Linkuri accesibilitate

„Este obligaţia statului român să găsească toate modalităţile prin care să simplifice procedura de redobândire a cetăţeniei române”


Chisinau

Valentina Ursu în dialog cu deputatul român Eugen Tomac.Primăria Chișinăului a dezvelit oficial în scuarul Gării Feroviare primul monument din capitala Moldovei în memoria victimelor deportărilor staliniste. La eveniment a fost prezent și deputatul român Eugen Tomac, care a acordat un interviu Europei Libere realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Domnule deputat Eugen Tomac, reveniţi la Chişinău cu mai multe ocazii, uneori acestea se suprapun şi cu anumite evenimente, fie istorice, fie de altă natură. Aţi ajuns în capitala Republicii Moldova şi v-am văzut printre cei prezenţi la inaugurarea monumentului în cinstea celor care au fost forţaţi să plece în Siberii de gheaţă. Aţi trăit şi dumneavoastră nişte momente mai deosebite.

Eugen Tomac:
„E pentru prima dată când revin la Chişinău cu o altă stare, de obicei, vin cu foarte multă bucurie. De data aceasta, am venit destul de întristat pentru că trebuia să iau parte la un eveniment care ne aduce în minte foarte multă suferinţă. 23 august 1939 – o zi, în care doi tirani şi-au pus semnătura pe un document care a condamnat la nefericire poporul român. Consecinţele acestei decizii diabolice le resimţim şi astăzi. Am întâlnit foarte multă lume, oameni care fie s-au născut în Siberia, departe de casă, departe de cei apropiaţi, fie apropiaţii lor au avut de suferit, în urma campaniilor de exterminare a poporului român din Basarabia şi Bucovina. Şi astăzi, la iniţiativa primarului general al municipiului Chişinău, domnul Dorin Chirtoacă, a fost inaugurat acest monument, ridicat în memoria celor care au avut de suferit, în urma campaniilor de deportare.”

Europa Liberă: Printre cei care fac cozi pentru a-şi redobândi cetăţenia, sunt şi aceşti oameni necăjiţi, deportaţi şi mulţi, mulţi alţi cetăţeni. Aţi insistat foarte mult pe simplificarea procedurii de redobândirii a cetăţeniei. Vă reuşeşte cu scârţ?

Eugen Tomac:
„Din nefericire, am întâmpinat mari dificultăţi, chiar şi atunci când eram în guvern, pentru a promova proiectul de lege privind simplificarea procedurii de redobândire a cetăţeniei române.”

Europa Liberă: Acum sunteţi legiuitor.

Eugen Tomac:
„Acum sunt în Parlament şi, aşa cum am promis chiar aici, în studio, imediat după alegeri, că voi insista pentru ca taxele consulare să fie cât mai mici pentru cei care îşi redobândesc cetăţenia română, am şi făcut acest lucru. Am aici, în faţă, un document pe care vi l-am adus în mod deosebit pentru a vi-l prezenta. Uitaţi-vă, este susţinut de peste 40 de parlamentari de la toate partidele politice româneşti. Am încercat să dau un semnal, prin această iniţiativă, cerând Parlamentului să modifice Legea taxelor consulare, o lege promovată de deputaţii USL, în anul 2010, care a avut succes, din nefericire, şi care a mărit foarte mult taxele consulare. Tot aici, am în faţa dumneavoastră, un document, semnat de primul ministru al României, domnul Victor Viorel Ponta, care spune că nu susţine această iniţiativă legislativă. Mai mult decât atât, face o comparaţie complet deplasată, comparând Republica Moldova cu ţările din America Latină, spunând că şi în alte zone există oameni cu venituri reduse şi aceasta nu înseamnă că pentru toţi trebuie să reducem taxele consulare. Voi face un apel către primul ministru al României să dea dovadă de responsabilitate şi preocupare reală faţă de soarta poporului român, să renunţe la asemenea etichetări pentru că Republica Moldova nu este în America Latină. Chiar dacă sunt latini populaţia din acea zonă a lumii, aici vorbim totuşi de români care şi-au pierdut, în urma deciziei din 23 august 1939, acel drept de a fi cetăţean român. Erau oameni liberi, plătitori de taxe şi impozite, loiali statului român, peste noapte, au devenit cetăţeni sovietici. Este obligaţia statului român, a guvernului, a Parlamentului să găsească toate modalităţile prin care să simplifice procedura de redobândire a cetăţeniei române.”

