Linkuri accesibilitate

Despre motivele unei vedete mediatice de a părăsi Republica Moldova.


O cunoscută producătoare media, manageră și autoare Nata Albot are în aceste zile o dispoziție cu totul diferită. Într-un interviu cu Diana Răileanu ea a spus că a decis să plece în Canada și să părăsească Republica Moldova, pentru că a pierdut speranța în asanarea societății și clasei politice.

Natala Albot: „Recunosc foarte sincer şi am spus asta la mai multă lume: ceea ce s-a întâmplat în decembrie, la Pădurea Domnească, pentru mine a fost unul dintre semnalele că lucrurile aici degrabă nu se vor schimba spre bine. Când am văzut cum s-a muşamalizat totul şi cum au zburat nişte capete şi altele au rămas pe loc, eu mi-am zis că, totuşi, aş vrea să încerc să îmi dau o şansă pentru o altă ţară, una mai buna, mai calitativă şi asta am făcut. Eu sunt un om care am activat în domeniul informaţiei şi inevitabil spre mine curgeau fluxuri enorme de tot felul de ştiri, inclusiv de unele care aşa şi nu apăreau pe post. Când am văzut cât de abil în ţara asta porcăriile se fac în ochii oamenilor şi oamenii absolut nu au nici demnitate, nici onoare să iasă în stradă, să protesteze, asta mă face să înţeleg că în continuare suntem o turmă care avem nevoie de cioban. Nu suntem oameni cu picioarele bine puse pe pământ şi cu dorinţa neapărată de schimbare. Noi vrem totul să se schimbe de la sine sau să o schimbe alţii, dar nu vrem absolut deloc să fim activi.”

Europa Liberă: Dna Albot, cum aţi răspunde unui eventual reproş că aţi ales, de exemplu, să plecaţi şi să nu faceţi faţă greutăţilor de rând cu ceilalţi?

Natala Albot: „Exact cu asta m-am ocupat până acum. Eu pur şi simplu am încercat să îmi trăiesc calitativ viaţa mea, oriunde m-aş afla, lucru pe care îl voi face în continuare. Mi-am promis un lucru: din momentul în care eu schimb ţara, eu nu mai am niciun drept să judec această ţară. Aflându-mă aici, plătind aici impozite, văzând toate nemerniciile care se fac, eu aveam dreptul să deschid gura şi să mă revolt, dar am înfruntat de rând cu toţi ceilalţi aceleaşi greutăţi, doar că eu cred că a venit timpul de mai schimbat pagina.”

Europa Liberă: O întrebare pe care aţi ridicat-o şi pe blogul Dvs.: De ce oare cei de la Agenția Turismului nu s-ar apuca să includă în programul lor de acțiuni de promovare a țării evenimente precum Gustar, Etno Jazz, Mai Dulce, Bostaniada, Ia Mania sau Yardsale? Între timp, aţi găsit un răspuns?

Natala Albot: „În continuare nu, pentru că frică mi-i că cei de la ministere nu prea citesc blogurile, dar uneori nu ar strica, pentru că dacă aş fi în locul lor eu le-aş citi. Bloggerii sunt cei mai liberi jurnalişti, mulţi, precizez, nu toţi, sunt cei mai liberi jurnalişti care scriu fără ca să fie plătiţi. Răspunsul nu l-am găsit şi asta mă întristează foarte, foarte mult. Atâta timp cât reprezentanţii statului nu sunt capabili - din mai multe motive: de sărăcie, de lipsă de inspiraţie, de lipsa unei echipe bune - să genereze evenimente care să promoveze brand-ul şi imaginea Moldovei şi să atragă turişti încoace, eu, dacă aş veni în locul lor, primul lucru pe care l-aş face aş încerca să înfiez evenimentele existente şi să le dau un statut mai important prin susţinere financiară, prin susţinere cu resurse. Multe evenimente nu au loc din lipsă de resurse, cu toate că sunt atâtea idei grozave. De ce să te apuci acum să inventezi festivaluri de vin care nu prind, care sunt demodate, care sunt prăfuite, care sunt neinspirate, dacă deja există o serie de evenimente cărora trebuie să le întinzi doar o mână şi să spui: „băieţi, noi vă vrem în lista activităţilor noastre, voi aţi fi de acord?”. În ţara asta sunt atât de puţini profesionişti, cu adevărat profesionişti, care sunt capabili să nască idei, să le pună pe picioare.”

Europa Liberă: Dar ce ar trebui să se schimbe în Moldova ca profesioniştii de care vorbiţi să nu plece?

Natala Albot: „Eu cred că noi, în primul rând, trebuie să ne dăm seama de identitatea noastră. Ai cui suntem noi? Lângă cine vrem să fim? Trebuie să hotărâm asta, o majoritate care să spună: noi suntem români, noi vorbim limbă română şi această limbă română să facă parte din Constituţie şi să intre în casele oamenilor. Al doilea lucru: sistemul de învăţământ este infect, sistemul de învăţământ din Moldova naşte diletanţi, nu naşte profesionişti. Ei nici măcar teoretic nu pot să aplice ceea ce scot din instituţiile în care învaţă. Eu, cel puţin, mă pronunţ pentru domeniul în care am angajat oameni. Deci, eu sunt îngrozită de calitatea studiilor care se fac în Moldova în domeniul jurnalismului - oamenii se mândresc că nu cunosc limba rusă. Cum poţi să te mândreşti că nu cunoşti o limbă, dacă tu ai nevoie de ea pentru activitatea ta de zi cu zi? Tu lucrezi cu informaţia, ai nevoie să navighezi peste tot. Părinţii trebuie să fie cu copiii lor oriunde ar fi, pentru că următoarea noua generaţie a acestei ţări trăieşte cu buneii, cu mentalităţi, îmi pare rău să spun, un pic cam prăfuite. Ce află aceşti copii, pe lângă lucrurile minunate şi bune pe care le învaţă de la bunei? Sunt o grămadă de lucruri care trebuie schimbate. Deci, avem un sistem de învăţământ la care trebuie de muncit, avem nevoie de campanii sociale care să bage în capul tinerilor că studiile sunt importante pentru viitorul lor, nu pentru părinţii lor. Toleranţă, la capitolul toleranţă avem de muncit, salvarea monumentelor, atât de multe lucruri sunt de schimbat în ţara asta.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG