Linkuri accesibilitate

În ajunul Zilei Independenței despre cultură și nevoia ei de independență


Monica Babuc: „Domeniul culturii poate deveni un domeniu care poate aduce bani şi locuri de muncă noi”.



Recital de muzică populară, spectacol folcloric, o expoziţie a meşterilor populari şi o paradă a costumelor naţionale – sunt doar câteva dintre acţiunile planificate de Ministerul Culturii pentru ziua de mâine, 27 august, Ziua Independenţei Republicii Moldova. Mai multe despre programul de sărbătoare, din interviul acordat Valentinei Ursu de ministrul Culturii, Doamna Monica Babuc.

Monica Babuc: „În acest an mă bucur să anunţ opinia publică despre faptul că Ministerul Culturii a venit cu o iniţiativă inedită, cel puţin nu îmi aduc aminte în cei 22 de ani de independenţă să fi avut o paradă a portului popular, deci este o iniţiativă care vine din interiorul colectivului Ministerului Culturii. Acest concept, în primul rând, se bazează pe solicitările multiple care vin din raioanele noastre în care avem colective minunate, care s-au afirmat la o sumedenie de festivaluri naţionale şi internaţionale.”

Europa Liberă: Şi care păstrează adevăratele valori!

Monica Babuc:
„Exact. Şi acum putem să ne bucurăm că am depăşit faza în care erau puţini dintre acei care cunoşteau rigorile adevărate ale conservării portului popular, a cântecului autentic, a dansului autentic, or, prin intermediul şi cu marele sprijin al oamenilor noştri de cultură, al celor care lucrează la Muzee, la Academia de Ştiinţă, folcloriştii noştri, am obţinut succese remarcabile la acest capitol şi foarte multe din colectivele noastre cu adevărat poartă port autentic, cu adevărat cântă un cântec autentic şi joacă aşa cum se joacă la noi.

Respectiv, ne-am gândit: de ce aceste lucruri trebuie să le vadă doar câteva raioane, câteva sate adunate la un festival? De ce să nu vadă acest lucru o ţară? Atunci am invitat din fiecare raion cel mai bun sau, cel puţin aşa am solicitat, cele mai bune colective etno-folclorice, care sunt remarcabile prin modul în care au ştiut să îşi facă costumaţia şi prin repertoriul lor, să vină şi să arate asta întregii ţări şi să facem această paradă a portului popular care în ziua de 27 va începe din scuarul Operei Naţionale şi va ajunge până în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar pe parcursul zilei, de la ora 11 până la 17, aceste colective etno-folclorice se vor perinda pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru ca să-i cunoască o lume întreagă.”

Europa Liberă: Altceva ce mai preconizaţi?

Monica Babuc:
„Avem mai multe activităţi legate de domeniul culturii: vernisarea unor expoziţii şi, apropos, mă bucur foarte mult că am reuşit ceea ce nu s-a reuşit pe parcursul cred că al ultimilor trei ani, am făcut o achiziţie de opere de artă plastică, contemporană, şi facem un vernisaj la Muzeul Naţional de Arte Plastice din aceste noi achiziţii, 26 la număr.

Acest lucru este emoţionant şi remarcabil pentru că pictorii noştri trebuie să îşi ocupe locul de cinste în patrimoniul nostru cultural, iar aceste achiziţii îşi vor ocupa locul în colecţia de Stat în Muzeul Naţional de Arte Plastice şi cu această ocazie invit pe toată lumea să vină la acest vernisaj minunat.

La fel, de Ziua Limbii, organizăm salonul Internaţional de Carte la care Ministerul Culturii îşi aduce aportul său pentru a acorda premii principale şi mi se pare o chestie extraordinară, fiindcă tocmai şi acest lucru se încadrează plenar în ceea ce numim patrimoniu, cultura scrisă şi modul în care ne îngrijim de cultura lecturilor. De asemenea, organizăm şi o suită de alte acţiuni, evenimente mai mici, cred că vor întregi un cadru frumos.”

