Linkuri accesibilitate

„Integrare economică în UE „cu două viteze” (Adevărul)


Moldovenii au indicat domeniul justiţiei ca fiind cel mai corupt (anticorupție.md).



„Averea moldovencei Valentina Popescu, singura moştenitoare a unui preot italian pe care l-a îngrijit timp de 12 ani, s-ar putea reduce de la 800.000 până la jumătate de milion de euro”, scrie cotidianul „Adevărul”. Citând presa din Italia, Adevărul notează că parohia pe care a condus-o pastorul a cerut tribunalului să pună sechestru pe conturile preotului decedat şi a contestat testamentul prin care acesta i-a lăsat totul menajerei sale - Valentina Popescu. Mai mulţi localnici revoltaţi cred că banii ar trebui să fie împărţiţi săracilor.

„Integrare economică în UE „cu două viteze” – mai titrează „Adevărul”. Experţii cu care au stat de vorbă reporterii publicaţiei constată că parafarea Acordului de Liber Schimb cu UE ar putea duce la creşterea decalajului în dezvoltare dintre Chişinău şi provincie. „Studiile realizate de Banca Mondială relevă că în 2009 circa 71% din companii erau concentrate în Chişinău, iar între anii 2003-2009 peste 85% din firmele nou create au fost localizate tot în Capitală. Aceste cifre indică o Moldovă cu două viteze: Chişinăul şi restul ţării”, menţionează economistul Andrei Babin.

Într-un interviu pentru platforma on-line „anticoruptie.md”, Lilia Carasciuc, preşedinta Transparency International Moldova, observă că în ultimul sondaj realizat de organizaţie, moldovenii au indicat domeniul justiţiei ca fiind cel mai corupt. „Noi nu putem combate corupția nici într-un alt domeniu dacă nu vom scoate corupția din justiție pentru a avea un sistem curat, imparțial și credibil. Nu numai pentru că mitele sunt mari, dar și pentru că este un subiect care ține deja de securitatea statului. Dacă nu combatem corupția în sistemul judiciar, restul eforturilor nu au niciun rost”, observa dna Carasciuc.

Reporterii agenţiei de ştiri „IPN” au ajuns la concluzia că politicile în domeniul muncii şi protecţiei sociale promovate în ultimele două decenii au avut ca scop depăşirea crizei condiţionate de trecerea de la economia sovietică planificată la economia de piaţă. De-a lungul celor 22 de ani de independenţă, instituţiile statului au realizat mecanisme legale de funcţionare în domeniul asigurării sociale, însă practicile de acordare a salariilor „în plic” îşi pun amprenta pe viitorul cetăţenilor, care nu vor putea beneficia de asigurările sociale cuvenite, susţin oficialii din domeniu, citaţi de „IPN”.

Citând presa din străinătate, postul de televiziune „Publika TV” relatează că moldovenii primesc cel mai mic salariu mediu dintre toţi locuitorii Europei. Cu un salariu mediu brut de 313 dolari lunar, ţara noastră se situează pe primul loc la capitolul cea mai mică retribuţie. În categoria ţărilor cu salarii mici mai intră Albania, cu 335 de dolari, şi Ucraina, cu 370 de dolari. Românii sunt remuneraţi, în medie, de aproape două ori mai bine decât moldovenii: cu 654 de dolari.

„Ziarul Naţional” mai scrie că Inspectoratul Fiscal de Stat a scos la vânzare sute de mărfuri confiscate, iar agenții economici au posibilitatea să le procure la prețuri reduse. Oferta cuprinde articole din aur și argint, produse cosmetice, haine și accesorii „Versace”, „Gucci” , „Prada” sau „Dolce Gabana”. Inspectoratul Fiscal mai caută cumpărători și pentru 18 rochii de mireasă, al căror preț variază între 580 și 900 de lei. De asemenea, au fost scoase la vânzare articole din metale și pietre prețioase. Anterior, conducătorul Inspectoratului Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru, a declarat că instituția pe care o conduce întâmpină dificultăți la comercializarea bunurile confiscate sau sechestrate.
XS
SM
MD
LG