ani, sint in special barbati, casatoriti, care au cel mult studii medii, majoritatea fiind pensionari.

Traian Băsescu îşi termină mandatul de președinte la sfârşitul anului viitor, iar până în 2016, când vor avea loc alegeri parlamentare încearcă să facă din PMP un partid mare, care eventual să absoarbă celelalte formaţiuni de dreapta şi care sub propria sa baghetă să poată ajunge la putere. Reunificarea României cu Republica Moldova este o idee în care Traian Băsescu crede, ceea ce nu înseamna, însa, ca nu va fi exploatata propagandistic.
XS
SM
MD
LG