Europa Liberă: Am văzut că printre cei zece laureaţi ai Premiului Naţional în acest sunt reprezentanţii culturii?

Monica Babuc: „Adevărat şi acest lucru ne bucură. Ne bucură că colegii noştri din Comisia pentru selectarea candidaţilor la Premiul Naţional de Stat au acceptat ca jumătate, de fapt, din candidaţi, să facă parte din acest domeniu, ceea ce din punctul nostru de vedere este firesc.

Ministerul Culturii a înaintat cinci candidaturi dintre care patru au fost acceptate şi ne bucurăm enorm pentru acest lucru, fiindcă sunt cu adevărat oameni remarcabili, care au adus un prinos deosebit culturii nostre. Este vorba despre Mihail Munteanu, este vorba despre maestrul Sporidon Vangheli, este vorba despre marea pictoriţă Eleonora Romanescu, este vorba despre regretatul Victor Bucătaru şi de Gheorghe Mustea. Toţi oameni cunoscuţi şi cu merite şi pentru care ne bucurăm foarte mult.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, sesizăm un contrast mare şi în domeniul culturii. Aceşti oameni care chiar sunt cartea de vizită a ţării şi oamenii de cultură care, ajunşi la vârsta bine meritată, s-au pomenit să-şi ducă traiul de azi pe mâine, mai degrabă în calitate de cerşători s-ar fi tranformat. Ceva a scăpat din vedere aici şi Ministerului Culturii?

Monica Babuc:
„Aveţi dreptate, dar nu ştiu dacă este bine să scoatem aceşti oameni din cadrul tuturor oamenilor pentru că, până la urmă, ei se identifică cu toată lumea care, din păcate, ajunge la vârsta de pensionare şi despre care nu putem să vorbim că au un trai îndestulat şi fericit. Acelaşi lucru se referă şi la profesori, şi la medici, şi la oamenii care au lucrat toată viaţa în agricultură.

Din păcate, nu ne putem lăuda cu aceea că am asigurat părinţilor noştri şi buneilor noştri un trai decent, dar aveţi perfectă dreptate: doare foarte mult, mai ales când ştii că există oameni care s-au remarcat pe scena teatrului, au fost nume grele şi se confruntă cu greutăţi excepţionale acum, la această vârstă.”

Europa Liberă: Nu pot înfrunta sărăcia...

Monica Babuc:
„E adevărat. Ne gândim, cel puţin discutăm, studiem, analizăm, experienţa altor ţări care au ştiut să instituie nişte pensii viagere pentru nişte personalităţi din cultură. Bineînţeles că nu putem vorbi că am putea garanta acest lucru, dar ne gândim la modalităţile prin care am putea ajuta aceşti oameni să îşi trăiască cu demnitate bătrâneţea.”

Europa Liberă: Să vorbim despre priorităţile Ministerului Culturii şi proiectului care ar face mai vizibilă cultura în ţară. Or, în ceea ce priveşte lipsurile, ele au fost semanalate de-a lungul timpului în cultură. Toate proiectele din programul cultural sunt finanţate modest din bugetul de stat, iar despre instituţia Dvs se vorbeşte ceva mai mult doar atunci când e vorba despre organizarea unor evenimente culturale?

Monica Babuc:
„Absolut, aveţi perfectă dreptate. Probabil că există aici şi deficit de atenţie din partea Ministerului Culturii pentru că eu nu pot spune că Ministerului Culturii nu s-a aplecat asupra politicilor în domeniu, din contra, dacă vorbim doar de ultima perioadă, au fost adoptate cel puţin trei legi cadru foarte importante pentru promovarea şi valorificarea şi conservarea patrimoniului cultural, fie că este vorba de este vorba de cel imaterial, fie că este vorba de cel mobil...”

Europa Liberă: Au dat şi multe bătăi de cap...

Monica Babuc:
„Adevărat, dar ceea ce mă bucură în mod special este că în noi, în sfârşit, intrăm în albia legalului, dacă doriţi, în ceea ce priveşte cadrul normativ în ceea ce ţine de patrimoniu.”