Europa Liberă: Astăzi aţi fost prezent la un eveniment mai trist. La începutul săptămânii viitoare, urmează să se producă un eveniment de altă anvergură şi anume: va fi pusă piatra de temelie a inaugurării proiectului gazoductului Iaşi-Ungheni, va fi prezent şi premierul român, Victor Ponta va fi prezent şi comisarul european pentru energetică, domnul Günther Oettinger. Ce semnificaţie atribuiţi acestui eveniment?

Eugen Tomac:
„Este un lucru important. Şi anume mesajul pe care statul român îl transmite este că, în ceea ce priveşte Republica Moldova, pe proiectele mari, există continuitate. Şi aceasta este esenţial şi ar trebui ca lucrurile să le privim, de foarte multe ori, deasupra politicului, în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova. E un lucru important, preşedintele României, în 2010, a anunţat acest proiect. Iată că am ajuns în momentul în care se trece la partea practică. Este esenţial ca Republica Moldova să se racordeze la reţeaua de gaze a Uniunii Europene pentru că, prin România, practic suntem conectaţi la reţeaua de distribuţie a gazelor în întreaga Uniune Europeană.”

Europa Liberă: Ar putea fi mai multe proiecte economice moldo-române?

Eugen Tomac:
„Suntem condamnaţi să avem cât mai multe proiecte comune atât de infrastructură, cât şi pe celelalte paliere pentru că drumul Republicii Moldova este către Uniunea Europeană. România este stat membru din 2007. Nu avem o experienţă atât de mare, dar cât este, este foarte utilă, vorbim aceeaşi limbă, avem nevoie de banii europeni ca de aer, pentru că aceasta înseamnă bani şi pentru primăriile de la sate, aceasta înseamnă bani şi pentru şcoli, aceasta înseamnă bani şi pentru proiecte inclusiv de asistenţă socială, dar de reformare a statului. Noi avem o moştenire comunistă extrem de greoaie, avem nevoie de un stat suplu şi eficient, statul să nu fie cel care împarte şi desparte în stânga şi în dreapta. Iniţiativa privată este cea care aşează o societate. Oamenii au nevoie de legi bune şi aplicate, nu legi importate şi aşezate pe un sistem comunist. Trebuie reformat statul din temelie. Şi cred că aici Uniunea Europeană poate ajuta, aşa cum ajută România, în momentul de faţă, şi Republica Moldova să devină un stat eficient şi oamenii să simtă acest suport pe care autorităţile pot să-l ofere. Avem nevoie de reforme în toate domeniile. Spitalele sunt pline de oameni nevinovaţi care suferă şi cred că trebuie să se acorde o atenţie sporită. Mă bucur că SMURD-ul a intrat în Republica Moldova, am amintit de sănătate. Deci avem nevoie de foarte multe proiecte comune în toate domeniile.”

Europa Liberă: Vorbim cu deputatul Eugen Tomac, proaspăt lider de formaţiune politică. De ce v-aţi înhămat la acest jug?

Eugen Tomac:
„Sunt un om de dreapta. Sunt un om care respectă familia. Cred în libera iniţiativă. Tot ceea ce m-a format pe mine sunt elementele care definesc această doctrină creştin-democrată. Şi mă bucur că grupul de iniţiativă al Partidului Mişcarea Populară mi-a acordat această încredere de a fi şeful Partidului Mişcarea Populară, un partid care se vrea altfel, în România, cetăţenii români aşteaptă altceva de la clasa politică. Şi am acceptat cu foarte multă bucurie, dar, în acelaşi timp, cu foarte multă responsabilitate, asumarea acestei încercări extrem de importante şi pentru mine, şi pentru colegii mei, de a coordona Partidul Mişcarea Populară, cel puţin, până la congres. Partidul Mişcarea Populară va fi o formaţiune care va acorda o atenţie sporită relaţiei cu Republica Moldova, va fi printre obiectivele noastre strategice, din punct de vedere politic şi sigur şi relaţia cu cei peste 3,5 milioane de cetăţeni români care locuiesc în Uniunea Europeană. România trece printr-un proces de transformare extrem de important. Avem nevoie de reforme în continuare în domenii cheie.”
XS
SM
MD
LG