Linkuri accesibilitate

Reacția PDL la invitația făcută de premierul Victor Ponta de a discuta împreună soluțiile economice (Evenimentul zilei).Alina Mungiu Pippidi scrie in Romania libera ca, pentru prima oara de cand citeste prestigiosul saptamanal Economist, a putut vedea pe ultima pagina un necrolog al unui român: sociologul Nicolae Gheorghe, reprezentantul minoritatii Roma la Organizatia pentru Securitate si Cooperare Europeana în anii din urmă. Moartea lui a trecut aproape neobservata in România. Nu si a asa-numitului rege al romilor Florin Cioaba.

Alina Mungiu noteaza ca Nicolae Gheorghe a fost cunoscut in Occident ca initiatorul mişcarii europene Roma, ca „fost disident, activist şi boem, primul dintr-o nouă generaţie care se trezeşte în Europa, cea a intelectualilor asumat ţigani, care după irlandezi, velşi, bosnieci, kosovari, etc ies din negurile ţărilor lor interzise şi discriminate cu afirmarea unei identităţi noi care deschide ochii spre Europa şi obligă Europa să o bage în seamă”. Tinerii tigani care au facut studii stralucite in tara si in strainatate, cei mai multi trecuti prin mainile sociologului Nicolae Gheorghe, sunt practic necunoscuti in tara lor. Insasi etnia lor ii ignora, fiind mult mai puternic influentata de modelul „traditionalist” promovat de Florin Cioaba, si care nu a adus nimic bun comunitatii rome. A adus, in schimb, politicienilor, si anume voturi, mai arata Alina Mungiu-Pippidi.

Editorialistul Romaniei libere, Razvan Chiruta, se intreaba in editia de azi de ce nu se revolta românii impotriva „celui mai penibil guvern”, care este, in opinia sa, cel condus de Victor Ponta. Nu se revolta pentru ca inca mai spera sa primeasca ceea ce li s-a promis, pentru ca nu le vine sa creada ca au fost inselati inca o data de politicieni, pentru ca nu mai au incredere in miscarea sindicala. In aceste conditii, arata comentatorul, cel mai probabil guvernul Ponta va rezista pana la capatul mandatului, chiar daca in 17 luni a pierdut 15 ministri sau potentiali ministri, in general din motive de coruptie.

Si totusi, unii considera ca in jurul guvernului USL se strange latul. Emilian Isaila semnaleaza intr-un articol publicat de ziare.com tactica abila a presedintelui Traian Basescu. Ca si alta data, el stie sa se alieze cu nemultumitii. De curand, a sarit in apararea micilor fermieri, care au parte anul acesta de o recolta foarte buna de cereale, pe care nu o pot valorifica. Statul ii pagubeste pe fata, in favoarea intermediarilor angrosisti. Potrivit legii, producatorii de cereale trebuiau sa primeasca certificate de depozitare. Acestea reprezinta o facilitate de trei luni, timp in care nu platesc chirie pentru depozitarea recoltei in silozurile statului, urmand sa achite dupa vanzare. Guvernul Ponta a sistat acordarea acestor certificate. fermierii sunt siliti sa-si vanda graul in pierdere acum, cand pretul este la nivelul cel mai de jos. Pledand cauza fermierilor, presedintele s-a prezentat din nou ca lider al Opozitiei, remarca Emilian Isaila.

Oricum, opozitia parlamentara nu pare sa actioneze dupa un plan, constata si Sever Voinescu intr-un articol din Evenimentul zilei, in care discuta reactia Partidului Democrat Liberal la invitatia facuta de premierul Victor Ponta de a discuta impreuna solutiile economice. Liderul PDL s-a aratat imediat disponibil. Sever Voinescu foloseste un ton sever la adresa lui Blaga, sugerand, in acelasi timp, partidului din care a demisionat recent cum ar trebui sa abordeze propunerea in mod profitabil.
XS
SM
MD
LG