Europa Liberă: Şi ştiţi care este patrimoniul cultural?

Monica Babuc:
„Bine, în linii generale toate lumea îşi poate închipui sau, cel puţin, cei care vin din domeniu, ce înseamnă patrimoniu cultural. Este, de fapt, tot ceea ce ne înconjoară din punct de vedere istoric, vestigiile arheologice, tot ceea ce ne-au lăsat înaintaşii noştri ca monumente istorice culturale, Muzee, etc. Bineînţeles şi patrimoniul nostru imaterial care înseamnă folclorul nostru, acest neasemuit izvor de creaţie din care până şi în ziua de astăzi artiştii noştri se inspiră. De aceea, vom continua să muncim asupra acestui lucru care, fără îndoială, va îmbunătăţi, sunt sigură, lucrurile în aspectul existenţei şi înfloririi domeniului culturii.”

Europa Liberă: Chiar credeţi că ar putea să se ajungă şi la privatizarea teatrelor?

Monica Babuc:
„Ştiţi care e problema? Eu consider că fiecare lucru trebuie făcut la timpul său. Noi acum promovăm o Strategie foarte importantă, Strategia de Dezvoltare a Culturii şi o nouă redacţie a Legii Culturii, prin care vrem să arătăm că domeniul culturii nu este şi nici nu trebuie să fie un domeniu care doar solicită bani de la buget, nu.

Domeniul culturii poate deveni un domeniu care poate aduce bani şi locuri de muncă noi. Iată în acest context vreau să vă spun că eu nu exclud că anumite teatre sau alte instituţii teatral-concertistice ar putea să fie privatizate din punctul de vedere al raţiunii, pentru ca ele să devină eficiente, pentru ca în ele să se achite salarii foarte bune, pentru ca în ele să existe colective din punctul de vedere numeric foarte şi foarte bine gândite.”

Europa Liberă: Despre autogestiune se poate vorbi în cultură?

Monica Babuc:
„Categoric da, dar pentru asta trebuie să muncim. Trebuie să ne şcolarizăm şi noi, trebuie să învăţăm managmentul artistic care este lipsă, practic, cu desăvârşire în Republica Moldova şi trebuie să promovăm la cârma instituţiilor care mai sunt deocamdată de stat manageri care ştiu ce să facă în cultură în calitatea lor de manageri.”

Europa Liberă: Să le pese...

Monica Babuc:
„Categoric!”

Europa Liberă: Dar pentru unii e profitabilă cultura?

Monica Babuc:
„Eu nu văd nimic rău ca pentru cineva să fie profitabilă cultura. Altceva este ca cultura să rămână cultură, să fie promovate adevăratele valori, să fie susţinute adevăratele talente şi din acest lucru dacă încă mai şi profită cineva, numai felicitări pot să urez.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc cum şi-a aprins paie în cap un fost premier, dl Dumitru Braghiş, când zicea că şi activitatea artiştiilor, muzicienilor, ar trebui să fie impozitată?

Monica Babuc:
„Eu vreau să vă zic că există aici şi o mentalitate mai veche, păguboasă, din care foarte multă lume înţelege că tot ceea ce se întâmplă în creaţia lor ar trebui să fie bugetat şi că statul trebuie să se îngrijească „de la” şi „până la” – de cariera dânşilor, de modul în care îşi promovează ei numele, valoarea, or lucrurile nu stau deloc aşa şi dacă ne aplecăm foarte atent asupra experienţei europene, internaţionale, vedem că aceste Agenţii de Impresariat, aceşti impresari care lucrează, aceşti directori artistici a marelor teatre, a marilor interpreţi, sunt oameni care ştiu foarte bine meseria, ştiu foarte bine să-i promoveze pe cei cu care lucrează şi ştiu să facă bani din lucrul acesta, nu văd nimic rău în acest lucru.”
XS
SM
MD
LG