Linkuri accesibilitate

27 august - o sărbătoare a împlinirilor neamului


Tatiana Potîng: „uşa este deschisă pentru toată lumea, sperăm că va participa la momentul depunerii de flori şi premierul Victor Ponta, atunci în vizită oficială la Chişinău”.


Viceprim-ministra Tatiana Potâng conduce un comitet de organizare a manifestărilor de Ziua Independenței. Vasile Botnaru a întrebat-o într-un interviu cum ar dori să arate atmosfera festivă de peste o săptămână:

Europa Liberă: Ce mesaj trebuie să lanseze zilele de sărbătoare? Astfel încât nici să nu se dea autorităţile în spectacol, ca să nu zică lumea că e bucurie pe vreme de ciumă, dar nici să nu ratăm ocazia să stea lumea grămadă, să se cultive, probabil, sentimentul de apartenenţă la acest stat care are deja o istorie, o tradiţie. E o sarcină dificilă, dar cred că au pus-o în mâini de nădejde.

Tatiana Potîng: „Da, exact, acesta este mesajul. Se doreşte ca, de 27 august, să avem sentimentul de mândrie, pentru ceea ce s-a realizat, mult, puţin, dar să avem capacitatea să recunoaştem, să vedem din tot ce este cenuşiu şi binele, şi tot ceea ce este luminos. Şi să ne pătrundem de sentimentul de încredere că suntem capabili noi, moldovenii din Republica Moldova, românii din Republica Moldova, şi ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova, să facem lucruri frumoase, demne de apreciat.”

Europa Liberă: Cu bani puţini se poate face aceasta?

Tatiana Potîng: „Şi cu bani puţini se poate face. Este important, repet, să avem capacitatea să învăţăm să ne bucurăm şi să putem să apreciem ceea ce am făcut, inclusiv cu atâta cât ne permite bugetul. Până la urmă, pentru a-ţi pune un tricolor la mână sau la rever, nu este nevoie de foarte mulţi bani, este nevoie de un sentiment de solidaritate şi apartenenţă la statul din care faci parte.”

Europa Liberă: Doamnă Potîng, chiar ieri s-a publicat, sau astăzi, este deja tirajată, lista de vârfuri, laureaţii Premiului Naţional. A fost greu să-i alegeţi pe laureaţi?

Tatiana Potîng: „A fost interesant să-i alegem. Au fost mai mulţi candidaţi la cultură şi la ştiinţă, mai multe dosare, respectiv, acolo a fost bătălia cea mare. Până la urmă, s-a făcut votarea dintr-un singur tur, ceea ce vorbeşte totuşi despre o anume claritate în ierarhizarea aceasta a valorilor, cel puţin, în cadrul comisiei. Şi am sentimentul datoriei împlinite şi al corectitudinii deciziilor.”

Europa Liberă: Revenind la programul de festivităţi, de multe ori, după diverse sărbători sau guleaiuri, erau nemulţumiţi oamenii că e prea multă beţie, e prea multă componentă festivistă, că ne-ar sta mai bine să fim mai modeşti. Cum aţi încerca să evitaţi guleaiul şi componenta aceasta, dacă aţi încercat?

Tatiana Potîng: „Am încercat prin a conceptualiza altfel sărbătoarea. Vrem să mergem pe undă folclorică, anul acesta. Şi, pentru prima dată, vrem să relaţionăm mai mult cu oamenii din raioane: organizăm parada portului popular, într-o manieră, iarăşi, populară, rustică, ca să aibă astfel posibilitatea să se vadă şi să vadă şi cei din sate, şi cei din localităţile Republicii Moldova cum este acest eveniment la Chişinău.

În plus, încercăm să evităm activităţi din acestea, mai mult sau mai puţin, comerciale, cum ar fi desfăşurarea de iarmaroace, focusându-ne pe ceea ce ţine de spiritualitate, de valori eterne, ca să spun aşa. Şi concertul este unul mai special, pornind de la mesajul: „Sfântă ni-i casa” şi de aici încolo.”

Europa Liberă: Adică sugestia o căutaţi totuşi la hramurile săteşti şi la petrecerile străbune?

Tatiana Potîng: „Exact. Încercăm să găsim axa vertebrală, acolo unde ne simţim mai confortabil şi anume ceea ce ne caracterizează ca neam.”

Europa Liberă: Aţi invitat, în mod special, nişte musafiri sau uşa e deschisă pentru toată lumea?

Tatiana Potîng: „Da, uşa este deschisă pentru toată lumea. Dar oricum sperăm că va participa, la momentul depunerii de flori, şi premierul Victor Ponta, care va fi atunci în vizită oficială la Chişinău, şi comisarul pentru energie, domnul Guenther Oettinger. După care se va deplasa delegaţia oficială la Ungheni pentru cel de-al doilea eveniment, lansarea gazoductului Iaşi-Ungheni.”
XS
SM
MD
LG