Linkuri accesibilitate

Igor Corman a fost la Vilnius, patriarhul Kiril și Dmitri Rogozin vor veni la Chișinău și Tiraspol


Moldova între Uniunea Europeană și Rusia.




Spicherul moldovean Igor Corman s-a aflat săptămâna aceasta la Vilnius în pregătirile de summitul Parteneriatului Estic din noiembrie. Lituania deține președinția prin rotație a Uniunii Europene și va găzdui summit-ul la care Moldova ar dori să semneze acordurile de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. În presa de la Chișinău vizita și declarațiile spicherului au trezit critici după cum veți auzi din retrospectiva politică săptămânală alcătuită astăzi de Alla Ceapai:


„Quo vadis, Igor Corman?” se întreabă Nicolae Negru în proaspătul editorial din Jurnal de Chişinău. În opinia sa, preşedintele Parlamentului nu a fost foarte tranşant în declaraţiile făcute la Vilnius referitor la încotro merge Moldova:

„Cred că Corman ştie unde trebuie să mergem. Este preşedintele Parlamentului, face parte dintr-un partid care este la guvernare, coaliţia se numeşte pro-europeană, anterior se numea Alianța pentru Integrare europeană. doar că domnul Corman se încurcă printre declaraţiile sale. El vrea să fie atât de diplomat, probabil l-a marcat diplomația, încât se teme să spună clar că Republica Moldova a ales să meargă în UE din anumite cauze. Acest lucru a fost decis de alegătorii care i-au oferit mandat actualei guvernări. Şi nu se pune problema că UE este cea care ne trage de mânecă aşa cum spunea domnul Corman la Vilnius. Această idee a lui că UE trebuie să se înţeleagă cu Rusia în privinţa orientării geostrategice a Republicii Moldova, în privinţa integrării europene seamănă cu o copilărie, pur şi simplu. Parcă noi nu am fi un stat independent, parcă nu am avea Parlament, nu am avea Guvern. Cineva trebuie să decidă în locul nostru ce trebuie să facem noi. mi s-a părut cam ridicolă această poziţie a domnului Corman. E un fel de hiper-diplomaţie, dar nici diplomaţie nu poate fi fiindcă, iată am şi citat, avem diplomaţi care au spus tranşant că integrarea europeană este o opţiune pe care o face Republica Moldova nesilită de nimeni.”

Pe parcursul întregii săptămâni presa moldovenească tălmăceşte prin declaraţiile unor politicieni şi comentatori politici scopul preconizatelor vizite la Chişinău şi la Tiraspol ale Patriarhului Moscovei şi întregii Rusie şi vicepremierului rus Dmitri Rogozin. În opinia comentatorului politic şi jurnalistului Anatolie Golea, Rusia încearcă prin diverse modalităţi, inclusiv prin aceste vizite ale oficialilor ruşi, să împiedice pe cât e posibil apropierea Moldovei de Uniunea Europeană:

„Îmi pare rău să o spun, dar aşa este, sigur că vizita Patriarhului Kiril are o legătură directă cu summit-ul de la Vilnius. pe mine, de exemplu, nu mă deranjează prea mult faptul că biserica creştin-ortodoxă din Republica Moldova este parte componentă a Patriarhiei ruse, mai mult mă deranjează atunci când biserica face politică, atât în Republica Moldova, cât şi în Federaţia Rusă. în cazul dat avem o mostră de acest gen. Este bine cunoscută poziţia Patriarhului Kiril, care este un mesager fidel al Kremlinului şi va încerca să vorbească la Chişinău şi la Tiraspol despre aşa-zisa unitate creştină a popoarelor care trebuie să fie împreună în Uniunea eurasiatică. Ceea ce ţine de Rogozin, totul ce face dânsul, după numirea sa în funcţie de vicepremier rus şi reprezentant al preşedintelui pentru problema transnistreană, este piar politic, propagandă. El este foarte activ pe Tweetter, face declaraţii deşucheate. Acesta este stilul lui de a fi. Probabil comportamentul lui Vladimir Jirinovschi nu-l lasă indiferent şi încearcă să-i ocupe locul. Cu atât mai mult cu cât Vladimir Jirinovschi de curând va trebui să plece la pensie şi trebuie cineva să fie în politica rusă pe acest rol de arlechin.”
XS
SM
MD
LG