Linkuri accesibilitate

Vizita lui Victor Ponta la Chișinău (Hotnews.ro)


În România, Securitatea „e vie şi continuă a juca un rol în viaţa noastră, iar comunismul n-a murit decât, poate, pe hârtie” (N. Manolescu/Adevărul).



Despre programul vizitei premierului român Victor Ponta in Republica Moldova, presa a furnizat de dimineata agenda intalnirilor. Evenimentul zilei amintestea intrevederea cu premierul Iurie Leanca, alaturi de care Ponta s-a aflat la inaugurarea lucrarilor la gazoductul Ungheni-Iasi, dar si prezenta oficialului roman la Forumul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Site-ul Hotnews a intregit stirea cu informatia ca demararea lucrarilor la celebrul gazoduct are si semnificatia de a pune efectiv in practica Declaratia comuna privind cooperarea bilaterala in domeniul securitatii energetice, semnata la nivel de prim-ministri, la 17 iulie 2012. Aflam si componenta delegatiei românesti. Premierul român este insotit de ministri si secretari de stat din ministerele de Finante, al Apararii Nationale, al Justitiei, al Educatiei Nationale, din Ministerul Sanatatii, al Economiei, si din Ministerul de Externe. Lor li se adauga oficiali din domeniul energiei. Cu totii urmau sa poarte discutii cu omologi moldoveni, pe marginea unor posibile proiecte comune. Unul dintre ele poate fi infiintarea, in Republica Moldova, a unui serviciu de urgenta SMURD, mai arata Hotnews.

Propunerea inaintata de premierul Victor Ponta pentru postul de ministru al transporturilor, liberala Ramona Manescu, este considerata de comentatori o solutie gasita in extremis de Partidul National Liberal, dupa ce intentia de a-l nominaliza pe fostul sef al vamilor, Nini Sapunaru, aflat in vizorul autoritatilor anticoruptie, a fost respinsa de Ponta chiar inainte de a fi oficializata. Un comentariu publicat pe ziare.com vede aici, un rezultat unu la zero pentru Victor Ponta, respectiv o punere la punct a co-presedintelui Uniunii Social-Liberale, Crin Antonescu, care a insistat in favoarea lui Sapunaru.

Pe aceeasi tema, Madalin Necsutu scrie in Curentul, referindu-se latensiunile din interiorul PNL, si care s-au vazut bine la sfarsitul saptamanii trecute, cand Antonescu a fost criticat public de oameni din proopriul partid. Din acest motiv, consilierul lui Antonescu, Sorin Rosca Stanescu, a fost imediat eliberat din functie.

Intr-un articol postat sambata pe site-ul Adevarul, Nicolae Manolescu discuta cazul tortionarului Visinescu. Mai precis, in ce masura românii mai sunt interesati de un proces al comunismului in România. Chiar daca fostul dizident polonez Adam Michnik a indemnat de mai multe ori la renuntarea acestui set de clarificari, ca fiind practic imposibile, Manolescu crede ca situatia din Romania nu se compara cu cea din Polonia. Acolo, sindicatul Solidarnosc semnase deja, inainte de caderea zidului Berlinului, un pact cu puterea comunistă, care prevedea alegeri libere şi, în caz de victorie a Solidarităţii, ştergerea cu buretele a trecutului. „O dată la putere, Solidaritatea şi-a ţinut cuvântul. Ceea ce n-a însemnat însă supravieţuirea vechilor structuri şi a vinovaţilor de crime”, explica Manolescu. Or, in România, Securitatea „e vie şi continuă a juca un rol în viaţa noastră, iar comunismul n-a murit decât, poate, pe hârtie. E ca o bacterie perenă şi rezistentă la tratamentele cele mai sofisticate”.
XS
SM
MD
LG