Linkuri accesibilitate

Fiscul promite să diminueze evaziunea în agricultură (Adevărul)


Rostul unei mitropolii transnistrene (Jurnal de Chişinău)


Cotidianul „Adevărul” relatează că anul trecut unii producători agricoli, deţinători de livezi, nu au raportat recolte de fructe şi astfel nu au plătit impozitele. Cu toate acestea, au efectuat exporturi şi chiar au beneficiat de restituire de TVA. „Bunăoară, producătorii şi exportatorii de nuci au plătit în 2012 la buget doar 18 milioane de lei, în timp ce au beneficiat de restituiri de TVA de circa 95 milioane de lei”, a precizat Ion Prisăcaru, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Acesta a promis măsuri pentru a diminua evaziunea fiscală.

Virginia Dumitraş de la „Adevărul” constată că în ultima perioadă, avem tot mai multe manifestări culturale, festinuri gastronomice, ateliere de meşteşugărit sau târguri de fructe şi legume. Specialiştii în turism susţin că puţine dintre evenimentele menţionate sunt şi eficiente. Preşedinta Asociaţiei de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, Svetlana Lazăr, e de părere că „nu toate ceremoniile îşi merită titlul de festival. Devin de succes cele care au continuitate”.

Referindu-se la vizita Patriarhului rus Kiril şi la discuţiile apărute despre o posibilă înfiinţare a unei noi mitropolii „transnistrene”, istoricul Ion Negrei a declarat pentru „Jurnal de Chişinău” că nu vede rostul formării unei noi structuri bisericeşti ruseşti pe teritoriul R. Moldova, pentru că Patriarhia Rusă are control deplin asupra bisericii din Moldova prin Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. „O mitropolie poate fi formată în cadrul unei entităţi politice recunoscute. Necanonică este însăşi Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove aflată sub jurisdicţia Patriarhiei ruse. Patriarhia rusă din punct de vedere canonic poate avea jurisdicţie bisericească doar asupra enoriaşilor de origine rusă, asupra diasporei ruseşti din Moldova”, a opinat istoricul.

Editorialistul Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău” constată că în confruntarea comercială ruso-ucraineană din ultimele zile, Chişinăul a avut norocul iepurelui. Profitând de încăierarea ursului cu lupul, urecheatul, până una-alta, a scăpat teafăr. Potrivit lui Ricardi Giucci de la Centrul Analitic Berlin Economics, care consiliază guvernul de la Kiev, embargoul a accentuat antipatiile cercurilor de afaceri ucrainene faţă de Rusia. Şi nici nu-i de mirare. Antreprenorii nicăieri în lume nu privesc cu ochi buni neglijarea regulilor de joc pe piaţă. Dar mai cu seamă când acesta sunt călcate în picioare de dragul unor subterfugii politice.

Ziarista Ana Gherciu de la „Timpul” observă că în timp ce Republica Moldova se pregăteşte de summitul de la Vilnius din această toamnă, confirmând astfel dorinţa de integrare europeană, patriarhul rus Kiril, apreciat de premierul Putin drept un „partener natural” al puterii politice ruseşti, vine din nou în Republica Moldova. Autoarea opinează că pe fundalul zvonurilor despre o eventuală înființare a unei mitropolii în Transnistria, Mănăstirea Noul Neamț a fost vizitată, recent, de doi înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, arhiepiscopul Sava de Tiraspol și episcopul Serghie, vicarul patriarhului Moscovei. Deși clericii afirmă că vizita a comportat un caracter neprotocolar și a durat puțin, se presupune că a avut loc în legătură cu apropiata vizită a patriarhului rus.

„E uşor a scrie versuri...” este titlul unui articol de pe pagina electronică a „Ziarului Naţional” semnată de analistul politic Victor Ciobanu. Autorul se referă la declaraţia deputatului neafiliat Mihai Godea că „regiunea de est a Republicii Moldova trebuie declarată zonă de ocupaţie militară rusă”. Deputatul a mai propus şi alţi nouă paşi pentru reglementarea conflictului îngheţat de pe Nistru. Dl Ciobanu califică declaraţia deputatului ca fiind contraproductivă. „Ce să zic? Cei mari, cu pondere, fac politică reală. Cei irelevanți fac declarații dure. La cei nouă pași mai lipsește doar al zecelea – declarația de război Rusiei. Și dacă în cazul Elveției declarația de război și capitularea imediată ar putea avea sens, în cazul Rusiei – nu cred…”, conchide autorul.
XS
SM
MD
LG