Linkuri accesibilitate

Presa română atentă la propunerea de înlocuire în Constituție a sintagmei limbă moldovenescă cu limbă română (România liberă)


„Joaca de-a unirea” (Armand Goșu/„22”).Doua dintre cotidienele centrale publica astazi stirea ca va fi discutata de Curtea Constitutionala a Republicii Moldova propunerea de inlocuire, in Constitutie, a limbii moldovenesti cu limba româna. Romania libera citeaza agentia Mediafax si explica argumentele deputatei liberal-reformatoare Ana Guțu: „din punct de vedere ştiinţific, articolul din Constituţie referitor la limba moldovenească nu are nici un sens şi a fost adoptat din considerente politice şi strategice în timpul regimului comunist, caracterizat de un nivel intelectual rudimentar". Formularile sunt preluate din stirea de baza a site-ului Moldnews.

Romania libera leaga, de asemenea, aceasta propunere care va intra in discutia Curtii la 12 septembrie de declaratia din aceasta vara a presedintelui român Traian Basescu, cum ca spera intr-o „corectare” a acestei inadvertente printr-o initiativa venita chiar din Republica Moldova. Se citeaza si indemnul adresat de Basescu la Scoala de vara organizata in fiecare an pentru tinerii romani din afara granitelor: „Există în populaţia R. Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritatea a populaţiei nu doreşte unirea cu România. Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o”, a spus presedintele Romaniei, citat acum de Romania libera. O stire pe aceeasi tema, dar mai concentrata, apare in ziarul Adevarul.

Sorin Bocancea scrie in Adevarul despre Vocea Rusiei, aratand ca nu este vorba, de fapt, despre un post de radio, ci despre un site, care nici macar nu are o redactie, ci este intretinut „de vreo doi oameni”, care n-au fost vazuti niciodata in carne si oase pe la vreo conferinta de presa. Comentatorul - un universitar iesean - s-a documentat si prezinta ciudata istorie a asa-zisului post de radio. Ca radio, nu a functionat decat foarte scurt timp, in 1941. Ulterior a devenit „un post de propagandă sovietică ce a continuat activitatea postului Radio Moscova, si care a încercat să contracareze acţiunile posturilor pro-occidentale ce emiteau în limba română (Radio Vocea Americii şi Radio Europa Liberă)”. „Nu a acoperit (deci) vidul informaţional din perioada comunistă, ci eventual l-a întreţinut”, scrie Sorin Bocancea care propune si o abordare glumeata: „Este clar că [...] avem de-a face cu site-ul fabulosului Radio Erevan. Şi, urmând sfatul lui Ilf şi Petrov, pentru că nu se prea ştie despre ce e vorba, mai bine să nu mai vorbim de el. Dacă începe chiar să emită?”

In revista 22, Armand Goșu discuta avalansa de declaratii ale presedintelui Traian Basescu despre problema unirii Basarabiei cu Romania, intens comentate si la Bucuresti, si la Chisinau. Goșu le considera o „joaca de-a unirea” si reproseaza Bucurestiului ca pastreaza o ambiguitate periculoasa a ceea ce inseamna interesul national in aceasta chestiune.Pentru unii, spune el, interesul național este ca Republica Moldova să fie integrată în spațiul occidental cât mai repede, iar pentru alții interesul național este ca Republica Moldova să se unească cu România”. Voturile moldovenilor cu cetatenie româna redobandita sunt foarte pretioase, dar acest lucru nu trebuie sa pericliteze sansele Reublicii Moldova de a semna in noiembrie, la Vilnius, acordurile de asociere cu Uniunea Europeana. Or, reactia de oarecare alerta a cancelariilor occidentale fata de declaratiile pe tema unirii, din aceasta vara, ar trebui sa impuna mai multa prudenta, arata comentatorul revistei 22.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG