Linkuri accesibilitate

Universităţile Moldovei rămân fără studenţi


Loretta Handrabura: „Scăderea populaţiei şcolare sper să-i determine pe manageri să gândească în parametri de calitate, fiindcă cifra va fi în diminuare, iar competiţia va fi una şi mai dură.”


După sesiunea suplimentară de admitere, în universităţi au rămas neacoperite 4 342 de locuri, dintre ele, 466 de locuri sunt din buget şi 3 876 de locuri – la contract. Despre ce vorbesc aceste cifre? A căutat să afle colega noastră, Valentina Ursu, de la viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura:

Loretta Handrabura: „Tendinţa care se conturează este următoarea: se manifestă un interes mai mare al candidaţilor, în primul rând, pentru instituţiile publice. Acest lucru se vede mai ales la colegii. Procentul de neacoperire a locurilor este cel mai mare la colegiile private, deşi avem doar cinci. Aceeaşi situaţie se atestă şi la universităţi. Dacă rata de acoperire a locurilor din cele 20.475 pe care le-am avut, în cazul universităţilor publice este de 80,6 %, în cazul instituţiilor private, a celor 13 Universităţi, dintre care doar 12 au avut anul acesta admitere, această cotă este de doar de 70,3 %.”

Europa Liberă: Deci, acest procentaj arată că managerii acestor instituţii ar trebui să se gândească cum să-şi administreze pe viitor instituţiile?

Loretta Handrabura
Loretta Handrabura
Loretta Handrabura: „Ar trebui să se gândească la o strategie de dezvoltare a instituţiei, de menţinere a atractivităţii, aşa încât ea să fie competitivă. Mai mult ca atât, dacă îmi permiteţi să îmi continui gândul, Şcoala Antropologică nu a solicitat admitere pentru acest an de studii.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că şi-a închis uşile?

Loretta Handrabura: „Nu pot să vă spun, trebuie să discutăm cu rectorul acestei instituţii. Cum spuneam, două dintre instituţiile private cu care, trebuie să recunoaştem, am avut şi, din păcate, continuăm să avem probleme de calitate, de ilegalităţi, e vorba de Universitatea de Studii Aplicative şi Institutul Umanist Contemporan, acestea sunt pe zero la admitere. Chiar dacă îmi e jenă am să zic că ei au solicitat câte 15 locuri de admitere la universitate pentru acest an. Noi am avut dificultatea de a contacta cu ei pe perioada sesiunii de admitere. Comisiile de admitere nu răspundeau la telefon nici Ministerului Educaţiei...”

Europa Liberă: E grav, dna Handrabura...

Loretta Handrabura: „În sfârşit am reuşit să vorbesc cu cei doi rectori, să le solicit
Cum putem numi o instituţie cu opt cereri la admitere în anul întâi?...
explicaţii pentru acest regulament de încălcare, fiindcă ei nu ne-au anunţat, nu ne-au trimis nicio informaţie oficială, or văzând că nu au cereri, au sistat admiterea. În cazul Universităţii de Studii Aplicative, dl rector îmi zicea că ar avea opt cereri depuse, dar nu am văzut dovada. Eu mă întreb: cum putem numi o instituţie cu opt cereri la admitere în anul întâi?”

Europa Liberă: Să vorbim despre ceea ce se întâmplă şi la instituţiile cu prestigiu, pentru că şi acolo s-au atestat probleme. Totuşi, rezultatele Bacalaureatului într-un fel a redus numărul doritorilor de a merge în instituţiile de învăţământ superior şi chiar rectorii îşi puneau mari semne de întrebare: ce vor face dacă nu completează toate locurile pe care le au?

Loretta Handrabura: „Şi acesta este un motiv. Într-adevăr, 4 342 de locuri au rămas neacoperite din care cauză deja vreo patru instituţii ne-au solicitat să prelungim
4 342 de locuri au rămas neacoperite din care cauză deja vreo patru instituţii ne-au solicitat să prelungim termenul de admitere...
termenul de admitere până în data de 30. Mai există riscul ca această cifră să se schimbe după ce candidaţii care au depus şi la universităţile din Republica Moldova, dar şi la alte universităţi, din afară, aflând ceva mai târziu rezultatul înscrierii lor la o Universitate la alta să îşi retragă dosarul de aici şi atunci să constatăm că aceste cifre ar putea să fie puţin mai mare. Cu toate acestea, după etapa repetată de concurs, încă trei universităţi şi-au acoperit toate locurile pe care dânşii le-au solicitat. Pentru formarea viitorilor specialişti Ministerul Muncii cu Ministerul Economiei au dat undă verde…”

Europa Liberă: Dar nu se numeşte aceasta cerşit de studenţi?

Loretta Handrabura: „Din păcate, noi mai avem foarte mulţi studenţi indecişi. În altă ordine de idei, rectorii se gândesc, şi aici le dau dreptate, şi la un procent de studenţi care au aplicat pentru România, nu au trecut acolo şi atunci sigur că ei se vor îndrepta spre universităţile din Republica Moldova. Există o explicaţie, zic eu, argumentată. Mai mult ca atât, pentru anul viitor noi vom veni tocmai în acest sens, de extindere a perioadei de admitere, cu un pachet, iarăşi, de reforme pe care eu îl consider deja justificat. Cel puţin, după cei patru ani de mandat, mi-am dat seama că e timpul şi prin prisma trecerii la autonomia universitară să permite instituţiilor să decidă dânşii perioada de admitere. Probabil noi doar startul vom încerca să îl discutăm, să fie acelaşi, dar pe ce durată dânşii îşi planifică concursul de admitere, să rămână la decizia senatelor.”

