Linkuri accesibilitate

Chişinăul va asigura securitatea Patriarhului Kiril până la Nistru


Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril

Eduard Bănăruc: „Nu o să fie cheltuiţi bani publici pentru venirea Patriarhului. Ne ocupăm doar de buna organizare, logistica acestui eveniment şi securitate.”


Patriarhul Chiril al Rusiei va vizita la începutul lunii viitoare Republica Moldova, pentru a doua oară în trei ani. Valentina Ursu a încercat să afle cum îl vor întâmpina autoritățile de la secretarul general adjunct al guvernului, Eduard Bănăruc.

Europa Liberă: Ce importanţă acordă Republica Moldova acestei vizite pe care Patriarhul Moscovei şi a Întregii Rusie Kiril urmează să o efectueze la Chişinău? Trebuiau să fie implicate şi structurile statului? Pentru că în presă s-a lăsat loc pentru interpretări.

Eduard Bănăruc: „Cu siguranţă este o vizită extrem de importantă pentru Republica Moldova. Din punct de vedere organizatoric şi logistic, după cum s-a exprimat şi secretarul general al Mitropoliei, este cam dificil să organizezi o asemenea vizită, de aşa anvergură, şi la nivelul cel mai înalt doar de Mitropolie. De aceea a fost implicat şi Guvernul. S-a format Comitetul organizatoric prin dispoziţia primului ministru. Respectiv, se lucrează mult în acest sens.”

Europa Liberă: Şi dacă statul e laic, iar biserica e despărţită de stat…

Eduard Bănăruc: „Noi vorbim de nişte elemente ce ţin de securitate, elemente organizatorice pe care trebuie să le facem noi ca stat, Republica Moldova. Patriarhul este o persoană destul de importantă în lume şi de aceia trebuie să avem grijă ca venind pe tărâmul Republicii Moldova să-l primim cuvenit.”

Europa Liberă: El va merge la locaşurile sfinte din Republica Moldova. Mănăstirea Căpriana va găzdui vizita lui. Dar va trece şi Nistrul. Trebuie Dvs. să-i asiguraţi deplasarea până la Tiraspol?

Eduard Bănăruc: „Cu siguranţă, Patriarhul o să meargă şi la lăcaşurile sfinte. De fapt, este un program coordonat între Mitropolia Republicii Moldova şi Patriarhia Rusă. Ce ţine de deplasarea în partea stângă a Nistrului, o să asigurăm până în zona de securitate. Ce ţine de programul bisericesc dincolo de Nistru, noi nu-l cunoaştem. Noi organizăm tot ce ţine de programul din Chişinău şi în Mănăstirea Căpriana.”

Europa Liberă: Aţi evaluat cheltuielile?

Eduard Bănăruc: „Nu o să fie cheltuiţi bani publici pentru venirea Patriarhului. Noi, Comitetul organizatoric, ne ocupăm doar de buna organizare şi logistica acestui eveniment şi securitatea, organizarea cu mijloace de transport, ceea ce intră în securitate.”

Europa Liberă: Premierul ar putea să-l însoţească la oficierea unei slujbe divine?

Eduard Bănăruc: „Conform programului o să fie în ziua de duminică o slujbă. Va avea loc la Catedrala metropolitană „Maica Domnului” din Chişinău. Cu siguranţă vor fi invitate primele persoane.”

Europa Liberă: Şi ar putea să participe toţi trei?

Eduard Bănăruc: „Ar putea să participe toţi cei invitaţi, inclusiv premierul, preşedintele şi speaker-ul.”
XS
SM
MD
LG