Linkuri accesibilitate

Jurnalişti de investigaţie de la „Ziarul de Gardă” în vizorul CNA


SIS: moldoveanca capturată în Siria nu are statut de ostatică (Adevărul)


Cotidianul „Adevărul” urmăreşte în continuare soarta moldovencei Carina Colţa capturată în Siria. Într-un răspuns oficial oferit publicaţiei, Serviciul de Informaţii şi Securitate anunţă că „cooperează în context regional şi internaţional” pentru a elucida acest caz. Sursele reporterilor de la „Adevărul” spun însă că rebelii sirieni n-au înaintat nicio pretenţie, de aceea femeia capturată n-are statut de ostatică. Potrivit legii cu privire la combaterea terorismului, capturare de ostatici înseamnă „reţinerea forţată de către un terorist sau un grup terorist a unor persoane pentru a constrânge persoane fizice, juridice, autorităţi publice de a îndeplini cerinţe”. Între timp, Ministerul de Externe susţine că imediat de la apariţia filmuleţului video pe youtube a fost creată o aşa numită „celulă de criză”, care să investigheze cazul.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” scrie că Eduard Harunjen, procuror pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale, tot el mâna dreaptă a procurorului general, locuieşte într-o casă de milioane, dintr-o zonă de elită de la Telecentru. Harunjen este unul dintre procurorii care a fost supus unei proceduri disciplinare în legătură cu nimicirea dosarului penal pornit pe faptul decesului tânărului Ion Ţâbuleac, ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie 2009. „Casa am construit-o timp de 13 ani. În 1995, am primit un apartament. În 2000, l-am vândut. Cu acei bani şi cu banii de la nuntă mi-am construit casa”, a explicat Harunjen.

„Ziarul de Gardă” mai scrie că Centrul Naţional Anticorupţie a solicitat printr-o scrisoare oficială de la redacţia „Ziarului de Gardă” informaţii despre autorii articolului „Mafia pădurilor din R. Moldova”, publicat la 27 iunie 2013. „Maria Botea, ofiţer de urmărire penală, ne-a spus că, Centrul Anticorupţie trebuie să-i audieze pe reporterii care ar fi obligaţi să predea înregistrările audio, video şi fotografiile de la întâlnirea reporterilor cu Eugeniu Nazaria, directorul Întreprinderii de Stat „Silvocinegetica” Străşeni, în caz contrar, CNA este în drept să efectueze percheziţii în redacţia „Ziarului de Gardă”.

Pagina electronică a ziarului „Timpul” notează că Ucraina este al treilea mare exportator de produse în Republica Moldova. Făcând referire la datele Serviciului de Statistică din Kiev, „Timpul” scrie că schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Ucraina din perioada ianuarie-august au ajuns la 462,7 milioane USD, înregistrând o creştere de 11,07% față de perioada similară a anului trecut. Principalele produse exportate de Ucraina în Republica Moldova sunt produse petroliere, făină, țigări, cărbune, produse din metal, energie electrică. Pe piața ucraineană sunt importate în schimb vin, semințe de floarea soarelui, spirt etilic, boabe de soia și tutun.

Postul de televiziune „Publika Tv” relatează că toţi copiii cu nevoi speciale vor putea beneficia gratuit până la vârsta de trei ani de asistenţă logopedică, psihologică, pedagogică sau de kinetoterapie. Ministerul Sănătăţii a decis să extindă în toate spitalele programul serviciilor de intervenţie timpurie, care până acum era implementat doar în Chişinău, Bălţi, Criuleni şi Ungheni. Ministerul Sănătăţii anunţă că va implementa programul până în 2014. Anul trecut, în evidenţe erau aproape 15 mii de copii invalizi, dintre care aproape patru mii cu vârste de până la şase ani. Aproximativ 500 de copii beneficiază acum de servicii de intervenţie timpurie.
XS
SM
MD
LG