Europa Liberă: Având în faţă acest tablou, ţinând cont că Ministerul cere şi calitate, nu numai cantitate a studiilor, vor putea să răspundă instituţiile la această solicitare a Ministerului Educaţiei?

Loretta Handrabura: „Eu aş începe prin a spune că şi dânşii sunt interesaţi de a oferi studii de calitate, aşa încât să devină atractivi nu doar pentru contingentul de absolvenţi din Republica Moldova, dar, de ce nu, trebuie să depăşim acest complex, şi pentru contingentul de absolvenţi din România, dar şi din ţările europene.”

Europa Liberă: Pe cât de implicate aţi găsit şi alte ministere pentru a putea vorbi că în Republica Moldova toţi sunt interesaţi ca universităţile să nu producă şomeri, ca să avem specialişti pentru toate domeniile din economia naţională. Cât de receptivi au fost colegii din alte ministere?

Loretta Handrabura: „Noi desigur că purtăm responsabilitatea pentru anumite domenii, chiar dacă cifra de locuri care se dau Ministerului Educaţiei este cea mai mare. Cu toate acestea, noi ne-am propus deja să sesizăm, în rezultatul şi sesiunii de admitere din acest an, Ministerul Agriculturii, fiindcă se atestă mai multe locuri neacoperite la colegiile cu profil agricol şi chiar am vorbit acum de curând şi cu dl Ministru şi cu dl Viceministru, că dânşii ar trebui să se gândească la o reconceptualizare a învăţământului agricol aşa încât acesta să devină atractiv, deoarece noi avem nevoie şi de muncitori, şi de tehnicieni, şi de zootehnicieni, medici veterinari pentru mediul rural care aşteaptă aceşti specialişti. Doi, Ministerul Culturii
Când toată lumea pune în responsabilitatea Ministerului Educaţiei calitatea studiilor din toate sferele reale ale economiei nu este o abordare corectă...
de asemenea are în subordine mai multe colegii şi Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice care şi în acest an ne-a solicitat admitere chiar până la început de septembrie. Ei au un specific cu totul aparte şi dna Ministra Monica Babuc am informat-o şi este în temă că trebuie să intervină pe acest domeniu de învăţământ artistic, acolo se atestă mai multe restanţe şi atunci când toată lumea pune în responsabilitatea Ministerului Educaţiei calitatea studiilor din toate sferele reale ale economiei nu este o abordare corectă. Mai mult ca atât, am să vă mai vorbesc despre un ultim rezultat de pe urma acestei sesiuni de admitere. Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi a Comunicaţiilor, după o analiză pe care am început să o facem, îi vom expedia o sesizare pe care dânşii ar trebui să o soluţioneze...”

Europa Liberă: Referitoare la… ?

Loretta Handrabura: „Referitoare la situaţia dintr-o şcoală profesională, singura care pregătea de-a lungul a cel puţin 20 de ani, operatori în telecomunicaţii şi operatori în telecomunicaţii la liniile aeriene. A venit dl Director şi mi-a spus că dânsul, de asemenea, sistează admiterea”.

Europa Liberă: Deci, iarăşi e insuficienţă de doritori?

Loretta Handrabura: „Fie că nu sunt informaţi că piaţa locurilor de muncă îi solicită pe ei. Vedeţi că sunt foarte competitive salariile de pe aeroportul Chişinău, telecomunicaţiile de asemenea demonstrează că avem şi foarte mulţi investitori privaţi. Cu toate acestea, exemplul pe care l-am dat, dar şi locurile de la anumite
Ministerele trebuie să revizuiască meseriile, specialităţile de pe cele două trepte de formare profesională, să le ajusteze la cerinţele pieţei...
colegii pe dimensiunea telecomunicaţiilor, de asemenea, al treilea an rămân neacoperite. Prin urmare, acest Minister trebuie să facă o analiză pe sector, ca şi Ministerul Construcţiilor, ca şi Ministerul Transporturilor, cărora noi le vom arăta tendinţele şi situaţia din ultimii ani, aşa încât dânşii să fie cei care împreună cu Ministerul Economiei şi Ministerul Muncii să revizuiască meseriile, specialităţile de pe cele două trepte de formare profesională, să le ajusteze la cerinţele pieţei şi atunci nu ne vom confrunta cu acest procent mare al companiilor care spun că calificarea specialiştilor pe care îi pregătim noi nu corespunde aşteptărilor dânşilor.”

Europa Liberă: În ajunul începerii unui nou an de studii, vreau să vă întreb: ce speranţe legaţi de noul an care bate la uşă?

Loretta Handrabura: „Noile realităţi şi noile schimbări care le-am avut în ultima perioadă, mai cu seama problema numărul unu: scăderea populaţiei şcolare sper să-i determine pe managerii de pe toate treptele să gândească în alţi parametri, în parametri de calitate, în primul rând, fiindcă cifra conform statisticii va fi în diminuare, respectiv competiţia va fi una şi mai dură atâta timp cât există atractivitate şi posibilitatea de a-ţi face studiile şi în afară. Îmi doresc să avem un dialog deschis, un dialog corect, comunitatea pedagogică să demonstreze că este o comunitate care se vrea o echipă ce îmbrăţişează valoarea calităţii, profesionalismului, corectitudinii şi onestităţii.”
XS
SM
MD
LG